EXCURSIÓ A LA COVA NEGRA DE TRAGÓ

No sóc un espeleòleg vocacional sinó que eventualment m'entaforo en algun forat. Però avui he tingut una oportunitat excepcional. En Satorra, ha organitzat una sortida col·lectiva de Centre per anar a visitar la cova Negra de Tragó que està en la línia de cova turística però no malmesa per la massificació. A més a més avui la previsió meteorològica previa un dia de pluja, un dia ideal per anar a una cova.
Primerament, en Benjamí ens ha explicat la central de Canelles. La visita per dins de les instal·lacions de l'hidroelèctrica ha estat interessantíssima amb les informacins que ens lliurava en nostre acompanyant. Sense adonar-nos hem estat dues hores i mitja voltant pels túnels de la central que en el seu moment va ésser la segona més alta d'Europa i que el franquisme va planificar per poder demostrar davant dels ulls d'Europa que sabíem fer alguna cosa més que cantis i castanyoles.
Després hem entrat a la cova de Negra de Tragó que és pot entrar pràcticament a peu pla. No caldria ni frontal doncs està prou il·luminada. Aquí l'expedició estava comandada pel Marc que també és membre del GELL del Centre. Els dos, pare i fill, ens han possibilitat la visita a través de l'empresa Os Aventura que hem de recomanar per tots aquells que vulguin visitar la Central Hidroelèctrica de Canelles i la Cova Negra de Tragó.
La Cova Negra és un antic curs fluvial molt lineal amb un recorregut d'uns 900 metres. Encara manté formacions karstiques prou destacades (estalagmites, estalagtites, columnes, banderes, colades...). En el seu interior hi ha 12 varietats diferents de muricecs, uns sapus (gripaus) que sobreviuen en la foscor. Hi ha fòssils a les parets que semblen que allí hagués hagut en la prehistòria una paellada plena de mol·luscs. Fins hi tot hi ha una petita pintura rupestre. La cavitat fou habitada des de la prehistòria pel seu fàcil accès però també cal destacar alguna signatura a les parets. Una correspon a un espeleòleg que visita i documental la cova l'any 189. Entre els grafittis hi ha algun fet per feixistes i algun altre podria correspondre a maquis que temporalment s'haguessin amagat aquí. Ja veieu un dia rodó.

Comentaris