RECORDANT LES VICTIMES DE LA GUERRA CIVIL: EL SOLERÀS

Punt 1

Els pobles d'El Soleràs i la Granadella han fet molt bona feina en la recuperació de la Memòria Històrica de les seves localitat. Cada any fan unes jornades molt interessants explicant la seva història, tan de bo que tots els pobles fessin igual. 

Sols he pogut anar avui, diumenge, però ha estat una volta molt agraïda. Inicialment sols havia d'incloure la fossa i els hospitals del poble però he tingut ocasió de poder afegir alguna cosa més.


Ens agrupem al bar que hi ha al costat de l'ajuntament d'El Soleràs, en la part inferior de la localitat. Pujo per l'antiga carretera parlant amb en Jordi (no en sé el nom que serà qui ens anirà explicant el recorregut cultural). Aquesta primera part de l'itinerari està indicada amb cartells. Anem a la Fossa del Cementiri vell.

Punt 1: 6 min Plafó informatiu de la fossa del Cementiri Vell. Hi ha un QR amb informació. Per saber-ne més clica aquí.

Punt 2

Punt 2: 8 min Fossa del Cementiri Vell: Es l'indret on van depositar les víctimes de la guerra Civil. Hi ha un total de 140 víctimes que estaven situades afilerades. Estan separades per les víctimes republicanes, Terra de color vermell (109), victimes sollevades (27), terra de color groc, habitants d'El Soleràs (4), terra de color blanc. Es tracta de la fossa més gran que s'ha recuperat les víctimes fins al moment. Han pogut lliurar als familiars 12 cossos. 

Les víctimes corresponen als combats del front del segre i de la batalla de l'Ebre en els cas dels soldats republicans i a l'Operacio final sobre Catalunya en el cas dels soldats revoltats. Sobre els 27 soldats franquistes, un cos d'un "alferes" fou traslladat al cementiri nou i un altre fou traslladat al vall de Cuelgamuros. Foren enterrats aquí perquè en el poble va haver dos hospitals com explicarem després. Coordenades UTM: 31T  x=306675  y=4587005

Després de les explicacions pertinents baixem cap a l'església del poble.

Punt 3

Punt 3: 30 min En la façana de l'església hi ha una placa que recorda la mort del germà claretià Remigi Artur Tamarit. Va morir afusellat l'agost de 27 d'agost de 1936 al cementiri de la Floresta. Les víctimes d'ordre tenen totes una biografia, en canvi els de l'altre band resten en una fossa oblidats. Placa posada l'any 1970. Coordenades UTM: 31T  x=306245  y=4587202

Punt 4

Punt 4: En l'altre costat de la porta d'entrada de l'església observem que havia hagut una altra làpida. Actualment no hi és. Hi ha unes taques de pintura que ens indica que va comptar amb l'animaversió de la gent del poble. Segons sembla li van tirar ous plens de pintura. Només es pot veure la pintura dels ous que no li tocar a la làpida. Casualment vam preguntar a uns senyors del poble i ens van dir que en aquella inscripció recordava l'ocupació del poble en mans dels feixistes i que ells havien participat en aquesta acció popular. Diu que hi posava el nom del militar que dirigia les operacions bèl·liques feixistes que van ocupar El Soleràs.

Punt 5

Punt 5: Hospital de Sang que estava localitzat en l'antiga rectoria que ocupa el núm 6 de la plaça de l'església. Recordar que un hospital de sang és un indret on s'acull per primera vegada als ferits i es fa les cures d'urgències. Hi ha un plafó informatiu posat pel Memorial Democràtic.

Punts 6 i 7

Punt 6: 38 min 35 min En la cruïlla del carrer dels Màrtirs de Soleràs encara es pot veure amb dificultat un 44. Sembla ser que posava División 44 amb una fletxa indicativa que indicava la direcció a seguir. Les marques estan mig esborrades segons com toca el llum i la humitat es pot veure. 

i Punt 7: En la part superior poder llegir el cartell Calle de los Màrtires de Soleràs, una denominació franquista i que penso que amb la nova llei de Memòria Històrica caldria canviar. Coordenades UTM: 31T  x=306194  y=4587216

Baixem, tombant a l'esquerra.


Punt 8: Hospital de cal Sedó. Estem davant d'una casa forta, monumental que va acollir un hospital per recuperar els malalts. L'edifici fou ocupat per l'exèrcit republicà. En el segon pis es van habilitar unes lliteres. Encara es pot veure uns números que sembla que serien els llocs on deixarien les pertinences dels malalts. El propietari actual de la casa organitza visites puntuals als assistentes a la diada i ens explica detalls molt interessants. Moltes gràcies. El detall més destacat són els dibuixos que hi ha a les engolfes que van fer els malalts quan s'estaven recuperant. Hi ha una hipòtesis que aquests dibuixos fossin fets per un dibuixant de les Brigades Internacionals ja que són dibuixos a llapis amb una temàtica yanki amb personatges com el Micky i un combat d'un boxejador negre contra un boxejador nazi (un combat real molt important en el seu moment i que a Catalunya no tingue gaire impacte però si a EEUU)

Després decidim pujar al cementiri nou del Soleràs. Pujada ferma al encimbellat camp sant.

Punt 9

Punt 9:  50 min A la porta hi ha un cartell informatiu del Memorial Democràtic que ens indica que en l'interior hi ha els 130 cossos que encara no s'han pogut identificar de la fossa del cementiri vell i també algun cos que els familiars van voler que romanguessin igualment en el lloc que van morir. La porta estava tancada i no vam poder entrar-hi. Vam entendre que era una visita obligada. Coordenades UTM: 31T  x=306394  y=4586982

Punt 10

Una mica amb ganes d'explorar vam veure la base d'una creu encarada sobre el poble, amb una visió superba sobre el poble del Soleràs.

Punt 10: Una mica se'ns va la imaginació al cel i fem diferents interpretacions. Al braç que queda de la creu hi ha el que sembla tres impactes. Podríem pensar que corresponen a l'impuls revolucionari de principi de la Guerra Civil. Al costat ens sembla veure una possible trinxera que vindria per la dreta i, encara més, ens sembla veure una plataforma que podria correspondre a un antiaeri per protegir el poble i els hospitals militars. Caldria contrastar les nostres modestes opinions amb la memòria popular. Aquí queden les nostres observacions. Coordenades UTM: 31T  x=306348  y=4587024

En conclusió: Ens ha agradat molt aquesta visitar al joliu poble del Soleràs que ens ha permès aprendre i saber que ens queden encara racons per descobrir com per exemple la propera ermita de la Mare de Deu d'Esplans (de Fàmita o de Lourdes) que queda anotada en la nostra agenda de sortides pendents.

Per obtenir el track: 


Per visualitzar els meus Vestigis de la Guerra Civil localitzats:
Powered by Wikiloc
Powered by Wikiloc

Comentaris