SEGUINT LES PETJADES DE ROBERT CAPA PEL SEGRE

Simulant una de les fotos de
Robert Capa a la serra Brisa.
Avui hem el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida hem tingut ocasió de rebre una "lliçó magistral" per part d'en Pol Galitó que ens ha ensenyat l'emplaçament des d'on Robert Capa, el 5 de novembre de 1938 va estar fent fotografies per recollir les imatges de l'ofensiva republicana del Baix Segre. Algú ha dit que són les millors fotografies de guerra doncs estan fetes des del mateix front reflectint tot el dramatisme del moment. Saber on estan fetes és un plaer reservat als amics del Pol. Com algú ha dit, és estrany com l'ajuntament d'Aitona no fa un itinerari per explicar aquest petit tresor amagat del nostre patrimoni vivencial.
Primer de tot hem anat al pont d'Aitona i en Pol ens ha posat en context de l'operació militar del Baix Segre i de la figura de Robert Capa que fou considerat el millor fotògraf de guerra doncs es posava dins del conflicte i no feia les fotos des de fora o fent reproduccions dels fets com altres companys de professió. Veritablement és una figura molt important.
Doncs així va estar en els principals escenaris de la Guerra Civil i va poder difondre el drama espanyol per tot el món.
El recorregut comparant les fotos històriques (crec recordar que va fer 6 carrets). Hi ha una imatge que s'ha considerat la millor fotografia de guerra feta mai. Es fa a Lleida i els lleidatans ni ho sabem. En la foto es pot veure un bombardeig proper amb les tropes republicanes amagades sota un petit aixopluc. Poc després capta una fotografia desenfocada del bombardeig amb un soldat corrent. Impressionant haver estat en el mateix lloc que es van fer aquestes imatges...
Gràcies Pol Galitó.
També podeu trobar informació en el blog de la Lluïsa Huguet.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc






Comentaris

Publica un comentari a l'entrada