PER LES 7 TORRES D'EIVISSA


He tornat a aprofitat el xollo de poder anar als viatges de l'IMERSO i viatjar a Eivissa. En altres ocasions he anat a Menorca (Camí de Cavalls. Costa Nord) i Cabo de Gata). La meva sorpresa ha estat que no he "descobert" la illa de les discoteques, de la música-ruido maquinera ni del desmadre embogit sinó que he anat a caminar i descobrir un patrimoni inèdit. Vaig mirar per internet . com no - i vaig trobar un tema sorprenent. A Eivissa es van construir 7 torres de defensa per controlar els atacs primer dels pirates turcs, després dels pirates berebers i finalment els pirates anglesos i holandesos. Es van construir principalment durant el regnat del rei Carles III en el segle XVIII.

Les torres es van construir en indrets estratègics: el més al nord possible, el més a llevant, el més al sud i el més a l'oest. Si hi ha dos indrets rellevants en la mateixa alçària se'n posaven dues. Els llocs on es van posar són senzillament espectaculars. Per aquest motiu estic molt content de les travesses que he fet i que recomano fortament a la comunitat excursionista. Per cert, curiosament, Eivissa no aposta pel senderisme a diferència del model de Menorca amb el popular Camí de Cavalls. Costaria poc fer un itinerari circular recorrent aquestes defenses militars o altres projectes.

La colla aventurera

Les torres tenen un estil de construcció comú:. Una torre redona, pràcticament cilíndric, encara que té una forma cònica truncada d'uns 14 metres d'alçada. Amb un nivell inferior que sembla que no tenia porta d'entrada inicialment, encara que en la majoria posteriorment es va fer aquesta obertura. Un segon nivell, que si tindria porta d'accés, elevada, i un tercer pis que formaria una terrassa.  En la terrassa pot haver una garita, no en totes, o podria haver també un matacans bastit damunt de la porta d'entrada. Els murs molt consistents i gruixuts.

Relació de les 7 torres:

- Torre d'en Rovira o del Compte

- Torre des Molar (o de Balansat)

- Torre d'en Valls o de Campanitx

- Torre de Portinatx

- Torre de Sal Rossa o Carregador

- Torre de Ses Portes

- Torre del Savinar o dels Pirates

Altres sortides colaterals:

- Passeig marítim de Sant Antoni i pujada a la Capella de Sa Talaia

- Portinatx: Far de Moscarter

- De la cala d'en Torrent a Sant Antoni de Pormany

Ascensió a sa Talaia

- De cala Salada al pui de Nunó.


Comentaris