80 ANYS DE LA BATALLA DE LLEIDA

Amb motiu dels 80 anys de la Batalla de Lleida el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida, amb col·laboració de la Regidoria de Participació Ciutadana, hem muntat una caminada per la ciutat de la mà de l'historiador Joan Sagués que ens anava comentant detalls de la cruenta batalla i de la transcendència de la mateixa. Es parla de 5000 víctimes. La batalla de Lleida va ser el primer graó pel front del Segre que va suposar 9 mesos de foc que la ciutat va patir.
Malgrat la pluja 70 companyes/s ens han acompanyat durant tot el recorregut que aquí miraré d'explicar una mica. Em feia gràcia sentir els comentaris de la gent dient que malgrat haver passat mil cops per allí no s'havien mai adonat dels detalls que explicàvem. Aquesta era segurament una de les fites que ens havíem marcat organitzant la passejada.
Descripció de l'itinerari (a grans trets):
Ens hem concentrat a l'esplanada del castell de Gardeny on primerament hem pujat al teulat i em pogut fruir de la panoràmica i fer-nos una idea millor de l'enfrontament.
2. Després hem voltat el castell veien els impactes d'obusos i canons que hi ha per tot el voltant. En un extrem hi ha impactes de fuselleria que són de l'intent de la nit del 2 d'abril de recuperar la posició per part de l'exèrcit legítim.
3. Carrer Alcalde Costa: Explicació dels combats que es van produir en aquest carrer i en el carrer paral·lel carrer Acadèmia on es va lluitar casa a casa. Es van haver de tombar els envans de les cases per defensar/atacar la ciutat. Hi ha una foto que reflecteix molt bé aquest moment encara que en Joan Sagués ens ha parlat que podria tractar-se d'una foto feta després dels atacs doncs es fa fer per l'exèrcit italià i està enfocada des de les posicions republicanes.
4.- Banc d'Espanya: Com anàvem justs de temps, hem decidit no anar a la Catedral i hem decidit situar-nos a l'antic Banc d'Espanya on hem parlat dels impactes de bales que hi ha a les reixes de la façana encara a l'altre costat del riu on havia els soldats republicans. Aquí sembla ser que es va allotjar la Falange.
5.- Xamfrà del Carrer Cavallers i la Banqueta:  on hem pogut comtemplar els impactes de bales al xamfrà. Els de la part inferior han estat rehabilitats mentre que els dels pisos superiors resten encara tapats.
6.- Em caminat per la Banqueta del riu i hem vist edificis amb impactes. En alguns encara no m'havia fixat mai.
7.- Plaça Sant Francesc: que durant la Guerra Civil era coneguda amb el nom de Plaça de la Llibertat. En Joan Sagués ens ha dit tota mena de denominacions que havien tingut diferents carrers i places de la ciutat que al llarg de la seva història han canviat de denominació pels conflictes ideològics.
8.- Façana de la Paeria: on hem vist més impactes encara que aquí es van tapar, doncs els devia fer vergonya, en una actuació que es va fer l'any 2011. En les finestres i portes amb reixes metàl·liques encara es poden veure prou impactes.
Davant hi ha un fanal que es va trobar en la canalització del riu que correspondria al pont que es va volar el dia 3 d'abril de 1938, data que va acabar la batalla i les forces republicanes es van parapetar a l'altre costat del riu.
9.- Hem pujat a la sala de plens - havia molta gent que no hi havia estat mai - i hem pogut veure el tapis que presideix la sala i en un racó posa la data del 3 d'abril de 1938 en que la ciutat va caure en mans del feixisme.
10.- Arc de pont, on hem pogut veure impactes de bales que han estat cuidadòsament restaurants i suposen un valor afegit a la ciutat. Mentre que la casa del costa ha preferit eliminar-los. Tot és un problema de sensibilitats.

Gràcies a totes/s per la vostra assistència que 
ens anima a continuar lluitant per la 
recuperació de la nostra Memòria Històrica.

Si voleu veure més fotos cliqueu damunt d'aquesta, moltes gràcies.


Comentaris