MONTSEC ESTIMAT: PAS DE NERILL - FEIXA DE ROCA ALTA I GRAELL DE ROCA ALTA

Fa anys que no pujava pel Grau de Graells al Pas de Nerill, Diria que la darrera vegada va ser quan preparava la Guia del Montsec per allà l'any 2005 que no hi anava. Recordo que la darrera vegada va ser amb boira i no veia res.
Avui he tornat amb el Ramon Pach. Ha estat un plaer, la companyia, però encara més veure que les muntanyes sobreviuen als anys felices. Potser el camí està més fressat que fa uns anys i que les fites que vam posar continuen allí indicant-nos els passos.
Característiques:
Valoració: Circuit molt interessant que ens permet recórrer els extrems del Montsec de Rúbies visitant el Pas de Nerill, a tocar de la Roca dels Arcs, i la Roca Alta amb els búnquer de la 26 Divisió que eren els membres de la Columna Durruti que defensaven el Montsec. En un darrer moment baixem al recte per una barrancada, però sense gaires dificultats.
Dificultat: . Moderada
Desnivell: 690 m.
Distància: 9,4 km

Temps: 3 hores 34 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l’itinerari:
(Text tret del llibre Excursions pel Montsec amb permís de l'autor) Prenem la pista (800 m.) de la dreta. Anem fent marrades tot guanyant desnivell.
16 min Runes a la dreta que corresponen al corral del Castejon (875 m.).
20 min “Font de Paús (900 m.), a l’ombra de dos grans plàtans. Al turó de l’esquerra hi hagué fa segles el poblat de Paús, del qual només en queda algun munt de pedres. Acabament de la pista, on ja només és pot seguir a peu, finalitzant als darrers conreus abans de l’alzinar esclarissat. En front es tenen els grans cingles de la Roca Alta i la Roca dels Arcs, separats per la fonda bretxa del pas de Nerill, vers el qual ens orientem.”
Passem pel costat de les restes de la cabana de les Costes. Continuem seguint corriols en mig de bosc d’alzines. En la rodalia hi ha el sepulcre megalític de Paús però és de molt difícil localització i el seu estat de conservació és molt precari.
Ens encarem cap a l’evident pas de Nerill. Cal afrontar-lo inicialment per la dreta.
54 min Peu del roqueter, on hi ha el pujador conegut com Graell de Paús. Ens dirigim cap al centre de la canal per una feixa per després pujar per llastres de roca sense dificultat per una roca calcaria molt ferma, tenint a la dreta un canaló ple de matolls.
1 h 05 min Pas de Nerill (1192 m.) a la carena del Montsec de Meià. Espectacular visió sobre les muntanyes del Boumort, protegides per la muralla de Carreu. Més a la dreta distingim la serralada del Cadí i de Port del Comte.
Localització UTM: 31T 3 36 296E 46 54 490N alt. 1192 m.
A la dreta continua el carenar a l’espectacular roca dels Arcs que podem assolir en uns quaranta minuts entre anar i tornar. Actualment és una de les parets més concorregudes pels escaladors de la zona.
A l’esquerra hi ha la carena de Roca Alta per on s’ascendeix per un corriol en alguns moments poc evident. Al cim s’arriba en menys de 50 minuts, però és més interessant, recorre el Feixant de Roca Alta que s’inicia en el mateix pas de Nerill encara que en un primer moment no es gens evident. Es tracta d’un pas ample entre les penya-segats superiors de Roca Alta i els inferiors que des d’aquí dalt no són visibles. Més enllà hi ha trams molt encisadors en passar pel peu de la ciclòpia muralla de roca. El feixant és recorregut per un senderó amb fites. És un camí que utilitzen els escaladors per arribar-se a les parets. Cal tenir present que en aquest sector nien molts voltors i caldria tenir curar en no passar-hi en el temps de cria.
1 h 42 min Ens incorporem amb el camí que puja de la part inferior de la vall. Després d’ascendir a la Roca Alta baixarem per aquest sender però ara el prenem en pujada.
Aquest és l’anomenat camí del Graell de Roca Alta. Fou acondicionat en la passada guerra civil, per les forces republicanes que estaven parapetades durant nou mesos (de l’abril al desembre de 1938). Es bastiren murs de pedra seca per poder dur a la carena cimera les peces d’artilleria pesada. En algun indret encara es poden veure els forats que empraden per barrinar les roques.
1 h 55 min Trobem un curiós dipòsit d’aigua bastit per l’exercit popular. Encara hi resta una placa on podem llegir:
“26 divisió 120 companyia mixta ingenieros CNT 1938 FAI”
Localització UTM: 31T 3 50 062E 46 54 296N alt. 1368 m.
2 h 03 min Collada del Graell de Roca Alta.
Localització UTM: 31T 3 50 122E 46 54 417N alt. 1368 m.
Uns metres abans de coronar la collada, a l’esquerra, podem veure sojornats sota una feixa de roca unes restes de cabanes dels defensors dels poder legítim. Per la important quantitat de munició que es va trobar anys endarrera sembla ser que seria l’emplaçament d’un polvori.
Des de la carena anem en direcció dreta, est, al cap de la Roca Alta. En algun moment ens entrecreuem amb alguna vella trinxera.
2 h 10 min Roca Alta (1435 m.).
Uns 50 metres al NE podem trobar la base d’un niu de metralladores. En la porta d’entrada – encara conservada – es pot llegir:
“ 1938. Durruti. CNT.”
Retornem a la collada per on hem pujat a la carena cimal.
2 h 16 min Descendim pel Graell de Roca Plana o d'Esmolacalces.
2 h 32 min Per l’esquerra (est) se’n va el senderó del Feixant de Roca Alta per on hem vingut però continuem la baixada. Hi ha molts corriols que van descendint ja que es fàcil fer drecera aprofitant les tarteres de pedruscall.
2 h 38 min Creuem un camí carreter.
2 h 42 min Sortim a una pista que seguim per la dreta (oest). Seguim la pista uns dos minuts fins arribar a un marcat collet (1109 m.). Decidim abandonar la pista i anar per l'esquerra sense sender. Encara que per la nostra sorpresa ens trobem que hi ha un corriol que baixa prou bé encara que ens decanta cap a sud-est.
2 h 50 min. Perdem el sender i decidim baixar per la barrancada. No es fa de mal baixar si esteu acostumats a fer una mica el porc senglar.
3 h 01 min. Passem a tocar d'una pleta. Poc després veiem una altra pleta que està aixoplugada sota una balma, en la barrancada de  i decidim baixar sense sender. Hi ha algun tram brut.

3 h 11 min. Entrem per darrera de la pleta troglodítica i hem de saltar un mur. Hi ha d'altres cabanes. Darrerament guardaven bestiar però podrien haver estat habitades en l'antiguitat.
3 h 15 min. Sortim de la pleta per la part de dalt amb una porta encara ben conservada. Trobem un sender que ens duu als camps de Paús. Enllacem amb el camí de pujada.
3 h 18 min. Font de Paús (seca). Agafem la pista.
3 h 34 min. Sortim a la pista a Rúbies on hem iniciat l'excursió.
Aproximació:
En el km. 3,1 de la carretera que va de Vilanova de Meià al Pas Nou (L-913) agafem el trencall que va al Santuari de Meià i Rúbies.
Als 600 m. surt una pista a mà dreta on aparquem.
 Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Comentaris