Passa al contingut principal

LLISTAT DELS 4 MILS DE L'ATLÀS


Fa uns anys el bon amic Feliu Izard va fer una llista dels tres mils del Pirineu. Poc després va començar a sortir llistes tan absurdes com la Buyse que posa que hi ha al Pirineu 202 tres mils. En Feliu en posa 162. Jo personalment crec que n'hi ha menys, algun dia quan em jubila prometo fer la meva llista que serà propera als 125 cims reals.

Aquest estiu he estat al Marroc pujant als cims de l'Atlàs i m'he trobat que no hi ha una llista "oficial" de quatre mils. Així que penso posar la meva modesta reflexió sobre el tema:

1.- Jbel Toubkal (4167 m.) Cim principal.
1.a Agulla d'Ifni (4100 m.) Cim secundari.
1.b Toubkal Oest (4030 m.) Cim secundari.
1.c Imouzzer (4010 m.) Cim secundari.
En algun lloc he vist Petit Imouzzer que es troba abans de la bretxa cimera, no es pot considerar un pic sinó una simple elevació de la cresta.

2.- Timesguida o Ouanoukrim (4089 m.) Cim principal.
2.a Ras Ouanoukrim (4083 m.) Cim secundari.
El pic Ras Oest (4060 m.) el considero un contrafort del Ras Ouanoukrim. 5 minuts caminant.

3.- Akoiud (4030 m.) Cim principal.

4.- Afalla Sud (4043 m.) Cim principal.
4.a Afalla Nord (4040 m.) Cim secundari.

5.- Biiguinnoussene (4002 m.) Cim principal.

6.- Gnoug (4071 m.) Cim principal.

4000's Principals: 6  4000's Totals: 11

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…