Passa al contingut principal

ESLOVENIA(1): ELS GRANS LLACS BOHINJ I BLED (amb alguns consells)

Em preguntava perquè tothom de tornava de fer muntanya d'Eslovènia en venia encantat. Així que la millor forma per descobrir el motiu és anar-hi. Enguany el Centre ha decidit fer-hi el IVrt Campament Internacional. És un campament assembleari amb moltes discussions i poques decisions encara que enguany no ha hagut gaires discussions
Les seves muntanyes són meravelloses. És un error pensar que els Alps Julians només són Triglav i hi ha molt més. Té un color de roca clar, blanc, que es pot arribar a confondre de lluny amb neu. Les parets són imponents. Els camins senyalitzats meravellosament bé, amb una munió de cartells vermells, pintura i camins ferrats que et permet pujar als grans cims.
Els eslovens i eslovenes (perdó per comentari masclistes, molt guapes) són amables, educats, parlen un anglès perfecte però no italià i molt menys francès com es pensava jo. Alguns castellà. L'àngles esdevé la llengua de comunicació normal (i jo sense saber-ne).
Un error que vam fer va ser cercar una casa allunyada de les muntanyes. I calia fer molt quilometratge per carreteres estretes. El GPS ens hi porten sempre. Es preferible anar a cercar l'autopista, fer més volta però aneu més ràpid i descansats.
El vol el vam fer des de Trieste perquè ens sortia més barat el vol (155 euros anar i tornar).
El primer dia vam decidir fer turisme i vam anar a veure els llacs de Bohinj i Bled. Turístics i sense cap interès excursionista.
La cascada de Slap Savica, a la cua de Bohindjés una estafa doncs cal pagar 3 euros per veure una cascada que estem més que habituats a veure i a més molta gent.
Un cotxe vam anar a veure com era l'accés per pujar a les pistes d'esquí de fons de Pokljura (per pujar l'emdemà al Triglav) però es millor anar per l'autovia i sortir al poble de Gorje (després de la sortida de Bled).
Faré els següents entrades:
Ascensió al Triglav
Recorregut per la Memòria Històrica
Ascensió al Jalopec
Ascensió al Vogel
Ascensió als pics de Mosjtrovka
Ascensió al Mangart
De Bled no ens en parlaré, només dir-vos que és com Salou però al voltant d'un llac, sols per a guiris...


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…