ESCENARIS DE LA REPRESSIÓ A LA CIUTAT DE LLEIDA: GRÀCIES PER VENIR
Primer de tot agrair als companys/es que van assistir a aquesta passejada pels entorns de la ciutat de Lleida. Era acte dins de les activitats de 2N, organitzat per la plataforma Lleida 1936 (Coordinadora per la creació d'un centre d'intrepratació de la Guerra Civil i la postguerra a la ciutat de Lleida) i el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. Vam ser un total de 35 excursionistes.
Ens trobem a l'aparcament que hi ha en la cruïlla del carrer Alcalde Costa amb el de la República Paraguay. Aquí estava el Camp de concentració de la fàbrica Ramon Vilalta del qual desconeixem tota informació.
Fotografies cedides per Dolors Pericon |
Edifici del rectorat o Seminari: En aquest indret va haver un camp de presoners detinguts per la republicà, com a Gardeny, en les ofensives de Belchite i Pinto. Al castell de Gardeny va funcionar, a més, una txeca detallada en la Causa general de la ciutat de Lleida. També es parla si posteriorment fou emprat com a camp de concentració per l'exèrcit franquista.
Presó de Lleida: El seu solar està ocupat per l'edifici d'Hisenda. Els lladres continuen ocupant el mateix espai. Comentem les saques que periòdicament van haver a la presó provincial.
Caserna de la policia Nacional: Al costat de l'antic edifici de la Normal. Darrera hi ha el camp de Mart. Aprofito per parlar dels indrets d'afussejament de la nostra ciutat: Tapia exterior del cementiri (davant de la rotonda) on van ajusticiar als colpistes i col·laboradors. Tàpia interior - actualment - del cementiri al costat del monòlit franquista, en el camp escolar (instituts) i en el camp de Mart.
Passem per davant de l'antiga caserna dels antidisturbis de l'edifici de la Panera que també van estar als Maristes del carrer Anselm Clavé.
Camp de concentració de la Seu Vella: Gerard Pamplona amb el seu llibre va aixecar la llebre. Explico el document que vaig trobar a l'arxiu del pavelló de la República de Barcelona referent al mes de junt de 1939 on figuren 4000 presoners que entren o surten en aquest més.
Camp de concentració del Seminari Vell: Molta documentació a l'Arxiu de Lleida on hi ha 22 llibres recollint la informació... Estic introduint els presos amb les lletres A i B i porto ja 800 noms. Podem saber on van destinats en sortir: : Traslladats, llibertat, provincial, deportats, Batallons de treball: Gardeny, Torres de Segre, Vilanova de la Barca. També hi ha força Brigades internacionals. En un dels llibres hi ha els pagaments que fan les ambaixades per donar als presos. També hi ha un llibre amb els diners que donen algunes famílies pel manteniment dels seus parents.
Baixem per la costa del Jan - un racó desconegut de la nostra ciutat - i fem cap a la Caserna de la Guardia Civil: Edifici expropiació Joventut republicana i que en la transició fou retornat al seu legítim propietari, però hi ha nombroses persones que van haver de pagar multes i les seves finques van haver de ser expropiades.
Fotografia de Josep Voltà |
Passem per la banqueta del riu i anem cercant els impactes de bombes que queden en les façanes. Un divertiment mentre anem cap a l'arc d'Indivil i Mandoni.
En l'arc hi ha la casa Josa, on va haver una txeca de turment. També va haver una altra Txeca en el primer pis de l'antiga cafeteria del bar Cantàbric.Per acabar anem al govern civil - que representava el màxim representant a nivell provincial del poder franquista. En el lateral havia la caserna de la Policia Nacional. En els seus soterranis es van practicar tota mena de tortures que van arribar fins ben entrada la democràcia. Com algú va dir seria com la caserna de Via Laietana però a Lleida.
Finalment, ens traslladem a la Baixada de la Trinitat, on a la dreta - en un edifici nou - havia hagut la seu del SIM (Servei d'informació Militar).
Finalment, permeteu-me que em reitera amb la paciència que van tenir els companys de la caminada. Moltes gràcies.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada