COVA DE MONTARDIT EN ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'altre dia vaig estar als Feixants del Montsec i mirant el mapa detingudament de l'editorial Piolet del Montsec d'Ares (on estic com a coordinador) veig localitzada la cova de Montardit. No la coneixia i començo a cercar informació. Al nord de la carena es coneguda com la cova de les set sales (no les té) i al sud amb el nom de Montadit.

Primer està mal localitzada en el mapa - i el que és més greu -  en blogs com espeleoword.com o espeleoíndex està mal situada. Espeleoíndex ha fet ja les correccions. Quan tinc ocasió vaig a buscar-la. En les coordenades que em dona els blogs anteriors correspon a un tram de feixa del Montsec que acaba penjat a la paret però no hi ha cap cova. I mira que hi va per un terreny penjat i en voltant de boixos que fan de mal progressar. No hi és, torna endarrere. Però resulta que hi ha una foto que m'ajuda a localitzar-la. La meva atenció és explicar-vos com trobar-la. No costa res...

Quan cerco informació vaig descobrint que en aquesta cova es va amagar un emboscat (fugitiu) de la Guerra Civil del poble d'Âger conegut com a Montardit. De fet, en algun mapa antic apareix el nom de Montsec de Montardit per parlar de l'extensió inferior. Vaig trobant més informació i resulta que és el besavi d'en Sandro Rosell. Sabia que els seus avantpassats tenien la cova del Rosell damunt del santuari de Colobor. Tot quadre. Sento necessitat de saber més d'aquesta història. Com s'alimentava? Com li pujaven el menjar? Quan temps va estar amagat? La majoria de grafiters que han embrutat l'entrada i els escaladors que passen arran desconeixen el dramatisme de l'indret per on passen. Si algú en sap alguna cosa, si us plau, feu-m'ho arribar...

Aproximació:

Agafo la pista asfaltada que puja al coll d'Ares en la carena del Montsec d'Ares. En el km 11,8 km prenc una pista que surt a la dreta. 

12.1 km Bifurcació. Agafem el trencall a l'esquerra (Pla de l'Escumó).

13,9 km Esplanada de la tartera de la Canal de l'Embut.

15,5 km Aparquem a la vora del Cantal Pla, Una gran pedra que roman arran de la pista. Uns metres abans surt un camí a l'esquerra cap a la cinglera. 

Descripció de l'itinerari:

Agafo un corriol costerut que s'enfila vers la cinglera. Hi ha cada vegada més fites i s'acabarà fent un sender. Pujada feixuda per la tartera.

20 min Arribo al cingle. Aquí cal estar atent ja que per l'esquerra tira els Feixants del Montsec i amunt la Feixa de les Aligues (i de les Cabres però aquesta no té sortida a la carena). Coordenades UTM: 31T  x=317522  y=4656689. Anem a l'esquerra entrant als penya-segats dels Feixants del Montsec. 

1 h La feixa que anem seguint quedaria tallada ens metres més enllà però cal remuntar uns metres amunt (fita) per pujar a la feixa superior. Un cop arribat en aquest punt només ens queda ascendir uns 15 metres endavant i podem veure l'entrada de la cova.

La cova de Montardit o de les Set Sales té una entrada d'un metre d'alt i una amplada d'un parell que ens dona accés a una sala prou gran. Interior molt agradable amb alguna colada prou interessant i una estalagmita de grans dimensions. Hi ha un forat lateral de poca fondària. No puc deixar de pensar en la figura d'en Montardit que hi ha viure durant la Guerra Civil del 36. Coordenades UTM: 31T  x=316972  y=4656598

Comentaris