Passa al contingut principal

DE LLAGUNES AL PORT DEL CANTÓ

L'altre dia mirant un mapa de l'editorial Piolet del Salòria vaig marcaven un camí que pujava molt bé de Llagunes al Port del Cantó. El mes que ve he de dur una excursió de Sort al Port del Cantó que vaig fer la primavera passada i vaig pujar per la carena de Freixa i aquesta opció em va sembla molt més interessant, així que em vaig pujar a fer-la. Durant tota l'excursió de pujada em van acompanyar una parella de gossos que finalment es van quedar al Port del Cantó amb una parella que se'ls va emportar més amunt.
Característiques:
Valoració: Itinerari molt agradable que passa bona part del recorregut per camins tradicionals i que no estan encara massificats.
Dificultat: Baixa
Desnivell: 410 m.
Distància: 6,1 km. 
Temps: 1 hora 33 minuts
A combinar amb l'itinerari que puja de Sort al Port del Cantó.
Descripció de l'itinerari:
Sortim del poble de Llagunes per la part de darrera on hi ha una destacada font. Seguint una pista que s'inicia a la vora.
10 min. Passem pel costat d'un corral. Hi ha una pista que puja cap a la carretera però nosaltres anem recte.
20 min. Esplanada. A l'esquerra hi ha una cabana petita. Com és un espai obert veiem ja al fons el Port del Conté que és el nostre objectiu. A la dreta hi ha un amagatall.
35 min. Sortim a la carretera i anem a la dreta. L'asfalt fa un revolt molt marcat a l'esquerra on hi ha el punt quilòmetric 265 de la carretera N-260. Poc després agafo un trencall a la dreta.
46 min. Borda de Caplloc que te l'estructura tradicional de dos nivells. En el pis inferior era destinat als animals mentre que el superior era per habitar-hi les persones mentre treballaven temporalment en els camps allunyats dels nuclis. El teulat està arreglat.
Un cop he passat la casa la pista esdevé un sender. Durant tot el camí aniré trobant marques grogues encara que sembla que van estar posades de tornada ja que en veure més al tornar.
Vaig per l'antic camí tradicional, esdevé un sender encisador.
1 h. Com ha plogut molt em trobo el vial anegat d'aigua i el tinc que abandonar per poder tirar endavant. Això passa entravessar el barranc de Fenerllarg.
1 h 04 min. Em trobo sota el Mirador de Rubió o de la Vall de Siart. Segurament quan faré la sortida amb autocar pujarem per aquí doncs farem esperar l'autocar al bar de Rubió (1 h 09 min.).
Segueixo caminant cap al port del Cantó.
Hi ha algun tram estret i pendent, una mica més enllà hem de travessar uns blocs de pedra que semblen que van caure quan fan fer la carretera.
1 h 16 min. Palanca per travessar el rierol del port del Cantó.
Ens incoporem a uncamí més ample que s'encara decididament al Port.
1 h 35 min. Arribem al Port del Cantó (1718 m.).

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…