Passa al contingut principal

DE RUBIO A SANT JOAN DE L'ERM

Avui dins de les sortides en autocar del Centre ens ha tocat anar del poble de Rubió a Sant Joan de l'Erm passant pel Port del Cantó. Volíem pujar al pic de l'Orri però la pluja ens ha dit que millor que hi pugéssim un altre dia. Érem 47, inclouen a en Joan Carmona d'Àger que ha fet l'excursió d'anada i tornada doncs era la única forma que podia compartir l'excursió amb nosaltres. Tot un "detallassu" de companyonia.
Recordeu que aquesta sortida forma part d'un cicle de 4 sortides que han d'enllaçar Sort, la capital del Pallars Sobirà amb La Seu d'Urgell, capital de la comarca de l'Alt Urgell. La primera va ser el passat 2 d'abril de Sort a Rubió.  Dir-vos també que hem proposat aquest recorregut perquè sigui un tram del proper GR3.
Cal agrair a tothom el bon rotllo que hi ha com a grup, especialment un dia de pluja on sempre hi ha més tensió.
Característiques:
Valoració: Excursió molt interessant, encara que resulta una mica curta. 
Dificultat: Baixa. 
Desnivell: + 500 m.  -400 m.
Distància: 12 km. 
Temps: 3 hora 11 minuts.
El Joan fent d'aprenent de torero
Descripció de l'itinerari:
Sortim de bar-restaurant que hi ha abans de Rubió (vessant pallarès) per un camí descendent per enllaçar amb el que puja de Llagunes.
5 min. Arribem al sender i girem a l'esquerra passant per sota de la carretera. Hi ha algun tram on el sender està fet malbé per la construcció de la carretera que va damunt nostre.
15 mni. Travessem el rierol de les Comes per una palanca. Caminem entre prats i no sempre és evident el carreranys adient.
50 min. Arribem al Port del Cantó (1718 m.) en la partió d'aigües entre el Pallars i l'Alt Urgell. agafem una pista que tira cap al nord. Als pocs metres trobem un cartell. Agafem un viarany poc evident en els primers metres que surt recte amunt - atenció cartell ens desorienta una mica - i no anem per la dreta seguint una sendera més evident.
La pujada és prou ferma. Anem entre bosc.
1h 30 min. Arribem a Prat Muntaner (2044 m.) que constitueix una àmplia prada. A l'esquerra veiem les antenes del pic de l'Orri. De totes formes el camí carreter que s'intueix, surt per la dreta. Les vaques venen a veure'ns i els urbanites els hi fan fotos. Em costa creure que siguin un objecte fotogràfic preuat però com en tot hi ha per tots els gustos.
Anem per la pista.
1 h 51 min. S'incorpora la pista d'esquí de fons per la dreta. La pista ara és més ampla. Travessem la serra Seca.
2 h 08 min. Trencall a l'esquerra que baixa al refugi de les Comes per on també podem retornar a Rubió.
2 h 14 min. Trencall a l'esquerra que puja al pic de l'Orri. Fem una mini assemblea i decidim que avui no toca.
2 h 21 min. Mirador de la roca Senyalada (2010 m.) on volia fer la foto de grup però l'aigua ens ve a veure i apareixen els xampinyons de les capellines de colors dels excursionistes que ens tapem de l'aigua. Ens acompanyarà la pluja fins arribar al refugi de la Basseta.
2 h 32 min. Trencall a l'esquerra que va a les instal·lacions de Portaine.
2 h 35 min. La Culla (1926 m.) amplia collada on cal estar amatent doncs hi ha un bon reguitzell de bifurcacions. Saltem la Culla i anem a buscar el tallafocs on trobem el sender de l'itinerari de raquetes que ens va directe al refugi de la Basseta.
3 h 11 min. Arribem al refugi (1710 m.) on podem dinar i acabem aquesta etapa de la travessa.
Per obtenir el track de l'excursió:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…