Passa al contingut principal

ESLOVENIA (6): PICS MOJSTROVKA

La proposta d'avui és pujar als pics Mojstrovka situats damunt del coll de Vrsic (1611 m.) per la carretera russa. Ja hi varem estar per la zona quan vam pujar al pic Jalovec però com ens va agradar no ens va saber greu tornar-hi. En algun moment ens vam plantejar pujaral Prisank, a l'altre costat de la carretera però no vam trobar prou informació i vam anar cap aquí.
Descripció de l'itinerari:
Sortim del coll de Vrsic vers a ponent cap a una bretxa molt evident. Si teniu problemes de localització, cerqueu una tartera vertiginosa que surt al peu de la bretxa. A la baixada podeu descendir per ella. Nosaltres porucs no ho vam fer però vam veure un pare amb el seu fill d'uns 5 any que hi baixaven i vam pensar que l'havien cagat poden fruir lliscant entre el pedregam...
Fins a la bretxa puja un sender amb uns revolts lògics que fan la pujada més sua del que sembla des de la base.
45 min. Bretxa. Una mica abans de la bretxa hem vist el sender que puja al pic Sitna Glava que farem a la tornada.
La cara de la Noia que es pot veure prop del coll
Des de la bretxa anem cap a la dreta seguint un sender molt fressat. En arribar a l'aresta observem que hi ha una divergència de camins. Uns van pel fons per una marcada tartera mentre que d'altres van més per l'aresta (menys evident). Fins arribar al cim no ho comprendre. El primer és per pujar al Mojstrovka mentre que el segon és per pujar al Mali Mojstrovka (petit Mojstrovka). El primer és més alt però als eslovencs els hi agrada més el segon perquè potser té millor panoràmica. Nosaltres fem els dos - som el Paulino, el Pere i jo - però els tres anem en diferent ordre i per separat per coronar els cims. És el que té ser mediterranis.
1 h 50 min. Assoleixo el cim del Mojstrovka (2372 m.). Al fons veig el Jalovec i la veritat fa respecte. L'ascensió després de la feixuga tartera he pres una vira a l'esquerra que m'ha dut al cim. Ara em toca baixar i anar a coronar el germà petit.
2 h Mali Mojstrovka (2332 m.) on trobo el Pere que s'ha fet mal al genoll en una patinada i baixem conjuntament.
Tornem a situar-nos a la bretxa i baixem cap al coll de Vrsic on tot és soroll i brogit. Més tard sabrem que entre d'altra gent que vindrà ho farà properament el president de Rússia que ve amb motiu del centenari de la capella russa que van construir en record dels 10000 russos presoners que van treballar en la carretera. Uns 400 van morir en un allau que es va produir i en el seu record van bastir la capella que ara el president Putin ve a recordar.
A la baixada ens escapem el Paulino i jo a fer el cim Sitna Glava (2087 m.) que forma un marcat contrafort al peu del Mali Mojstrovka. Hi ha una ferrata que hi puja per aquí...
En total han estat 4 h 45 min. caminant.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…