CIRCULAR D'ALBEROLA A LOS PICONS (100 CIMS)

 

He pujant unes quatre vegades als Picons però sempre ho havia fet per la pista meridional. Avui he volgut pujar pel vessant nord sortint d'Alberola. He de reconèixer que és tracta d'una ruta circular i molt interessant. 

Los Picons és un modest tossal que està obrat amb finalitats defensives. Només es pot accedir per una escletxa estratègica i ben estreta. Alerta si sou amples que potser no hi passareu. Ara han posat una corda per pujar millor.

FITXA TÈCNICA:

Valoració: Itinerari ben interessant. Més que la tradicional volta per la pista meridional.
Dificultat: Baixa.
Temps: 3 hores 10 minuts
Distància: 10,89 km.
Desnivell: 450 metres.
Itinerari circular.

Descripció del recorregut:

Accés: En la capçalera del riu Farfanya hi ha un modest llogarret, Alberola, que respira tranquil·litat. Fa uns anys era una vila closa però van enderrocar les cases més meridionals per poder entrar amb vehicles. Abans només es podia entrar per carrer-túnel. Ara és més pràctic però ha perdut el seu encant. Per arribar-hi heu d'agafar la carretera que puja d'Os de Balaguer.

Surto d'Alberola pel túnel cap a la pista que va a l'embassament de Canelles.

5 min Deixem la pista principal que marxa per la dreta-amunt. Anem per l'esquerra. Aviat albirem el tossal de Los Picons que anirem contornejant.

14 min Deixem a l'esquerra la pista que davalla cap a Tragó. Anem a l'esquerra. Tram llarg de pista. Més endavant veure ja l'embassament de Santa Anna, el llogarret abandonat de Tragó, el convent de Vallverd. Anem contornejant Los Picons que ens queda a l'esquerra.

54 min Trencall a l'esquerra d'on surt un sender. Els primers trams són força planes però poc a poc va guanyant pendent. Anem entre boscos.


1 h 26 min Arribem a un camp conreat planer. A la dreta deixem un trencall ben fressat que marxa per la dreta. A l'esquerra surt un corriol poc definit que s'encara cap a les roques que tenim davant. El camí és perdedor, però ens anem encarant cap a les roques de Los Picons.

1 h 46 min Arribo a l'escletxa d'accés a Los Picons. Coordenades UTM: 31T  x=304451  y=4644230. Es tracta d'un pas estret on cal superar un parell de blocs interiors. Hi ha una corda instal·lada que ajuda a fer un gir interior quan estem dins ja que cal passar lateralment. Assolim el cim de Los Picons (951 m.). Albiro al nord el congost de Montrebei entre el Montsec d'Estall i el Montsec d'Ares amb les seves cingles impressionants. Al fons Montsec de Rúbies, voltant la serra de Sant Mamet, la serra de Montroig. la serra de Montdevi. Al sud destaca l'ermita de Sant Salvador de Castellonroi i l'embassament de Santa Anna amb les restes del llogarret de Tragó i el convent de Vallverd (descripció de memòria, no des del cim).
A la baixada m'arribo fins a la capella romànica de l'antic poblament de Montessor. Està mig caiguda i qualsevol dia els seus mil anys de passat quedaran oblidats. Coordenades UTM: 31T  x=304494  y=4644201. Hi ha restes de edificis escampats per arreu. Segueixo el camí d'anada fins trobar el camí que s'encara cap al sud. Passo per camps anant a cercar un camí lateral que em permet no trepitjar el conreu.

2 h 04 min Surto a una marcada collada, el coll de Guilló (920 m.) amb les restes d'un mas enrunat. Agafo una pista a l'esquerra.


2 h 20 min Passo pel costat de la cabana de Llobera, també ensulsiada. 

2 h 23 min Abandono la pista i agafo un corriol que surt a l'esquerra que baixa decidit cap al fons de la vall. Primer vaig per un joliu bosc de roure que encatifa el terra. Després el paisatge s'obre i puc veure al fons el poble d'Alberola.

2 h 56 min Surto a una pista que continuem avall.

3 h 04 min Faig cap a la carretera d'accés a Alberola. A la dreta tenim la font d'Alberola. Anem a l'esquerra.

3 h 07 Capella de Sant Salvador a l'esquerra.

3 h 10 Arribem a Alberola i fi de l'excursió.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris