Passa al contingut principal

NIUS DE METRALLADORES D'ABELLA, DE SUDANELL I DE GENO

Diumenge hem quedat amb la colla del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del CEL per anar a Seròs doncs al migdia posen la placa dels deportats de la vila. Fa un any vam anar nosaltres a comentar-los-hi aquest aspecte i ens sentim una mica un èxit nostre. Encara que l'ajuntament va ser en tot moment molt receptiu. També vam treballar en la celebració del 80 aniversari de la batalla de Seròs. Esperem poder continuar intensament en altres projectes que tenim.
Però volíem aprofitar el dia i primer vam decidir que a primera hora podíem anar a Albatàrrec doncs un company em va dir que havia localitzat un niu de metralladores al terme del meu poble.Renoi, a casa meva...
Niu de metralladores de l'Abella:
Vam seguir la carretera d'Albatàrrec a Montoliu (C-230.a) passat el km. 7 agafem un trencall a l'esquerra i als 50 metres trobem a mà esquerra les restes del niu de metralladores. Com està prop de l'urbanització de l'Abella li posarem aquest nom. Estava encarat vers a Montoliu i s'entraria pel vessant d'Albatàrrec. Encara es conserva l'entrada i l'habitacle està
malmès amb les espitlleres. S'observa els calaixos a la paret per guardar la munició. Pensaríem que com estem alts potser hauria un altre encarat vers el riu però potser va ser malmès en conrear els camps. Pel voltant s'observen trams de formigó que completarien l'estructura volada.
Coordenades UTM: 31T  x=299222  y=4604539. Després de mirar detingudament el mapa de l'ICC crec que està al terme de Montoliu.
En arribar a Sudanell, crec que podem completar la sortida amb un altra curiositat:
Les troneres de Sudanell:
A l'entrada de Sudanell aparquem a la vora del canal de Seròs i anem caminant per la banqueta del canal. Als 300 metres trobem a l'altre costat del canal dues espitlleres que correspondrien a una construcció militar (niu de metralladores) que dominava el canal i en estar elevat tenia una bona visió dels camps propers al riu. Coordenades UTM: 31T  x=297079  y=4603591
La darrera fita del dia és anar al niu de metralladores que hi ha al tossal de Geno.
Niu de metralladores de Geno:
Baixem per la carretera cap a Torres de Segre i arribem a Aitona.
En el km. 8 de la carretera d'Aitona a Seròs agafem un trencall a l'esquerra que ens duu al riu.
1 km. Travessem el riu Segre.
1,4 km. Cruïlla de camins. Per l'esquerra arriba el camí que ve de Torres de Segre. Continuem recte i amunt.
2,7 km. Travessem el canal de Seròs i agafem un trencall a la dreta. Voltem el pantà Curt.
2,9 km. Arribem a un petit aparcament. Davant tenim el tossal de Geno que està tancat per una xarxa però la porta roman oberta.
Arribem al poblat ilergeta de Genó que manté l'estructura dels poblats ibèrics: formació elevada, propera al riu i les cases estan estructurades d'una forma closa. Podem observar el carrer principal del poblat i les construccions laterals. Crec que encara hi ha molta feina a fer encara.
En l'extrem oposat de l'entrada podem veure un niu de metralladores prop consistent i de grans dimensions. Té el sostre volat (desaparegut, encara que segurament està en les pedres que hi ha al voltant). Té dues espitlleres de grans dimensions i molt netes doncs aquest estiu van haver un camp de treball. La panoràmica és molt interessant des d'aquest indret.
Coordenades UTM: 31T  x=289466  y=4594407

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…