Passa al contingut principal

EL FORAT DEL BULI: RECORDANT A L'ANTONI SATORRA

Amb l'Antoni Satorra havíem parlat molts cops de muntaria una excursió col·lectiva per ensenyar-me el Forat del Buli que tant li agradava. Tristament ha marxat i no m'hi ha portat. He decidit anar-hi per poder-me acomiadar tranquil·lament d'ell i dels bons moments viscuts.
El forat del Buli és un indret suggeridor. Per arribar cal travessar un bell barranc (recomanable neopré, però no imprescindible) que ens duu a un primer túnel que ha obert el riu de Rialb en la muntanya amb cingles de més de dos-cents metres. Una mica més amunt trobem un altre túnel més interessant amb formacions rocoses prou interessant amb una llum ben especial. Aquí hi ha la font del Buli que recull l'aigua subterrània de la contrada que s'incorpora al barranc.
Quan cercava informació em vaig trobar una mica perdut i he cregut adient descriure com arribar-hi per no trobar-vos com jo.
Descripció de l'itinerari:
A la sortida de Ponts, direcció a La Seu d'Urgell, en una rotonda, agafem la carretera a Gualter (C-1412b).
En el km. 15,1, Agafem un trencall a la dreta amb una indicació al Forat.
2,2 km. Masia del Perdigues que travessem.
3,1 km. Bifurcació a l'esquerra. Cartell.
4,1 km. Masia turisme rural Casa dels Peixos (Molí Nou, antiga piscifactoria).
4,9 km. La carretera asfaltada fa un revolt a l'esquerra cap a cal Massanes. Nosaltres agafem un camí de terra que surt recte.
7 km. La pista torna a estar asfaltada.
8,9 km. Després de travessar un barranc sec, la pista s'enfila amunt per l'esquerra. A la dreta surt un camí carreter. Aquest és l'indret on hem d'aparcar, segurament trobareu altres vehicles aparcats. No hi caben gaires.
Ara anem caminant. Agafem el camí carreter que davalla cap al barranc de Rialb.
9 min. El camí carreter esdevé un sender.
15 min. Baixador cap al riu. Ara us toca anar per l'aigua del riu i cercar els dos túnels que us impressionarnt. L'aigua es freda (9 º graus) i cal saber nedar.
Per obtenir el track del tram final:

Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…