AL ROC DE NERET AMB GUIA DEL PAÍS


En Paco Lechon troba un dia a Wikilok un track que ha visitat Antoni Satorra. Sis setmanes abans de morir fa una pregunta al que ha penjat el track preguntar-li un dubte al voltant de la ruta. Vol dir que entre les darreres excursions que va pensar fer el nostre amic i president del Centre Antoni Satorra estava la ruta que avui farem. Té molta força aquesta circumstància i 31 excursionistes es reuniran per descobrir quina va ser una de les darreres il·lusions del malaguanyat company. En Paco contacta amb en Ramon Martínez de Vilamitjana que va penjar el track i a més ens vindrà a fer de guia per la sortida. També li acompanyarà en Jordi, també de Vilamitjana.
Vull tornar a referir-me a en Ramon Martínez perquè és una rara avis d'aquestes que fan el món millor. A mesura que anem caminant ens va donant mil i mil detalls de les muntanyes del seu poble que estima amb passió i frueix ensenyar-nos-el amb tota mena de detalls. És impressionant la paciència que va tenir amb nosaltres que passàvem de fer-li mi preguntes a no escoltar-lo però com a bon mestre (treballava, però, a Endesa) sabia sempre reconduir el tema amb alegria. Mille grazie per totto..
No puc fer una descripció com m'agrada fer a mi amb els temps perquè fèiem moltes aturades tècniques.
Aparquem els cotxes en el punt definit per les coordenades UTM 31T  x=329762  y=4669317. Es troba sortint d'un trencall que hi ha la carretera C-1412b que uneix Tremp amb Isona. El trencall està a l'esquerra, primer trencall després de travessar el canal el Gavet. Anem uns 1,4 km per la pista principal. També podem anar des del poble de Suterranya pel barranc de Llabusta.
Seguim la pista amunt.
0,220 km Deixem la pista i agafem un senderó de l'esquerra. Hi ha en la fondalada cartells indicadors que venen de l'ermita romànica de Sant Bartomeu. Anem a la dreta. El camí no és evident.
0,85 km Barranc del Clot de les Moles (585 m.). Ara cal donar voltes per la contrada i veure les restes de diferents moles que s'estaven construint però que han quedat abandonades. I mira que hi havia feina... Hi ha alguns rètols informatius encara que costa seguir el recorregut. Coordenades UTM: 31T  x=329241  y=4669852 i 31T  x=329279  y=4669808 entre d'altres.
Sortim del barranc per enfilar-nos al coster que tenim a l'esquerra.
1,1 km Dalt trobem la carrerada que pujava de Tremp. Trobem unes fite prou altes que ens indica el pas d'aquesta autopista dels ramats. Coordenades UTM: 31T  x=329228  y=4670008
1,6 km Ens incorporem a un sender més important. Anem a la dreta. El sender esdevé carener però no es adonem ja que anem entre vegetació.
3,4 km Sortim a una pista que seguim per la dreta.
3,6 km Assolim el cim del Roc de Neret (905 m) que està farcida de torres de comunicacions que enlletgeix terriblement l'indret. Davant tenim el tossal de Sant Corneli, Roca Alta de Pessonada, la serra del Boumort, el pic de l'Orri, la Vallfosca, amb  la serra d'Altars, el Montseny de Pallars, el tuc de Peguera, pic dels Vidals, el tossal de la Costa, tossal dels 3 tossals, Pica Cervi, el Currunco de Durro, el port de Montlloba, els Montsecs, Monteguida, els pobles de Tremp, Talarn, Salàs , Pobla de Segur, Toralla, Gurb, Santa Engràcia, Montesquiu (dic la relació de memòria).
Agafem un sender que surt en direcció nord-est.
3,8 km Arribem a una collada. Agafem un sender que va per la dreta passant per l'obac del roc de Neret. En aquest curiós emplaçament hi ha mates de neret. El neret (Rhododendron ferrugineum) és una planta que creix pel nostre Pirineu amb una alçada de 2000 metres. En canvi aquí es mostra com a planta residual que va quedar reclosa en aquesta contrada com planta arcaixa que subsisteix en aquests obacs.
5,3 km. Cruïlla. Agafem el sender que baixa  per la dreta.
Passem a prop de Llabusta que seria l'emplaçament primitiu del poble de Vilamitjana que posterior va baixa a la plana. Avui no hi passarem per no allargar l'excursió.Més avall en Ramon ens ensenya una planta invasora que és com una mena de captus que és molt perillòs tocar-lo ja que té la qualitat d'empegar-se a qualsevol part del cos (sabates incloses) i costa molt de traure. Ha esdevingut una autèntica plaga. Es tracta del el cactus d'Arizona (Cylindropuntia tunicata)
7,6 km Potada de Batzop on hi ha un forat on segons la llegenda en Batzop va quedar clavat en traginar per aquestes contrades. HI ha un cartell indicador. Coordenades UTM: 31T  x=329814  y=4669353. Seguim la pista.
8,7 km Arribem a l'aparcament on hem començat la travessa.


Comentaris