Passa al contingut principal

LA FERRATA DE LES ROIES DE PINYANA

Em truca en Pinto. És dimarts. Demà pot sortir. Em proposa anar a fer la Ferrata de les Roies de Pinyana. No m'agraden les ferrates però no li puc dir que no. A més és una ferrata que està a tocar de Lleida i em feia certa il·lusió de fer-la.
La classifiquen com una K4 que vol dir que comença a ser exigent. Crec que la classificació és correcta però és curta - intensa - i es pot fer prou bé. Encara que heu de tenir clar que no sempre haurem de posar els peus o les mans al ferro sinó que de tant en tant haureu d'agafar-vos a la roca.
Descripció de la via:
Els primers metres són drets. Les grapes són petites i cal fer lloc per posar els peus. Hi ha un petit desplom on cal fer una mica de força de braç fins poder posar bé els peus (en la roca).
Després hi ha un flanqueig. No m'agraden els flanqueig però no el veig exigent. Cal agafar-se a les grapes amb les mans.
Nou mur que es posa dret. Més amunt les grapes estan posades verticals i només es pot posar un peu en equilibri, no sé perquè ens torturen així... i això que m'ha agradat.
Flanqueig ara a la dreta on cal fer una bona espatarrada de cames a l'esquerra. Uns metres més amunt i ja sortim de la verticalitat cara amunt.
Ens situem dalt d'una mena d'agulla i hem de baixar uns metres per una cadena fins situar-nos en l'inici del pont tibetà de 18 metres. M'havien dit que els cables estaven molt separats però la veritat és que no he tingut aquesta sensació. Una noia, més aviat menuda, em va dir que l'havia fet tres cops i darrerament destrepava el pont i no el feia doncs no li agradava (no li donaven els braços).
Sembla que estan acabant una nova ampliació de la via doncs resulta molt curta. Després destrepem uns metres. En la nova opció aniran més a la dreta i flanquejar la muntanya. Ja veurem.
Francament la ferrata m'ha agradat i cal felicitar al Jaume Teres que ha fet molt bona feina.
Accès:
En el km. 30,5 de la carretera N-230 a Viella, entre Alfarràs i Castellonroi, deixem la carretera i agafem un trencall a la dreta que duu a la Central de Santa Anna. Si venim del Pla, és una mica abans d'una tuberia blanca per on passa l'aigua del canal.
Aviat agafem una trencall a l'esquerra.
3,5 km. Font de Santa Anna on aparquem.
Aproximació:
Agafem un sender que tira amunt. Aviat veiem a la dreta una cresta amb diferents agulles, allí éstà la nostra fita.
8 min. Deixem el camí principal i agafem un trencall a la dreta. Uns metres abans hi ha una fletxa metàl·lica posada damunt d'una pedra.
17 min. Ens situem a peu de via.
Descens:
Anem seguint el corriol que tira carena enllà. Poc després anem a buscar el camí que baixa de l'ermita de Sant Salvador que seguirem a l'esquerra. Passarem per davant del trencall que hem agafat a l'anada i arribarem a la font (25 min.)
Com a cosa curiosa, ens pensàvem que estaríem sols en un marc incomparable i a la paret hem coincidit tres grups i pensava que havíem d'agafar tiquet.
De fet dalt hi ha un llibre de registre. La llibreta es va omplir el mes de març ...Crec que hi està anant molta gent doncs el boca orella funciona.
Si voleu informació detallada us recomano consultar la pàgina de rocjumper

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…