COL.LOCACIÓ PLACA TINENT REPUBLICÀ AL LLOGARRET D'ORRIT


Avui hem fet un acte emotiu. Hem volgut recordar la figura d’un tinent republicà que va nàixer en el llogarret d’Orrit, un petit nucli que fou abandonat per allà els ans 60 del segle passat i que ara va caient poc a poc les seves cases.
Si voleu saber la seva interessant biografia heu de venir el 22 de novembre al Centre a les 20 h en Lluís Colomes ens l'explicarà.
El fet d’honorar la memòria una persona modesta que visqué els esdeveniments més dramàtics de la Guerra Incivil és una circumstància impactant.Va morir d'esclerosi múltiple a la presó de l'hospital provincial de Lleida.
Divendres es va parlar de suspendre l’activitat però finalment vam decidir fer-la avui. Ens hem agrupat 11 persones. N’esperàvem més gent però sempre hi ha imponderables que han limitat l’assistència de més persones.
L’activitat està organitzada pel Fem Terreta i el Grup de Recuperació de la Memòria del Centre Excursionista de Lleida. Quedem a les 10 h al poble de Sapeira on ens espera en Lluís Colomes que esdevindrà el nostre guia local. Durant tot el recorregut ens anirà explicant detalls il·lustratius que posen llum sobre els aspectes més fosc de la història (maquis, repressió, ... arribem a parlar de la tercera carlinada). Ja veieu un passeig al voltant de la nostra història més desconeguda. Hi ha mols aspectes que ja s'han perdut per sempre més però encara ens queda gent que s'entesta en posar llum en la foscor.
També visitem la font de Prats que està uns metres apartats del camí principal; uns xops ens xivaten la seva localització. Era l'única que no es gelava a l'hivern i les mullers de Sapeira havien de baixar fins aquí a rentar la roba.
Finalment arribem a Orrit (paraula aguda, no plana com molts de nosaltres erróniamente pronunciem ) on la majoria de les cases estan ensorrades. Una d’aquestes cases és casa Solà on va nàixer en Francesc Nadal Barrabés. Aquí posarem una placa per recordar la seva memòria. També posem un codi QR que va a la nostra pàgina com a grup on hi ha la informació de la seva biografia.
Finalment, foto de grup i somriures. Tornem caminant cap a Sapeira. Com tenim gana anem una mica més ràpid. Dinem al costat de l’església de Sapeira a la part alta de la vila. Hi ha molt bon ambient. Segurament ajuda el vi de la Terreta. Més tard anem al celler de la casa Jumperna on bevem mistela i vi ranci casolà. Tot un detallàs amb el nostre amfitrió en Lluís.
Part de l'encant d'aquest tipus d'excursions és que d'elles surten noves propostes que ja explicarem.

Comentaris