Passa al contingut principal

PELS PASSOS PERDUTS DEL MONTSEC: PAS DE L'OSCA DE RUBIES I PAS DE LA LLOBA

Avui la colla de la pessigolla ("jabalís senderistes") hem decidit anar a perdre’ns per les belles canals del Montsec de Rubies. En aquesta ocasió ens posarem per la canal que puja per la canal del Pas de l’Osca (inèdita) i baixarem per la canal de la Lloba. Ha estat un dia excepcional principalment per la bella companyia del Ramon Pach i en Josep Maria Llena, Caseret d’Alfarràs. No espereu gaire tram amb sender. Als jabalís senderistes ens agrada anar una mica per on volem i evitem els camins transitats. Perdoneu, però alguna cosa havíem de tenir diferent. La boira ens ha molestat en la part baixa de l'excursió i hem trobat el tram de baix una mica a cegues.
Característiques tècniques:
Valoració: Recorregut aventurer molt interessant que permet ascendir a la carena del Montsec i descendir per la pendent canal del Pas de la Lloba.
Dificultat: Entre mitja-alta doncs hi ha passos on cal grimpar. La baixada per la canal de la Lloba sense ser difícil cal anar amb molta cura.
Distància: 7,3 km.
Desnivell: 1055 metres
Temps: 3 hores 58 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l’itinerari:
Sortim de l’aparcament de la Font de les Bagasses (410 m.) (Terradets) en el kilòmetre de la C-13. Sortim de l’aparcament per la carretera cap a Balaguer. Als 100 metres agafem un sender costerut que surt a l’esquerra. El camí va ser tallat per la carretera i es va fer una xapussa. Seguim el camí prou fressat però amb massa vegetació.
49 min. Deixem el sender i anem a l’esquerra. Ens dirigim vers una canal que tenim davant. Nosaltres anem amb boira i anem intuïtivament. Trobem una canal per on guanyem alçada amb facilitat.
57 min.. Localitzem un mur que barra l’entrada a una curiosa cova que està tancada per un altre mur amb una entrada. Té una fondària d’una quarantena de metres que ocupa una gran escletxa. Paratge ben curiós. Coordenades UTM: 31T  x=325917  y=4655477
Ara trobem un camí, prou evident, que tira amunt i que anem seguint.
1 h 05 min.. Per l’esquerra s’incorpora una feixa per la que volíem tornar en retornar però no hem sabut localitzar potser un altre dia sense boira. Ara hem de tirar a l’esquerra, tram rost i on cal trescar amb cura. La darrera pujada es veu descoberta de vegetació però hi ha algun tram dret.
1 h 20 min. Pas per on superem un pas de grimpada. Coordenades UTM: 31T  x=325699  y=4655747. Els companys van anar a l’esquerra i també van sortir d’alt però amb més vegetació.
1 h 26 min. in. Fem cap a un collet (923 m.). Per aquí vaig pujar venint de la vessant oposada. Davant tenim un mur que constitueix el grau del pas de lOsca (inici Coordenades UTM: 31T  x=325657  y=4655810). Cal grimpar una canal amb compte pujant principalment pel fons de la canal.
1 h 37 min. Sortim a la carena ( 955m.) Coordenades UTM: 31T  x=325625  y=4655816.
Anem per la carena de l’esquerra, ascendint, amb cura doncs cal anar fent petites grimpades i cercant el millor pas entre vegetació pel vessant obac de la muntanya.
2 h 06 min. Assolim el cim de la Torreta ( 1139 m.) amb una visió excepcional sobre les cingleres del Peladet. Baixem per l’altre vessant, amb cura, cercant el millor pas.
2 h 17 min. Arribem al pas de la Lloba (1092 m.) Coordenades UTM: 31T  x=326072  y=4655769. Enllacem amb l’itinerari de la Cresta del Peladet i tirem canal avall. És una canal dreta i amb terra descomposta- fa uns anys era pedruscall i donava gust. Ara cal anar amb cura.
2 h 29 min. La canal queda tallada (coordenades UTM:31T  x=326041  y=4655559 ). Anem a l’esquerra, hi ha alguna fita i pintura vermella molt vella (la vam pintar amb el Pau Salla fa un munt d'anys) però no resulta un xic complicar de seguir. Ens incorporem a una nova canal amb una curiosa cobeta. Aviat tornem de nou a la
canal que ara baixa molt dreta i estreta. Busquem l’inici de la feixa però no el sabem localitzar (potser un altre dia tindrem més sort anant per sota). Baixem per la canal de la Lloba. Al final del canal agafem un senderó a la dreta. El sender tira molt a l’esquerra. Trobem una canal dreta i en Ramon ens convens per baixar una canal. Descens immillorable.
3 h 18 min. Arribem al sender que de la font de les Bagasses a Rúbies. Anem a la dreta.
Passem pel costat del trencall per on hem abandonat el sender a la pujada. Continuem per camí de pujada.
3 h 58 min. Aparcament de la font de les Bagasses on hem començar l’excursió.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…