Passa al contingut principal

SEGUINT LES PETJADES DE ROBERT CAPA PEL SEGRE

Simulant una de les fotos de
Robert Capa a la serra Brisa.
Avui hem el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida hem tingut ocasió de rebre una "lliçó magistral" per part d'en Pol Galitó que ens ha ensenyat l'emplaçament des d'on Robert Capa, el 5 de novembre de 1938 va estar fent fotografies per recollir les imatges de l'ofensiva republicana del Baix Segre. Algú ha dit que són les millors fotografies de guerra doncs estan fetes des del mateix front reflectint tot el dramatisme del moment. Saber on estan fetes és un plaer reservat als amics del Pol. Com algú ha dit, és estrany com l'ajuntament d'Aitona no fa un itinerari per explicar aquest petit tresor amagat del nostre patrimoni vivencial.
Primer de tot hem anat al pont d'Aitona i en Pol ens ha posat en context de l'operació militar del Baix Segre i de la figura de Robert Capa que fou considerat el millor fotògraf de guerra doncs es posava dins del conflicte i no feia les fotos des de fora o fent reproduccions dels fets com altres companys de professió. Veritablement és una figura molt important.
Doncs així va estar en els principals escenaris de la Guerra Civil i va poder difondre el drama espanyol per tot el món.
El recorregut comparant les fotos històriques (crec recordar que va fer 6 carrets). Hi ha una imatge que s'ha considerat la millor fotografia de guerra feta mai. Es fa a Lleida i els lleidatans ni ho sabem. En la foto es pot veure un bombardeig proper amb les tropes republicanes amagades sota un petit aixopluc. Poc després capta una fotografia desenfocada del bombardeig amb un soldat corrent. Impressionant haver estat en el mateix lloc que es van fer aquestes imatges...
Gràcies Pol Galitó.
També podeu trobar informació en el blog de la Lluïsa Huguet.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc






Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…