COMMEMORANT L'ACCIDENT DE LA BARCA DE BUTSENIT

 Si aneu a l'ermita de Butsènit, en un racó de la plaça podreu veure un senzill monument que recorda l'accident d'una barca en el dia de l'aplec (segon diumenge de mes de setembre). En tornar de la festa la barca es va carregar d'habitants de l'altra riba que tornaven a casa (Albatàrrec, Montoliu, Sudanell...). La barca es va sobrecarregar, només va faltar el jovent que s'hi va pujar i començar a bellugar-se malgrat els advertiments del barquer. La tragèdia estava servida... la barca va volcar. Nervis i tensió... 33 persones van quedar sota de l'embarcació i van morir ofegats. 

Enguany en fa 100 anys i l'Associació Àgora Albatàrrec  ha s'ha bolcat per commemorar aquesta tràgica diada. Han tret un butlletí recollint tota la informació (senzillament bestial) i han animat per assistir a l'acte. Després de l'acte d'avui m'he sentit orgullós de ser membre d'aquesta associació.

Decideixo anar-hi caminant, finalment s'afegeixen l'Àngels, el Lluís, l'Alberto i la Jazmine que m'han fet el recorregut molt més agradable demostrant-me que a més de l'activitat física, caminar ajuda a l'activitat social.


Descripció de l'itinerari:

Hem quedat a les 9 h a l'escola d'Albatàrrec i tirem carrer avall per anar a buscar la sèquia de Torres i seguim a mà esquerra (0,3 km). Evitem per la volta que fa la sèquia i tirem recte.

0,9 km Tornem a sortir a la sèquia de Torres. Anem a la dreta seguint el canal.

Mural en l'interior de l'ermita on recull
el dramatisme de l'enfonsament de la barca.

1,3 km Agafem un camí asfaltat que davalla cap al riu. A la part inferior hi ha una bifurcació. Anem a la dreta.

2,3 km Sortim a la passera sobre el riu Segre. Un cop travessat el riu anem a l'esquerra pel camí del riu. Marxem pel camí de Sant Jaume.

4 km Arribem a l'ermita de Butsènit. Visito l'interior de la capella i pujo al camerí. Tinc la sort de trobar-me amb una senyora de Butsenit que m'explica el robatori de la pedra que curava el mal d'ull. Es veu que la pedra miraculosa estava col·locada en una capseta amb molta ostentació. El lladre la va robar més pel valor de la caixa que no pas pel seu interior. Segurament, la va tirar sense adonar-se del valor espiritual de la pedra que es col·locava a l'ull i el guaria.

Valorarla possibilitat de trobar una altra petxina fossilitzada i demanar a la copula papal de Roma que santifiqués la nova pedra ... Si trobo una petxina la portaré. La imatge de la mare de Déu de Butsènit fou descoberta - segons la llegenda - per un bou per allà l'any 1049 abans de la conquesta de la ciutat de Lleida als sarraïns. La imatge havia estat resguardada en un topant proper on posteriorment s'aixecaria l'ermita. Cristianitzat el lloc la verge va voler sortir de l'amagatall. 

Comentaris