DARRERS VESTIGIS DESCOBERTS A LA CIUTAT DE LLEIDA: TOSSAL DE PUIDEVALL

En Diego Aranega, periodista del diari La Mañana,  - i molt interessat pels temes de memòria històrica - l'altre dia em comenta que en el tossal de Puigdevall, en la part alta del barri de la Bordeta de Lleida poden haver restes prou rellevants de les defenses republicanes de la nostra ciutat. No ens podem pas negar a veure-ho. També vindrà en Gabriel Ramon de l'UdL.
Aparquem poc després de superar per sota la variant sud. Ens enfilem vers la muntanya.
Aviat trobem les restes d'un niu de metralladores que està totalment malmès, segurament per aprofitar el ferro que tenia ja que durant la postguerra era un material molt escàs i es pagava molt bé. Les construccions eren volades amb les nombroses bombes que havia per la contrada i no havien arribat a explotar. Només en resta un escampall de pedres de formigó.Coordenades UTM: 31T  x=304346  y=4607722. 
Uns metres més a l'esquerra hi ha l'entrada d'un refugi. Hi entrem. Sembla que havia estat colgat. Baixa uns metres i després gira uns metres més avall. Finalment hi ha un tram que surt a l'esquerra. Està pràcticament colgat de terra. Caldria veure si en aquest lateral inferior no podria haver-hi hagut una altra entrada. Des de fora no es pot observar doncs hi ha una mena d'esllavissada de terra. Coordenades UTM: 31T  x=304352  y=4607728.
Tornem al niu esberlat i observem que d'ell surt una trinxera en sentit oposat. Hi ha fins a 5 ramals que baixen a un nivell inferior de trinxeres que correspondrien a posicions més avançades.
Després d'un centenar de metres la trinxera desapareix.
Després de la descoberta decidim tornar un altre dia per voltar el tossal. De fet aquesta feina la fa en Diego i nosaltres només ens dediquem a opinar sobre les troballes.
Així localitzem un altre niu de metralladores que continuaria la línia de defenses anteriors. Conserva encara alguns elements de la base. Coordenades UTM: 31T  x=304133  y=4607558.
Anem voltant la muntanya, avui són fins a 10 membres: Alguns de la Universitat i d'altres membres del Grups de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. Trobem sota una pedra d'arenisca la possibilitat d'un refugi i els joves historiadors es posen a picar i hi veuen possibilitats doncs el terra no és tan compacte com els murs laterals. Ja tenim feina. Voltem per la serra però és una serra molt remoguda doncs havia hagut una bòbila que va abstraure gran quantitat d'argiles. Durant molt temps es van tirar runa i altres materials. Actualment les motos, i em menor quantitat, les btt han obert força corriols. Tots aquests elements han malmès la configuració original del turó amb una visió privilegiada sobre la Seu Vella i la ciutat de Lleida als seus peus i el tossal de Gardeny.
Aquest tossal tenia una gran transcendència estratègica doncs tenia com he dit abans una visió incomparable sobre la ciutat, era una bona defensa dels barris republicans de Lleida a l'esquerra del riu i igualment protegia la carretera que va a Artesa de Lleida i la via del tren (alerta, la propera correspon a la via de l'AVE)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AUTORCAR: VALLFOSCA: TORRE DE CAPDELLA - CAMBRA D'AIGÜES - ASTELL - OBEIX - CASTELL ESTAO - PLANA DE MONT-ROS

ASSIGNATURA PENDENT: EL SANTUARI DE SANT LLOBI

DOCUMENT: NOVETAT SUPERBA SOBRE EL LLISTAT PRESONERS SEU VELLA

CIRCULAR PELS CINGLES DE VALLCEBRE: PR-128

RELACIÓ DELS GRAUS DE VALLCEBRE

RECUPERAR EL CAMÍ DEL CASTELL DE PEGÀ (BONANSA - RIBAGORÇA)

L'IMPRESSIONANT CAMÍ D'ALINS A TOR

EL MONTSEC ACROBÀTIC: CANAL DE L'EMBUT I EL SEU BAIXADOR

DOCUMENT: LLISTAT DE PRESONERS DEL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE LA SEU VELLA

DESCOBRIR RACONS DEL PAÍS: CAMÍ DE LA CENTRAL A NÚRIA - CAMÍ DE LES AIGÜES DEL FRESER