NIUS DE METRALLADORES D'ABELLA, DE SUDANELL I DE GENO

Diumenge hem quedat amb la colla del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del CEL per anar a Seròs doncs al migdia posen la placa dels deportats de la vila. Fa un any vam anar nosaltres a comentar-los-hi aquest aspecte i ens sentim una mica un èxit nostre. Encara que l'ajuntament va ser en tot moment molt receptiu. També vam treballar en la celebració del 80 aniversari de la batalla de Seròs. Esperem poder continuar intensament en altres projectes que tenim.
Però volíem aprofitar el dia i primer vam decidir que a primera hora podíem anar a Albatàrrec doncs un company em va dir que havia localitzat un niu de metralladores al terme del meu poble.Renoi, a casa meva...
Niu de metralladores de l'Abella:
Vam seguir la carretera d'Albatàrrec a Montoliu (C-230.a) passat el km. 7 agafem un trencall a l'esquerra i als 50 metres trobem a mà esquerra les restes del niu de metralladores. Com està prop de l'urbanització de l'Abella li posarem aquest nom. Estava encarat vers a Montoliu i s'entraria pel vessant d'Albatàrrec. Encara es conserva l'entrada i l'habitacle està
malmès amb les espitlleres. S'observa els calaixos a la paret per guardar la munició. Pensaríem que com estem alts potser hauria un altre encarat vers el riu però potser va ser malmès en conrear els camps. Pel voltant s'observen trams de formigó que completarien l'estructura volada.
Coordenades UTM: 31T  x=299222  y=4604539. Després de mirar detingudament el mapa de l'ICC crec que està al terme de Montoliu.
En arribar a Sudanell, crec que podem completar la sortida amb un altra curiositat:
Les troneres de Sudanell:
A l'entrada de Sudanell aparquem a la vora del canal de Seròs i anem caminant per la banqueta del canal. Als 300 metres trobem a l'altre costat del canal dues espitlleres que correspondrien a una construcció militar (niu de metralladores) que dominava el canal i en estar elevat tenia una bona visió dels camps propers al riu. Coordenades UTM: 31T  x=297079  y=4603591
La darrera fita del dia és anar al niu de metralladores que hi ha al tossal de Geno.
Niu de metralladores de Geno:
Baixem per la carretera cap a Torres de Segre i arribem a Aitona.
En el km. 8 de la carretera d'Aitona a Seròs agafem un trencall a l'esquerra que ens duu al riu.
1 km. Travessem el riu Segre.
1,4 km. Cruïlla de camins. Per l'esquerra arriba el camí que ve de Torres de Segre. Continuem recte i amunt.
2,7 km. Travessem el canal de Seròs i agafem un trencall a la dreta. Voltem el pantà Curt.
2,9 km. Arribem a un petit aparcament. Davant tenim el tossal de Geno que està tancat per una xarxa però la porta roman oberta.
Arribem al poblat ilergeta de Genó que manté l'estructura dels poblats ibèrics: formació elevada, propera al riu i les cases estan estructurades d'una forma closa. Podem observar el carrer principal del poblat i les construccions laterals. Crec que encara hi ha molta feina a fer encara.
En l'extrem oposat de l'entrada podem veure un niu de metralladores prop consistent i de grans dimensions. Té el sostre volat (desaparegut, encara que segurament està en les pedres que hi ha al voltant). Té dues espitlleres de grans dimensions i molt netes doncs aquest estiu van haver un camp de treball. La panoràmica és molt interessant des d'aquest indret.
Coordenades UTM: 31T  x=289466  y=4594407

Comentaris