EXCURSIONISME CIENTÍFIC: LES PILONES DEL FUNICULAR DE MALPÀS

 
En Feliu Izard es dedica a fer un tipus d'excursionisme molt especial. El d'investigació on cal una bona documentació, temps, afany i saber fer ... ara li ha donat per les pilones que duien el carbó de les mines de Malpàs i retornava amb ciment de la fàbrica de Xerallo. Ell té tot un dossier fer sobre aquest funicular que va funcionar poc temps ja que s'espallava molt sovint i no era rentable. El trajecte tenia 53 pilones que ha localitzat perfectament amb els dos tensors que havia en les diferents carenes que l'artefacte travessava.

Ha netejat pràcticament els accesos a totes les pilones fent un itinerari diferent i original. Però resulta que li faltava enllaçar les pilones 46 amb la 45 que travessaven el barranc de Santa o de Castellgermà. Aquest ha estat el repte d'avui. Ha hagut moments durs perquè plovia o estavem al fons del barranc i no sabíem com sortir-ne però la seva constància ha permès l'enllaç esperat. 

Ara li caldrà  com a mínim dos o tres sessions més de neteja per deixar decent aquest tram. Caldrà tornar un altre dia amb les tisores i fer neteja. Fa falta més voluntaris. De ben segur que finalment li sortirà un itinerari 10 amb explicacions detallades del curiós i desconegut funicular de les mines de carbó de Malpàs. No dubteu que si aquest patrimoni estigués a Suïssa segur que ja faria anys que estaria recuperat i seria un pol d'atracció turística. Aquí cal excursionistes com el Feliu per tenir aquestes ocurrències genials.

Us passo el track d'avui encara que haurà versions millorades.

Powered by Wikiloc

Comentaris