TROBADA UNA FOSSA D'UNS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLONESOS A LA SAIRA

Situació de la fossa amb el tossal de la Caperutxa al fons
L'atzar és un component molt important, importantíssim, en tota recerca. Així l'atzar em fa descobrir que la Universitat de Barcelona  - no sé quina - ha fet una consulta a l'ajuntament d'Almacelles referent a una localització d'una fossa en el seu terme on estarien enterrats un brigadistes internacionals polonesos que van morir en els combats de finals de març o primers dies d'abril de 1938.
Tinc ocasió de preguntar a en Pol Galitó, especialista en el tema, sobre la suposada defensa republicana quan cau el front d'Aragó doncs sempre s'ha parlat que els republicans quan va caure la línia d'Aragó van córrer desordenadament i temorosos de l'avanç franquista. SEmbla ser que aquesta informació no és del tot correcta doncs algunes unitats es van parapetar en els tossals que hi ha abans de la Saira - una petita agrupació de cases del terme d'Almacelles - i van voler aturar l'ofensiva feixista.
Indret on foren afusellats soldats durant els
enfrontaments de la primavera de 1938
Aquestes accions van ser dutes a terme pel XIIIè exèrcit de l'Est de la república on estaven allistats brigadistes internacionals. Sembla ser que en els combats van morir dos polonesos que foren enterrats prop de les trinxeres (coordenades UTM;  31T  x=292679  y=4621248) al costat d'un camp conreat segons ens va explicar en Josep Lluís Torrent de 72 anys. s'ho havia explicat de petit el seu pare, i recorda que de petit jugava per aquests contorns i veia el túmul de terra.
També ens va explicar que durant la infantesa havia recollit nombroses bales en el proper tossal de la Caperutxa que hi ha a un centenar de metres de la fossa on fins no fa gaire encara es podien veure les línies de les trinxeres a diferents nivells que coronaven en les restes d'una torre de guaita amb una visió de l'entorn meravellosament dilatada.
Antic hospital de sang
També en Josep Lluís ens recorda que alguns, podrien ser els mateixos polonesos foren afusellas en el mateix llogarret de la Saria, en la casa del Llumero - que actualment no existeix - situada darrera del poble a la vora d'una línia de la llum. (Coordenades UTM: 31T  x=293092  y=4621232). Ens els combats anteriors sembla ser que també vam morir soldats moros que van participar activament en la batalla de Lleida. Es desconeix l'indret on foren enterrats. Es dona la circumstància que la Saira no té cementiri i cal enterrar-los al d'Almacelles.
També hem descobrir que l'edifici que ocupava l'antiga escola (coordenades UTM: 31T  x=293076  y=4621200) havia estat un hospital de sang - no podem matissar per a quin bàndol - però per la ubicació podria ser més provable que fos republicà i acollis els ferits dels combats abans esmentats. Actualment aquest edifici acull el casal on es reuneixen els veïns.
Finalment el nostre interlocutor ens recorda que a casa seva havien dormit la Guàrdia Civil que vigilaven els moviments dels maquis que corrien per aquesta contrada entre el mas de Llaó i el Cafetín de la Bassa Nova d'Almenar. Anaven al tossal del Coscollar per veure si de nit els veien passar. Fianlment, parlem amb l'Oscar Lalana de l'ajuntament d'Almacelles que ens explica molts detalls de la Guerra Civil al seu poble. Crec que com a responsable de la revista local Lo Vilot pot perfectament informar als seus lectors de detalls prou significatius per comprendre millor el drama de la guerra.

Comentaris