Passa al contingut principal

TROBADA UNA FOSSA D'UNS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLONESOS A LA SAIRA

Situació de la fossa amb el tossal de la Caperutxa al fons
L'atzar és un component molt important, importantíssim, en tota recerca. Així l'atzar em fa descobrir que la Universitat de Barcelona  - no sé quina - ha fet una consulta a l'ajuntament d'Almacelles referent a una localització d'una fossa en el seu terme on estarien enterrats un brigadistes internacionals polonesos que van morir en els combats de finals de març o primers dies d'abril de 1938.
Tinc ocasió de preguntar a en Pol Galitó, especialista en el tema, sobre la suposada defensa republicana quan cau el front d'Aragó doncs sempre s'ha parlat que els republicans quan va caure la línia d'Aragó van córrer desordenadament i temorosos de l'avanç franquista. SEmbla ser que aquesta informació no és del tot correcta doncs algunes unitats es van parapetar en els tossals que hi ha abans de la Saira - una petita agrupació de cases del terme d'Almacelles - i van voler aturar l'ofensiva feixista.
Indret on foren afusellats soldats durant els
enfrontaments de la primavera de 1938
Aquestes accions van ser dutes a terme pel XIIIè exèrcit de l'Est de la república on estaven allistats brigadistes internacionals. Sembla ser que en els combats van morir dos polonesos que foren enterrats prop de les trinxeres (coordenades UTM;  31T  x=292679  y=4621248) al costat d'un camp conreat segons ens va explicar en Josep Lluís Torrent de 72 anys. s'ho havia explicat de petit el seu pare, i recorda que de petit jugava per aquests contorns i veia el túmul de terra.
També ens va explicar que durant la infantesa havia recollit nombroses bales en el proper tossal de la Caperutxa que hi ha a un centenar de metres de la fossa on fins no fa gaire encara es podien veure les línies de les trinxeres a diferents nivells que coronaven en les restes d'una torre de guaita amb una visió de l'entorn meravellosament dilatada.
Antic hospital de sang
També en Josep Lluís ens recorda que alguns, podrien ser els mateixos polonesos foren afusellas en el mateix llogarret de la Saria, en la casa del Llumero - que actualment no existeix - situada darrera del poble a la vora d'una línia de la llum. (Coordenades UTM: 31T  x=293092  y=4621232). Ens els combats anteriors sembla ser que també vam morir soldats moros que van participar activament en la batalla de Lleida. Es desconeix l'indret on foren enterrats. Es dona la circumstància que la Saira no té cementiri i cal enterrar-los al d'Almacelles.
També hem descobrir que l'edifici que ocupava l'antiga escola (coordenades UTM: 31T  x=293076  y=4621200) havia estat un hospital de sang - no podem matissar per a quin bàndol - però per la ubicació podria ser més provable que fos republicà i acollis els ferits dels combats abans esmentats. Actualment aquest edifici acull el casal on es reuneixen els veïns.
Finalment el nostre interlocutor ens recorda que a casa seva havien dormit la Guàrdia Civil que vigilaven els moviments dels maquis que corrien per aquesta contrada entre el mas de Llaó i el Cafetín de la Bassa Nova d'Almenar. Anaven al tossal del Coscollar per veure si de nit els veien passar. Fianlment, parlem amb l'Oscar Lalana de l'ajuntament d'Almacelles que ens explica molts detalls de la Guerra Civil al seu poble. Crec que com a responsable de la revista local Lo Vilot pot perfectament informar als seus lectors de detalls prou significatius per comprendre millor el drama de la guerra.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…