Passa al contingut principal

COL.LOCACIÓ PLACA TINENT REPUBLICÀ AL LLOGARRET D'ORRIT


Avui hem fet un acte emotiu. Hem volgut recordar la figura d’un tinent republicà que va nàixer en el llogarret d’Orrit, un petit nucli que fou abandonat per allà els ans 60 del segle passat i que ara va caient poc a poc les seves cases.
Si voleu saber la seva interessant biografia heu de venir el 22 de novembre al Centre a les 20 h en Lluís Colomes ens l'explicarà.
El fet d’honorar la memòria una persona modesta que visqué els esdeveniments més dramàtics de la Guerra Incivil és una circumstància impactant.Va morir d'esclerosi múltiple a la presó de l'hospital provincial de Lleida.
Divendres es va parlar de suspendre l’activitat però finalment vam decidir fer-la avui. Ens hem agrupat 11 persones. N’esperàvem més gent però sempre hi ha imponderables que han limitat l’assistència de més persones.
L’activitat està organitzada pel Fem Terreta i el Grup de Recuperació de la Memòria del Centre Excursionista de Lleida. Quedem a les 10 h al poble de Sapeira on ens espera en Lluís Colomes que esdevindrà el nostre guia local. Durant tot el recorregut ens anirà explicant detalls il·lustratius que posen llum sobre els aspectes més fosc de la història (maquis, repressió, ... arribem a parlar de la tercera carlinada). Ja veieu un passeig al voltant de la nostra història més desconeguda. Hi ha mols aspectes que ja s'han perdut per sempre més però encara ens queda gent que s'entesta en posar llum en la foscor.
També visitem la font de Prats que està uns metres apartats del camí principal; uns xops ens xivaten la seva localització. Era l'única que no es gelava a l'hivern i les mullers de Sapeira havien de baixar fins aquí a rentar la roba.
Finalment arribem a Orrit (paraula aguda, no plana com molts de nosaltres erróniamente pronunciem ) on la majoria de les cases estan ensorrades. Una d’aquestes cases és casa Solà on va nàixer en Francesc Nadal Barrabés. Aquí posarem una placa per recordar la seva memòria. També posem un codi QR que va a la nostra pàgina com a grup on hi ha la informació de la seva biografia.
Finalment, foto de grup i somriures. Tornem caminant cap a Sapeira. Com tenim gana anem una mica més ràpid. Dinem al costat de l’església de Sapeira a la part alta de la vila. Hi ha molt bon ambient. Segurament ajuda el vi de la Terreta. Més tard anem al celler de la casa Jumperna on bevem mistela i vi ranci casolà. Tot un detallàs amb el nostre amfitrió en Lluís.
Part de l'encant d'aquest tipus d'excursions és que d'elles surten noves propostes que ja explicarem.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…