TRAVESSA SERRA DE MONTSANT: ULLDEMOLINS - MORERA

Avui tocava sortida amb l'autocar del CEL. Quasi anava ple amb 48 companys/es. La sortida la vaig preparar feia un més quan la vaig fer d'anada i tornada. Avui havia de concretar les meves deliberacions entre la boira.
Hem tingut una mica de tot: sol, núvol i una mica de pluja.
És una sortida superba per la part alta de la serra del Montsant que té l'encant de tenir els senders perfectament marcats i senyalitzats.


Característiques:
Valoració: Interessant proposta que permet travessar de nord a sud la serra del Montsant.

Dificultat: MITJA. Tota l'estona anem per sender fressat.

Desnivell: + 900 m. - 700 m.
Distància: 16,5 km.

Temps: 3 hora 47 min.

Descripció de l'itinerari:
L'autocar ens ha deixat a l'entrada d'Ulldemolins i hem recorregut l'extrem est de la vila. Anem seguint les indicacions vers les ermites.
32 min. Deixem el camí asfaltat i agafem un trencall a la dreta. Poc després surt de nou a la carretera però de nou la torna a deixar.
40 min. Arribem a l'ermita de Santa Magdalena. La senyora del bar és molt amable i ens obra l'ermita. Ens explica que en la cripta es va amagar a la Guerra Civil un frare en l'habitació que hi ha a l'extrem de la cripta i romangué amagat els tres anys dels conflicte. Ella diu que era frai Llorenç però mirant la documentació veig que fou que la va bastir per allà el segle XVI, ssegurament sobre una edificació anterior.
Per les seves dimensions es coneguda com la catedral del Monsant. És una raconada encisadora.
Després de la visita cultural ara ens toca caminar amunt seguint les marques blanques i vermelles.
42 min. Arribem al Pi de la Carabasseta (1023 m.) i decidim anar a la dreta (oest) cap al cim de la Punta dels Pins Carabassers.
El camí va flanquejant la muntanya.
1 h 12 min. Assolim el cim de la Punta dels Pins Carabassers (1062 m.) amb una excepcional visió sobre el poble d'Ulldemolins. Algú em pregunta perquè dels pins Carabassers. La veritat és que no sé el motiu d'aquesta curiosa toponímia.
1 h 32 min. Tornem a estar al Pi de la Carabasseta i refem el grup. Ara ens toca baixar cap al Toll de l'Ou. Ara estem ja el GR 171. El sender fa algunes giragonses curioses contornejant la muntanya, cercant el millor pas entre els cingles.
2 h 02 min. Arribem al barranc del Toll de l'Ou i un cartell ens indica el corriol per baixar-hi.
Són dos humils tolls que tenen la particularitat que es troben en el cor del Montsant. Cauen 4 gotes i tots ens posem tensos. Però passarà d'una falsa alarma.
Ara ens toca remuntar la serra. Deixant el camí a l'esquerra que puja a l'Albarca.
2 h 26 min. Superem un curiós pas per una escletxa que ens situa a la carena.
Anem guanyant alçada per la carena amb una visió singular dels Montsant elevat on no hi ha cingles sinó comellars arrodonits.
3 h Arribem a la carena de la Serra Major (1125 m.) on abandonem el GR i anem a la dreta. De fet en aquest indret parem a dinar doncs ja són tres quarts de tres i el ramat té gana doncs a peixer.
L'aigua ens fa aixecar del terra i reprendre el camí, ara ja avall.
3 h 12 min. Cruïlla de camins. Anem a l'esquerra. Hi ha un d'aquests pals trocolats del Reus Esportiu que van posar farà uns 60 anys i van ajudar que tots els camins del Montsant es mantinguessis tan bé.
3 h 22 min. Inici del grau de la Grallera. És un grau ample, recorregut per un camí de ferradura per on passaven els matxos que traginaven per la muntanya. No el podem considerar pròpiament un grau doncs no hi ha cap pas estret.
3 h 27 min. Per l'esquerra marxa el grau de l'Espinós (que no he fet mai).
3 h 47 min. Arribem al llogarret de la Morera del Montsant, potser el poble amb més caràcter de muntanyenc.

Comentaris