Passa al contingut principal

PELS CAMINS TRADICIONALS: DE SORRIBES A OSSERA I RETORN

Recordo que aquest camí el vaig fer fa anys amb ma filla. Ara ha estat mare i espero poder-lo fer amb els meus nets. Familiaritats a part, he de reconèixer que és un tomb genial. Els camins llavors ja estaven marcats, però ara han estat molt ben recuperats. La gent d'Ossera han fet molt bona feina en la recuperació dels seus camins que estan perfectament marcats i es poden seguir amb tota naturalitat. No serà la darrera vegada que em perdre pels aquests rodals.
Característiques tècniques:
Valoració: Travessa molt interessant que ens permet descobrir aquests bell llogarrets de la vall.
Dificultat: Baixa, amb molts cartells indicatius i marques de pintura.
Distància: 7,63 km.
Desnivell: 400 metres.
Temps total: 2 hores 30 minuts.
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Sortim del llogarret de Sorribes que és el nucli més important de l'ajuntament de La Vansa. Passem el centre d'informació que es troba a l'Espai La Vansa i uns metres més endavant surt la carretera que puja a Sisquer. Davant hi ha cal Guàrdia. Una casa que té més de mil anys d'història encara que ha estat molt modificada. La història de la vall està vinculada a la casa que tenim al costat. A l'altre costat de la carretera hi ha el camí a Ossera. Un cartell ens indica el sender. Des d'avall ja podem veure el poble d'Ossera.
Anem baixant per un sender. Encara recordo quan el sr. Ermengol de cal Guàrdia m'explicava que per aquest camí passaven els soldats republicans passaven per davant de casa seva en desbandada cap a l'èxili.
6 min. Palanca sobre el riu de Lavansa. Avui baixa amb molta força doncs ha plogut molt i està desgelant la neu de les muntanyes. Passo per uns plans.
11 min. Travesso el rierol del torrent d'Ossera que ara baixa ben fort.
El camí es va adreçant amunt.
21 min. Sortim al tallafocs per un puja la línia de la llum que va en paral·lel al nostre camí.
51 min. Tornem a travessar el riu, ara ja sota del triangle petri que forma la roca d'Ossera.
1 h 05 min. Arribem al poble d'Ossera (1215 m.), bastit damunt d'un turó rocós on antigament havia hagut el castell. Durant uns anys va resta pràcticament deshabitat fins que els hippys el van repoblar. Actualment no busqueu hippys sinó que hi ha una comunitat d'artistes locals que es dediquen a fer melmelades, herbes remeieres, escultures de pedra ... Un plaer pels sentits. Perdeu-vos pels carrerons i entre a mirar.
Al costat de l'església agafem la carretera d'accés - que acaba aquí - hi ha el sender que baixa però prefereixo pujar al castell.
Travesso un aparcament que hi ha a l'entrada i després m'enfilo amunt, sense sender.
1 h. 12 min. Assoleixo el cim de la roca d'Ossera (1254 m.) amb una dilatada visió sobre el contorn.
Baixo cap a la carretera (1 h 17 min.) que vaig seguint.
1 h 24 min. Travesso el torrent d'Ossera que ara baixa amb força aigua. Poc després agafo un trencall a la dreta. Indicat.
1 h 28 min. Creuo la carretera i continuo pujant.
1 h 36 min. Arribo a la casa Madern que és la primera de les Masies d'Ossera que trobo.
S'acaben les piles del GPS i no m'avisen i no guardo el track. De totes formes no patiu tot l'itinerari està perfectament marcat.
A uns 10 minuts trobeu el trencall que va a Padrinàs. Vosaltres a l'esquerra i avall. Passeu per una zona de bosc amb força cruïlles, no totes estan marcades però avall i no gaire lluny del barranc de riu Fred.
A uns 25 minuts el trencall a Sant Pere.
Aneu avall fins sortir a la vall del riu de La Vansa. Davant teniu el llogarret de Montargull i l'Arraval. Quan tombem a l'esquerra ens trobem les cases de Sorribes.
Als 35 minuts travessem la palanca del Molí del Ribó.
Per un carreró molt xiroi surto a la carretera que vaig seguint fins arribar al cotxe. Un tomb rodó.
He trobat un track que segueix a la perfecció el meu recorregut i que crec que us pot ajudar si voleu repetir el recorregut:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…