ETAPA 1: PELS PENYA-SEGATS DAMUNT LA MAR: AS CATEDRAIS A RIBADEO
Després de meravellós recorregut de Caminyo do Faros que faig fer a la tardor he decidit tornar a fer "camins de ronda" gallecs. Aquests cop és la Ruta Natural del Cantabrico que genèricament fa la costa de Lugo. No te la salvatgia de la Costa do norte. Aquí hi ha cartells, bancs, rètols...poder massa turístic...
Estratègicament he fet el recorregut "cara al sol". o, sigui de oest a est per poder complementar el cotxe amb la resta del grup. Aixi he començat la primera etapa As Catedrais i acabo a Ribadeo a la inversa del que marca l'oficialitat.
As Catedrais és una mostra de la lenta i reiterada feina de picapedrer de la mar sobre la dura pedra costera on ha dibuixat uns arcs botants - unes arcades naturals escapades per l'aigua que recorden els arcs gòtics de les catedrals medievals ALERTA! Cal que mireu quan hi ha marea baixa per poder entrar fins al fons. A l'estiu i setmana santa cal reservar entrada. Poden entrar 2000 per dia.
Una dona ens explica que l'èxit turístic de Las Catedrales es deu a una pel.lícula de fa anys i des de llavors hi ha una bogeria per veure aquesta formació rocosa.
MÉS ETAPES;
1a etapa: D' As Catedral a Ribadeo
2a etapa: De Foz a As Catedral
3a etapa: De Burela a Foz
4a etapa: De la praia de Moràs a Burela
5a etapa: De la praia de Moràs a Viveiro
6a etapa: D'O Vicedo a Viveiro
7a etapa: De Ladrido a O Vicedo
FITXA TÈCNICA VALORACIÓ: Massa terreny artificial. La visita d'As Catedrales impressionant, malgrat la gent. DIFICULTAT: Mitja DESNIVELL: 120 metres DISTÀNCIA: 19,5 km TEMPS: 4 hores 15 minuts. ITINERARI LINEAL |
Descripció de la via:
Alerta les distàncies estan preses segons el meu gps no dels cartells.
Gran aparcament per encabir els 2000 visitants. Anem cap al mar i baixem unes escales vers la platja. Tothom va cap en la mateixa direcció. Un cop a la sorra anem a la dreta. Pas estret on hem de posar les mans a la roca que limita a un grup de gent, més al fons hi ha els arcs botants naturals, si la marea us deixa passar. Podeu ja començar a fer fotos. Poso el GPS ( 800 metres ja fets).
0,8 km Aparcament. Anem pel costat de la carretera.
1,1 km Agafem un trencall a l'esquerra. Està tot perfectament indicat. No ens podem perdre enlloc
5,7 km Cetarea de Rinlo. Cetárea, indret per guardar el marisc amb una entrada directa de l'aigua del mar.
5,7 km Cetarea de Rinlo. Cetárea, indret per guardar el marisc amb una entrada directa de l'aigua del mar.
7 km Llogaret de Rinlo amb tot l'encant pescador. Diuen que fan un arròs de centollo molt bo.
7,8 km Hi ha un trencant a l'esquerra que ens duu a una Cova marina (furna, en gallec). Val la pena arribar-s'hi. Actualment no es veu el fons marí.
10,1 km Castro de Fornells (Castro, poblat prehistòric). Queda a la nostra esquerra. No hem anat; havia molta herba, poca gent el deu de visitar. A un centenar de metres, mig amagats hi ha llogarrets, com As Cruces, Barreiros, A Ereixa...
14,5 km Castro das Grobas. Un altre jaciment. Sembla que el visita més gent, però nosaltres tampoc i anem.
15,5 km Trencall, a l'esquerra vers la illa de Panxa amb un bonic far. També hi ha un bar en un far més vell. Altament recomanable. Retornem a la cruïlla.
17,6 km Fuerte de Sant Damián, protegia el port de Ribadeo. Està obert, val la pena fer un tomb per les seves instal.lacions.
18 km A l'esquerra, sobre el mar hi ha el mirador de l'antic Cargador de ferro. Restaurat amb gust. Poc abans del pont hi ha l'alberg de peregrins.
18,2 km Passem per sota del pont de l'autovia. Nosaltres ens saltem el trencall de l'esquerra i baixem fins al mar. Errada, ara ens toca pujar-hi.
A tocar hi ha l'ermita de Sant Miquel. Poder baixar per les escales o anar pel carrer. Opció que agafem.
18,4 km Entrem a Riubadeo. Anem entre carrerets estrets.
19,5 km Plaça Espanya, fi de l'etapa.
Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada