AVENTURA EN ESPERIT PUR: SANTA FE PEL PAS DEL CORRETGEDOR

Per la feixa penjada del pas del Carretgedor

En Manel Cortés, (més informació) era el Mestre excursionista de les Terres de Ponent,- i a qui sempre he admirat - Fèiem la guia del Boumort i ell va fer el grau del Corretgedor a la val de Cabó i em va dir que era superb i que m'agradaria. Han hagut de passar més de 20 anys per anar a comprovar que el meu Mestre tenia més raó que un sant, però ... collons, quin accés més porc senglar que té. Si estigues més humanitzat el pas de ben segur que seria un grau ben concorregut i admirat. Ara resta reservat a excursionistes exploradors com vosaltres. Us està esperant!!!


FITXA TÈCNICA

VALORACIÓ: El grua del Corretgedor és impressionant en mig de la boscúria i dels cingles però l'accés és dur.

DIFICULTAT: Alta

TEMPS: 4 hores.

LONGITUD: 7,22 km

DESNIVELL: 670 metres

Descripció de l'itinerari:
A Organyà agafem la carretera a Cabó. En arribar a Pujalt de Cabó, continuem aproximadament 1,3 km més i aparquem en una pista que surt a l'esquerra, abans del barranc de Tosquer.
Seguim la pista amunt. Aviat trobem una bifurcació. Anem a l'esquerra.
7 min Sortim a un prat. Una mica més amunt trobem un trencall a la dreta que prenem.
Pobres, encara estan cofois. No saben el que els hi espera

18 min Dolmen de la Colomera. Coordenades UTM: 31T  x=359369  y=4675574. Una mica més amunt fem cap al Camí de carro per on va la ruta dels dòlmens de la vall de Cabó. Anem a la dreta uns metres però aviat agafem un camí que s'enfila muntanya amunt. Cal mirar atentament - poder millor abans - la carena de Santa Fe. Després de l'ermita hi ha la primera collada per on baixa el camí normal que puja a l'ermita i més enllà hi ha el pas del Corretgedor. No es veu molt evident en la llunyania però per allí puja la nostra feixa. Més enllà hi ha el tercer coll, abans de la Penya Aguda però de pas impossible.
El camí que seguim ara està marcat amb pintura blava i groga. És el camí que va seguir Monsenyor Escrivà de Balaguer, fundador de l'Opus Dei que va fugir per aquí fins arribar a Andorra. Em guardaré el comentari personal que aquí no toca.
28 min Deixem el camí Escrivà a l'esquerra per on retornarem en acabar l'excursió. Anem recte amunt. Hi ha uns punts vermells que ens ajuden a orientar-nos en una drecera pel bosc.
33 min Fi dels punts vermells. Nosaltres tirem recte amunt, ara sense punts resseguint un rossec de baixar llenya. El brancatge ens molesta la progressió.
Inici del grau del Corretgedor

39 min Travessem una pista forestal. Recte amunt. Cara cop la progressió és més compromesa.
52 min Creuem una nova pista. Tirem amunt una mica com podem, la vegetació és esponerosa. Finalment trobem una tartera. Ara no hi ha tanta vegetació però el pedruscall es poc estable. Es progressa molt malament. Més amunt torna a la selva senglanera.
1 h 12 min Arribo a tocar el cingle de la paret i vaig resseguint-lo per la dreta, una mica intuïtivament. En algun moment penso si en Manuel Cortés era un amic, o un enemic, recomaant-me aqueta pujada. Tram selvàtic.

1 h 30 min Pas del Corretgedor. Hi ha un punt vermell amb un rotllana que ens confirma el pas. Vaig fer una fita al costat. Coordenades UTM: 31T  x=358948  y=4674662. Cal grimpar una desena de metres. La roca es prou llisa i cal aprofitar els relleixos que deixa l'herba. Es dret però de bon pujar. Un cop dalt cal anar a la dreta, segurament és el pas més compromès ja que cal anar a cercar el millor pas entre el precipici. Impressiona. No recomanable per companys amb vertigen.
Passat un contrafort, comença un corriol que queda penjat. Anem sobre herba, alerta si el terra està humit... una patinada és més que mortal. Acabem amb una petita grimpada fàcil.
1 h 55 min A l'esquerra queda la Cova del pas del Corretgedor. Una petita balma d'uns deu metres de profunditat. Prou interessant. Coordenades: 31T  x=358854  y=4674639

Sortim de la fondalada del grau i anem pujant per un bosc.
2 h 10 min Sortim a una collada on trobem la pista a l'ermita de Santa Fe que seguim. Deixem l'opció d'anar per la carena - factible - però el nostre grau d'aventura ja està servit per avui.
Agafem una drecera a la pista que davalla. Per aquí anava el camí tradicional però està totalment perdut.

2 h 21 min Fem cap a la pista. Hem perdut uns 100 metres de desnivell que hem de recuperar.
2 h 35 min Collet de Prats (1147 m.) per on puja el camí que procedeix del coll Marí (itinerari habitual). Fi de la pista. Agafem un corriol.
2 h 41 min Recte surt el carrerany que va a la Creu de Santa Fe. Nosaltres anem a l'esquerra pel camí principal.

2 h 43 min Mirador de l'ermita de Sant Fe (1210 m.) . Espectacular. Hi ha uns faristols informatius. A sota Organyà i el brugit de la carretera. Aquí dalt tot és misticisme.
Tornem pel camí d'anada.
2 h 51 min Collet dels Prats. Ara baixem pel vessant nord per on puja el camí habitual. Ja trobem les marques blaves i grogues del camí Escrivà. Baixem fent marrades.
2 h 56 min Deixem a la dreta el camí al coll Marí i Organyà. Agafem una drecera que tira recte avall. Hi ha trams molt drets, millor baixar-los que pujar-los perquè es un tram molt costerut.

3 h 11 min Sortim a una pista. Amb talús tallat per la pista que costa de baixar. En un dels ramals hi ha una corda per baixar-hi.
3 h 21 min Nova pista. No queda clarà la senyalització blava i groga. Baixem per un corriol que s'encara cap a una torrentera.

3 h 30 min Fem cap a una pista i enllacem amb el camí Escrivà. Anem a l'esquerra. Ara agafem un camí i anem planejant.
3 h 40 min Sortim al camí que hem seguit de pujada (punt 28 minuts) que anem seguint.
3 h 48 min Dolmen de la Colomera. 
4 h Arribem a l'aparcament.
Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Comentaris