DE LA CALA D'EN TORRENT A LA TORRE D'EN ROVIRA


Primera proposta excursionista a l’illa d'Eivissa. La verita era una mica – molt – escèptic pensant que no m’agradaria caminar per sa illa però la veritat és que la realitat m’ha demostrat que estava ben confós. Eivissa senderista és igual de bella que Menorca, poder li falta un Camí circular com el de Cavalls que uneixi totes les caletes i la circumval·li però es qüestió de donar temps al temps.

L’excursió d’avui té la particularitat que aprofita el transport urbà del bus. Hem agafat la línea E-2 (informació aquí) que surt de Sant Antoni de Portmany fins la parada més orientada a ponent, la de l’urbanització de Sol i Mar. Allí hem parat, el xofer ja ens ha dit que havíem de seguir el camí de terra. La veritat que ell, i els illencs que he conegut fins ara, han estat molt amables. M’encanta, molt, el seu parlar salat, que és més dolç que el nostre català normatiu.

Descripció de l’itinerari:

He anat seguit el camí de terra, prou ample, ciclable, amb força cartells indicatius.

22 min Deixem la pista per agafar un trencall que davalla vers la primera cala que albirem davant. Ara el camí es ramifica en un grapat de corriols, evidents, que ens duen a la propera cala. Al fons podem albirar la torre d’en Rovira que será la nostra fita d’avui. Al fons poder albirar un grapat d’illes (Sa Conillera, Ses Bosquet, S’Espart…) que de vegades es confonen amb l’extrem de la costa.

29 min Abans d’arribar a la cala, ens sorprèn un forat d’uns vint metres que comunica directament amb el mar i forma una mena de bassa interior. Baixo amb cura al seu interior, té una fondària d’uns 5 metres que es fan de mal baixar. Paratge molt curiós. Coordenades UTM:31S  x=347802  y=4314482

33 min Arribem a la platja de cala Bassa. Hi ha un càmping, ben arranjat al costat. Davant tenim un estanyol que entenc que és la bassa que dona nom a la cala, o és el forat que he esmentat abans?. Anem per la vora de la platja fins creuar les casetes del càmping i anar a buscar l’altre cala, Cala Roja, separades per un estret que visitarem després. Cala Roja està encinglerada sobre la mar. La contornegem per un corriol arran del precipici.

1 h 01 min Arribem a la Torre d’en Rovira o del Compte. És una de les 7 torres de guaita bastides per protegir la población eivissenca de les incursions del pirates. Es una torre alta, robusta, amb dos nivells i portes d’accés. Dins havia dos canons i dos soldats que protegien el port de Sant Antoni de les incursions enemigues. Voltem l’edifici. Coordenades UTM:31S  x=346700  y=4315257. Per a més informació: aquíRetornem cap a la cala Roja i anem cap a la Punta de Cala Bassa a la que ens arribem.

1 h 37 min Tornem a estar a l’entrada de cala Bassa i aprofitem per fer un bany encara que l’aigua està molt freda. Refem el camí de tornada.

2 h 26 min Parada del bus de l’E-2 que ens retorna a Sant Antoni. (9,5 km - 125 metres de desnivell)

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris