UN CIM OBLIDAT: PIC DE LA MAINERA

Avui decideixo anar a visitar un altre pic oblidat del Pirineu. Aquest oblit és ben injust ja que a la vora té el Montseny de Pallars, més baix, però cent cops més concorreguts. Per internet trobareu algú que puja pel vessant de Colomina però pel costat de la vall d'Àssua sols una entrada. Llàstima, ja que tinc el convenciment que és una excursió molt interessant. Sols dir-vos que pujar al Mainera us oferirà una panoràmica superba.
És un pic que té la fama de difícil. Mentida. Pràcticament poden pujar les vaques fins al cim. Com em feia respecte vaig decidir penjar una sortida col·lectiva del Centre i van venir: Joan Laso, Neus Martínez, Ana Ladrón, Pere Mor, Marta, Manolo Domingo, Quim Afillat, Pep Vicedo, Quim de la Sènia i jo.
Decidim fer bivac al Pas de la Mainera (2141 m.). Hi ha un cartell que ho prohibeix però també el Sr. Mas porta diners a Suïssa, el PP donà sobres amb diners en negres i els ajuntaments fan contractacions a dit malgrat una aparença legal. A ells no els hi fan res, serà molt que us passi alguna cosa a vosaltres.


Característiques:
Dificultat: Mitja.
Desnivell:  790 metres.
Distància:  8,8  km.
Inici i final: Pas de la Mainera.
Temps total: 3 hora 50 minuts
Valoració: Molt interessant, malgrat la pallissa de pista 4x4.

Descripció de l'itinerari:
Sortim per marcada vall, tot seguint un corriol marcat amb estaques grogues.
15 min. Travessem el riu per una palanca, per sobre d'una cascada i anem pel vessant oposat.
La vall es bifurca. Nosaltres tornem a creuar el rierol de l'esquerra (37 min.) i pugem per un corriol prop del riu. El riu de la dreta (en el sentit de la marxa) puja a l'estany de la Mainera. Fa estona que tenim el cim davant, llarg i amb tres puntes, que des del cim no es perceben. La collada de la Mainera és evident. Travessem una petita vall i un bon tirapit amunt. Pugem una mica per l'esquerra però en baixar ens adonem que podem anar-hi per on vulguem. Pujada dreta però res més.
1 h 37 min. Collada de la Mainera (2740 m.). Hi ha la temptació de pujar dret per una canal herbosa però és una pujada molt ferma i l'herba donà força inseguretat en canvi des de la collada trobareu camí fitat.
2 h Cim del pic de la Mainera (2909 m., encara que el ICC no es posa d'acord amb l'alçada doncs segons l'escala posa 2906 o 2909 ¿?). Panoràmica excepcional, deixeu que la vista juga a veure cims, i més cims en totes les direccions.
Cansats de tant mirar decidim anar al pic de la Mainera occidental. Cal anar per la cresta, evitant les dificultats per l'esquerra (oest) al que arribem en 10 min.
Descens:
Des de la Mainera occidental podem prendre un corriol descendent amb el que enllacem amb el corriol que baixa a la collada de la Mainera i seguir el camí d'anada (1h 40 min.).
Accés:
La principal dificultat d'aquesta excursió és l'accés. Reservat a vehicles 4x4. Sortim de Llessui (en la capçalera de la vall d'Àssua) i recorrem una pista que ens duu per les antigues intal·lacions de les pistes d'esquí de Llessui i després per la llarga carena presidida pel Montsent de Pallars. Fins arribar al Pas de Mainera on hi ha un aparcament de vehicles (20 km.).
La tornada la podeu fer en direcció contraria, cap a Espot, on passareu també per les instal·lacions de les pistes d'esquí d'Espot (21 km.).







Comentaris

  1. Home, em sap greu el teu comentari sobre el Sr. Mas, ja que no n'hi ha RES demostrat, i que està fora de lloc. Qué pinta aixó en l'entorn muntanyenc? no barrejem les coses.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elies, està clar que és una llibertat literària posar alguns casos de corrupció que flagel·len el nostre país i vaig triar la figura del Sr. Mas quan en realitat com tu comentes - i tens raó - no hi ha RES demostrat en la figura del President ... podia haver posat Jordi Pujol, formació d'Unió, lesITV, cas Palau ... massa casos per un país tan petit.

      Elimina
  2. Perdona Elies no havia entès el teu comentari... nosaltres en fer bivac vam saltar-nos la normativa del parc que prohibeix fer-ne allí però no crec que sigui tant greu com molts polítics que se salten un munt de lleis.

    ResponElimina
  3. Hola jo acabo de fer la Marinera. Es difícil. Hem pujat des de refugi de Colomina una pujada que es pot fer estil el coll de contraix, veníem d'estany llong. El llibre de la carros de foc marca com una ruta alternativa baixar per la canal oest i ho descriu com "una divertida canal sorrenca". Gairebé moro hi ha un tram de 100m on és quasi impossible no crear una esllavissada amb el teu cos. Després queda el roquissar i trobar el camí fins el JMBlanc. Com tu la planteges sembla fàcil. Però m'agradaria dir que el descens és dificil o perillós si prenténs fer la canal oest. Salutacions

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada