D'ALBATARREC A LA TIMONEDA D'ALFES


En el meu procés de recuperació cardiac no em puc permetre una sortida tan llarga així que només he fet el tram proper al poble però altres ocasions havia fet tota l'excursió que ja tenia ressenyada.
Excursió interessant que des d'Albatarrec va a buscar el canal d'Urgell. Les escorrialles d'un gran canal. Anirem per la banqueta fins arribar a la Timoneda d'Alfés ocupada per un aeròdrom militar. Hi ha interessants vestigis de la passada Guerra Incivil.

Descripció de l'itinerari:
Sortim del Centre Mèdic d'Albatàrrec situat a l'acabament del poble. En alguns mapes encara situen l'escola. Prenem el carrer de les Escoles (cap a l'esqerra venint de Lleida.
3 min. Arribem al canal de Serós que travessem. Aviat trobem una bifurcació i anem per la dreta. Anem pel camí principal entre camps de fruiters.
17 min. Sortim al canal d'Urgell. Anem a l'esquerra per la banqueta del canal. Damunt tenim la carretera que duu a Montoliu.
27 min. Sortim a la carretera a Albatàrrec que travessem i continuem pel canal. Podem adreçar per un camí.
37 min. Ens situem en un pont sobre l'autovia. Continuem recte a buscar el canal.
50 min. Per l'esquerra s'incorpora el camí procedent del Tossal de Pedrós. Podem tornar a Albatàrrec per aquesta pista.
1 h. Continuem per la vora del canal amb trams molt cofois entre plataners. Trobem un salt d'aigua.
1 h 04 min. Arribem a unes les antigues "casilles" de manteniment del canal.
1 h. 14 min. Arribem al camí asfaltat que ve de Lleida. Pugem a la dreta.
1 h 18 min. Timoneda d'Alfés (209 m.) que s'exten en mig d'un altiplà que fou ocupat com aeròdrom. En aquest espai fins fa uns anys es podia sentir el cant de l'alosa becuda però la mala gestió de l'Administració la va fer desaparèixer de Catalunya en afavorir els interessos de club d'aviació.
Per la seva proximitat a Lleida fou un escenari molt important en la Guerra Civil. Fou emprat en les ofensives del front d’Aragó. Trobarem a l'esquerra uns dipòsits i nius de metralladores. A la dreta hi ha un polvorí impressionant excavat en la roca que veritablement és impressionant. Cal concretar la visita amb l'ajuntament d'Alfés.
La tornada la podem fer pel mateix camí o pujar al tossal de Pedrós i cercar una pista de terra propera que ens durà de nou a Albatarrec.
Característiques:
Dificultat: Baixa.
Temnps: 1 h 18 min. (anada)
Distància: 5720 metres (anada).
Desnivell: Inapreciable.
En el Wikiloc podreu trobar el track per si us interessa (clicar sobre el mapa)

Comentaris