Passa al contingut principal

LA SUPERBA SUELA DE LA ZAPATILLA

Avui el Prersi ens porta d'excursió. L'any passat va penjar unes fotos genials de l'excursió a la Suela de la Zapatilla (Candanchú) i jo no em vaig poder estar de dir-li si ens hi podia portar en una sortida col·lectiva. És un bon noi i avui ens ha portat.
Com és una sortida col·lectiva costa molt de prendre temps (i a més el GPS se m'ha espatllat) algú me'n pot regalar un...
Descripció de l'itinerari:
Ens situem en el port de Somport i anem a l'esquerra a buscar les pistes superiors de l'estació de Cancanchú.
aparquem el més enllà que puguem. Ja veiem davant la Zapatilla.

Observeu el croquis on es veu els primers trams de la Suela de la Zapatilla. Com no vaig apuntar els temps us explicaré els diferents trams per on passarem.
 • Travessem les pistes d’esquí de Candanchú, pràcticament sense desnivell.
 • Ens encarem vers el peu de la tartera. Podem pujar per la dreta o pel fons de la vall. Aquesta darrera opció és més llarga però permet veure un senzill monument de 6 alpinistes que van morir en la contrada.
 • Ens situem en la tartera que ocupa el con de dejecció de la canal. Pujada feixuga, encara que pensava que podia ser pitjor. S’intueix trams de senderó.
 • Ens situem al peu d’una diagonal que marxa a la dreta. Hi ha una placa que recorda els primers ascensionistes. Ens posem l’arnes i pugem amunt. Tram senzill si el considerem una via ferrada. Cal pensar en un camí ferrat.
 • Sortim de la diagonal, ara ja poc definida i sortim a una esplanada. Anem tirant cap a l’esquerra. Pugem per una canal herbosa que ens duu a una nova tartera. Damunt tenim una lleixa rocosa que constitueix la Suela de la Zapatilla. Busquem una canal molt evident que està al centre de la muralla. Travessem la tartera i ens situem a l’inici de la canal.
 • Nou tram amb cadena. Hem de pujar-hi. Hi ha uns metres força drets i cal anar amb cura. Dues grapes ens ajuden a superar-lo. Dalt trobem una cova. És el lloc més interessant de tota l’ascensió.
 • Sortim de la canal i trobem un nou tram de cable de vida per on anem pujant. No té gaire pendent.
 • Assolim el cim de la Zapatilla (2225 m.) Davant tenim el pic d’Aspe. En el vessant oposat el Midi d’Ossau s’imposa.
 • Baixem per la carena uns metres.
 • Trobem un cable de baixada. Passem per una feixa força interessant. Arribem a una mena de coll.
 • Baixem vers les pistes d’esquí que tenim sota.
 • Anem a l’esquerra fins una mena de coll on abandonem les pistes. Si no voleu fer els ràpels podem descendir per aquí.
 • Pugem uns metres fins una segona canal on ja veiem l’entrada de la cova.
 • Baixem a l’avenc. Cal posar atenció als darrers metres. Coordenades UTM: 30T  x=700987  y=4738678
 • Són tres ràpels: El primer és el més exigent doncs surt força vertical. Hi ha algun moment que llisca. El segon és menys pendent però acaba volat. El tercer en algun moment és estret. Si es vol no cal dur frontal.
 • Ara ens cal baixar a la pista que veiem sota. Hi ha un carrerany però finalment acaba en una pendent tartera.
 • Un cop en la pista ens orientem cap a l’aparcament per acabar el circuit.
El kapo del Centre diu que hem estat 5 hores 30 minuts caminant doncs deu ser el temps que hem estat...

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…