Passa al contingut principal

D'ALBATARREC A LA TIMONEDA D'ALFÉS

Ecològicament la Timoneda d'Alfés és  un paratge natural de primer ordre. Cal evitar anar al recte, adreçant, ja que hi ha nombroses espècies d'ocells protegits que nien pels contorns. Ara al mes de maig esclata de flors per tots els racons. Però, també, amaga uns vestigis de la Guerra Civil prou importants com justificar la seva visita. Aquí l'explico venint d'Albatàrrec però igualment podeu fer l'excursió venint de Lleida. Una mica d'imaginació i saber-se perdre pels contorns dels nostres camps.
Característiques:
Excursió molt interessant que m'ha permès descobrir corriols per la Timoneda que desconexia. Si no la coneixeu, ja feu tard per descobrir-la. També hi ha nombrosos indicis de la Guerra Civil que us sorprendran.
Dificultat: Baixa.
Desnivell:  100 metres
Distància: 13,3  km.
Temps: 2 h 59 minuts.
Itinerari circular
Descripció de l'itinerari:
Surto del poble d'Albatarric de davant del CAP en el carrer de les Escoles. Coordenades UTM: 31T  x=300263  y=4604953.
Seguim pel carrer.
2 min Travessem el canal de Serós. En baixar del pont ens trobem amb una bifurcació. Anem a la dreta. Tornarem per l'esquerra.
Anem pel camí de la Vinya.
11 min Surtim a la carretera que va Alfés (L-700) que seguim per la dreta.
17 min. Abandono l'asfalt i agafo el canal d'Urgell que trobo a l'esquerra. Podria anar per un camí asfaltat que va més directe però és més bonic anar pel caixer del canal.
25 min Ens incorporem al camí asfaltat i pugem al pont que supera l'autovia.
27 min En baixar del pont agafem el canal que va a la dreta. Deixem un camí asfaltat i girem a la dreta. El camí asfaltat va molta estona en paral·lel al nostre camí. Anem per la banqueta del canal. De tant en tant anem trobant jolius salts.
37 min Cruílla de camins. Per l'esquerra marxa el camí de Pedrós que passa pel costat del tossal del Pedrós que ens queda a 10 minuts. Ara comença un dels trams més bonics de l'excursió ja que anem per la banqueta envoltada de plàtans laterals. Al tornar m'incorporaré per l'esquerra.
56 min  Cruïlla de camins. Per l'esquerra bé la carretera que puja de Lleida. Anem a la dreta per pujar a l'altiplà que tenim davant. És la Timoneda d'Alfés. Travesso el canal i enlloc per pujar per l'asfalt tiro una mica a l'esquerra i vaig pujant. Antigament en l'esplanada havia els barracons on dormien els soldats que havia en l'anomenat aeròdrom d'Alfés, encara que en la documentació franquista apareix com aerodrom d'Albatàrrec.
58 min, En mig de la costa em trobo un refugi antiaeri on s'amagaven la tropa. Hi ha com a tres entrades. El seu interior sempre està ple d'aigua i m'ha estat impossible entrar-hi. Coordenades UTM: 31T  x=304175  y=4602710. Estat de conservació pèssim.
Continuo la pujada cap a l'altipla. Giro  a l'esquerra cap a un dipòsit. En l'extrem oposat al terra encara es pot mal llegir un graffiti on posa VIVA LA REPÚBLICA.
Continuo cap a llevant (est), seguint un esborradís corriol.
59 min Faig cap a un niu de metralladores mig amagat entre l'herba. El seu estat de conservació encara roman net. Es pot veure l'espitllera encarat cap a la ciutat de Lleida, per on podria venir l'enemc. Segurament hauria una pesa d'artilleria antiaeria. Coordenades UTM: 31T  x=304253  y=4602635
Segueixo el carrerany. Hi ha algun cartell que indica una ruta senyalitzada pel Memorial Democràtic però estan fets malbé per la climatologia dura de la zona.
1 h 05 min Arribo a un altre dipòsit - de jove recordo haver-hi baixat - ara l'accés està tancat. Tampoc hi ha gaire cosa que veure dins de l'antic dipòsit. Costa una mica de localizar. Coordenades TM: 31T  x=304403  y=4602567
Ara  canviem de vessant de l'altiplà de la Timoneda però ho fem seguint els pals de la ruta del Memorial.
1 h 12 min M'incorpora a un camí que puja. Vaig a la dreta.
1 h 16 min Cruïlla de camins. Per l'esquerra faríem cap a Artesa de Lleida. Recte anava l'antic camí de Lleida  a Aspa (perdut). Anem per l'esquerra, en direcció a Alfçes.
1 h 22 min Cruïlla de camins. Continuem recte. Podríem anar al recte però és un terreny molt sensible a nivell ornitolègic ja que per aquí nidifica l'alosa dupont que té en aquest timoneda l´únic indret de nidificació de tota Catalunya.
1 h 25 min Important cruïlla de camins. Anem a l'esquerra.
1 h 28 min Observem un cartell del Memorial Democratic que ens dirigeix a la dreta. NO excactament en la direcció que ens proposa sinó una mica més a l'esquerra. Als 50 metres, envoltat de vegetació.
1 h 30 min Niu de metralladores com el que hem trobat en el punt 59 min que segurament estaria ocupat per una pesa d'artilleria antiaèria.
Coordenades UTM: 31T  x=304180  y=4601589
Tirem uns 10 metres a la dreta i baixen el talús de l'altiplà.
1 h 34 min Polvorí de l'Aerodrom de l'Alfés que resta tancat. Cal concertar la visita amb l'ajuntament d'Alfés. Visita molt recomanable.Coordenades UTM: 31T  x=304086  y=4601614.
1 h 37 min Camí d'Alfés a la Timoneda. Creuo i travesso un tram sense sender pel mig d'un agradable bosc de pins. A l'esquerra hi ha una trialera que han obert les BTT.
1 h 40 Trobo un sender que han obert les bicicletes i que vaig seguint cap al nord-oest. No voldria arribar als hangars de l'antic aeròdrom sino anar tombant cap al poble.
1 h 43 min trobo altres corriols, però vaig seguint el meu que porta la direcció que m'interessa. S'obre una petita vall que vaig descendint.
1 h 50 min A l'esquerra em queda una pista que va a l'àrea de l'autopista. Agafo un corriol que tira amunt.
1 h 57 min Surto a l'altiplà i m'incorporo a una altra pista. Hi ha nombrosos carreranys que desconeixia.
2 h 07 min M'incorporo a una pista principal que ve de l'autopista i va al Pedrós. Es tracta de la carrerada de Lleida.
2 h 13 min Faig cap al canal d'Urgell, per on he pujat abans. Vaig per l'esquerra.
2 h 23 min Creuo el pont de l'autovia.
Agafo la banqueta del canal d'Urgell i abandono el camí asfaltat.
2 h 31 min Surto a la carretera que va a Albatàrrec (L-700) i la segueixo cap a la dreta.
2 h 33 min Abandono l'asfalt i agafo un sender que surt a l'esquerra que va resseguint el canal.
2 h 37 min Deixo la banqueta del canal i agafo un camí que entra a una finca de fruita. Sé que em puc quedar tallat i anar per camps de fruiters, però cal aventurar-se una mica i adreçar el camí.
2 h 39 min Agafo un camí que gira a l'esquerra, vaig entre arbres fruiters. Tot un plaer.
2 h 41 min Agafo un camí a la dreta. He dibuixat un 4 gegant. Vaig baixant entre camps.
2 h 43 min Passo per la porxada d'una cabana i m'incorporo a un camí més important que tendeix a girar a l'esquerra.
2 h 51 min M'incorporo a un camí més important i baixo a la dreta. Veig al fons el poble.
2 h 56 min Enllaço amb el camí que he seguit en començar l'excursió. Travesso el pont sobre el canal de Serós.
2 h 59 min Arribo al CAP on he començat la travessa.
Per obtenir el track:


Powered by WikilocEntrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…