DESCOBRINT LA BATALLA DEL PONT DE MUNTANYANA

Avui el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del CEL hem quedat a Pont de Muntanyana per descobrir un dels conflictes de la Guerra Civil que roman desconegut pel gran públic. Ha estat un dia molt divertit doncs hem estat cercant indicis de la batalla buscant trinxeres i justificant sobre el terreny les posicions militars. Ha estat un dia de deduir l'estratègia del combat. Tot això ens ha ajudat a comprendre millor la Guerra.
Abans l'alcalde ens ha portat a veure les pintures feixistes que hi ha a cal Apotecari del Pont. En aquesta casa es va allotjat el comandament feixista. En el pis superior encara es poden veure nombroses pintures com aquesta. Fa por!!!
Resulta que aquesta casa i alguna més de les que hi ha al poble tenen la "sort" que una part de la casa està a Catalunya i una altra part a Aragó amb els conseqüents problemes administratius.
Hem anat a veure dues marques que delimiten la futura frontera entre Catalunya i Aragó. Aquí caldrà posar una barrera. L'alcalde ens explica que de vegades venen els del catastre i es confonen (es deixen una marca) i l'administració de les cases depen de regió...
Després ens hem encarat cap a l'ermita de Sant Roc. En deixar la carretera hem trobat un parell de bales de la batalla. Més enllà una pinta on anirien bales de metralladora.
A dalt a Sant Roc hem localitzat un punt de comandament republicà que veuria perfectament com arribaven els franquistes el 3 d'abril de 1938, Aquell mateix dia els sollevats van aconseguir que alguns soldats passessin el Noguera Ribagorçana. A la nit van ocupar algunes posicions però de molt mal defensar per la qual cosa van decidir abandonar-les i tornar a creuar el riu. L'endemà amb reforç d'aviació i artilleria van poder passar i establir-se en la riba oposada després de 63 morts per part dels nacionals. Desconeixem en nombre de víctimes dels republicans.
"Y llega el glorioso día del 3 de Abril donde el Tercio derramó su sangre en el asalto a Puente de Montañana sobre el rió Noguera Ribagorzana. El Tercio recibió la Orden de Ocupar la población. La 2ª Compañía que iba en vanguardia recibió la orden de atravesar el río ya que el puente había sido volado por los Gubernamentales pero la fuerte resistencia enemiga con casi dos batallones fuertemente armados y muy bien parapetados envolvió con fuego a los requetés que se vieron aislados frente a un río que no pudieron vadear. De los 70 requetés del asalto solo regresaron 10 en huida nocturna, incluso el Capitán Unibaso cayo prisionero pudiendo escapar en heroica y arriesgada operación a las pocas horas."

Anem voltant els tres turons per veure si localitzem trinxeres evidents. La veritat és que no en trobem.
A la passarel·la del Pont de muntanyana hi ha la placa que van posar el 9 d'abril per assegurar el subministrament dels faixistes que ja havien ocupat Tremp i el Cap de pont de Tremp. Segons ens explica l'alcalde de fet només van refer les cordes doncs la resta de l'estructura havia quedat integra.
Després anem al pont nou cap a la carretera a Tremp que fou bastit en la postguerra per presos republicans, ens parla de 4000 presos. Al costat nord encara es pot veure les pilones del pont que es va aixecar per poder passar les unitats motoritzades cap al Pallars.
La mateixa carretera de Pont de Montanyana a Tremp va ser feta en només dos anys a base de pic i pala. Abans del pont hi ha un obelisc que segons ens diu en Xavi hi posava Por los caidos por Dios y por la Pàtria. Havia un lloc on posar-hi flors. Val a dir que sempre havia sospitat que era un símbol franquista. Recordo que un dia vaig arribar a parar per veure si veia algun indici.
Segurament aquesta referència fa referència als morts, requetes, morts en la desconeguda batalla del Pont de Muntanyana.

Comentaris