Passa al contingut principal

EL MONTSEC ACROBÀTIC: CANAL DE L'EMBUT I EL SEU BAIXADOR

A última hora decideixo organitzar una sortida pel Centre Excursionista de Lleida i trio que sigui la pujada de la Canal de l'Embut del Montsec d'Ares. Diuen que han posat una cadena en el tram inferior on vaig deixar desequipat perquè d'aquesta forma fos un bon filtre d'entrada. Baixaré pel mal anomenat coll de l'Os, nom que ningú reconeix a la vall. Sempre he preferit anomenar-ho el Baixador de la Canal de l'Embut. La previsió del temps era perfecte però ens hem trobat la boira.Característiques tècniques:
Proposta molt interessant. És tracta d'una ideal perfecta per uns paratges corprenedors, protegits per cadenes.
Dificultat: Mitja - alta doncs cal remuntar agafant-nos a cadenes i anem per trams aeris. La baixada no es fa per un sender traçat.
Distància: 4,2 km
Desnivell: 600 metres.
Temps:2 hores 30 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Aparquem al peu d'una tartera. Els cotxes es poden aparcar a la vora de la pista. Veig que hi ha un camí marcat. Collons!!! abans pujàvem com podíem. El camí puja per una canal costeruda (de fet, quan no havia camí, dibuixàvem una diagonal que era menys costeruda).
20 min. Arribem prop del cingle. Anem a la dreta. Observo a l'esquerra una fita que potser em duria al baixador de la Canal de l'Embut.
Anem a la dreta.
25 min. Arribem a l'entrada de la canal de l'Embut.  Hi ha dos trams de cadena instal·lat. Jo no vaig posar mai aquest tram doncs crec que és el pas més difícil de la canal i si es superava aquest tram tenies l'èxit assegurat. Ara el criteri ha estat un altre... Es puja sense dificultat fent una mica de força de braços i amunt. Després un petit flanqueig a la dreta. Jo vaig voler mantenir l'estil i no vaig fer anar el ferro.
Coordenades UTM: 31T  x=316306  y=4656587
Ara estem dins de l'embut. Anem caminant. Llàstima que la boira no ens permeti fruir de la cinglera impressionant que tenim davant.
Quan la roca es posa una mica dreta, trobem un nou tram de cadena, molt més fàcil. Arribem al Feixant del Montsec, que un dia d'aquest haurem de repetir. Anem a l'esquerra i seguim la feixa. Hi ha, potser, algun tram aeri. D'alguna forma estem sortint de l'embut. En l'extrem trobem un punt baix de la cinglera per on ens enfilarem abandonant el Feixant.
Trobem uns nous trams de cadena de bon fer.  Finalment hi ha algun tram on hem de grimpar.
1 h 07min. Sortim a la carena cimal (1568 m.). Tota la carena es plena de antenes de comunicació. Cal aquesta contaminació visual?? Algunes, a més, estan en desus.
Anem a l'esquerra (ponent) tot perdent la vista al Pirineu encara ben nevat.
1 h 14 min. Pista. Baixador de la canal de l'Embut per on baixarem després però ara seguim fins al cim més alt del Montsec d'Àger.
1 h 29 min. Assolim el cim del Santalís (1675 m.) amb un vèrtex.
Fem un descans i decidim que podem anar a dinar a Lleida i celebrar la diada de la festa major.
Retornem a buscar el baixador de la canal de l'Embut.
1 h 41 min. Baixador de la Canal de l'Embut Coordenades UTM: 31T  x=315923  y=4656743
Aquí trobarem tres trams de cadenes que ens han d'ajudar a baixar. Informació més concreta Aquí.
El camí no sempre està tan definit però es va baixant. El tram final es una mica dret i assalvatjat però es baixa.
2 h 30 min. Aparcament.
Aproximació:
A Àger agafem la pista asfaltada que puja al coll d'Ares. En la graonada mitjna agafem la pista, en força bon estat, que va a Colobó. Aparquem en una tartera prou evident on hi ha el camí que hi remunta a la canal de l'Embut.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…