Passa al contingut principal

QUI HO HAVIA DE DIR: VOLTES PER LA MALERA DE SANTA ANNA

.El divendres hem diu en Josep Lluís: On anem demà?. No has vist la previsió del temps? Acabo d'anular una sortida de l'autocar a la serra de Busa... De totes formes, demà a les 8 h ens fem un whasapp.
L'endemà al matí encara està plovent però quedem a les 10 h. Anem cap a Camarasa. Abans d'arribar-hi comença a ploure. Miro el mòbil i li dic: - Si vols, podem anar a Santa Anna que potser allí ja no plou.
I així és com aquest dissabte anem a explorar, sense saber gaire on anem i el que és pitjor... amb el terra tot enfangat i tot moll. Però si no m'arriba a trucar avui em tocava panxint a casa.
Característiques tècniques:
Valoració: Excursió salvatge. Anem donant voltes explorant i explorant.
Dificultat: Mitja doncs anem prou estona sense camí. Finalment ens quedem tallats i hem de recular sobre el nostre camí.
Distància: 5,7 km.
Desnivell: +370  metres - 370 metres.
Temps:2 hores 28 minuts.
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Sense saber gaire on anem aparquem el cotxe prop del km. 3,4 del trencall que puja a la central de Santa Anna. Al costat de la carretera trobem un cartell indicador cap a la cova de Salgà i Baldellou. Anem per un SL 21 per un camí carreter.
4 min. Trencall a ma dreta, marcat amb fites i alguna marca groga.
El camí va mig planejant cap a la dreta. La carretera no la veiem gaire lluny.
9 min. Al sender se li incorpora alguns carreranys que pugem per la dreta. Anem per l'esquerra seguint el camí més fressat. En baixar agafarem el primer d'aquests carreranys.
13 min. Assolim un coll. Al costat hi ha una torre de la llum. Pujada ferma.
20 min. Superem alguns trams drets que ens cal agafar-nos amb les mans. Forma un curiós grau. Crec que el camí es va fer per bastir i fer el mantenir la línia de les torres de la llum que anem seguint.
26 min. Arribem a la base d'una torre i tirem a la dreta entrant en una petita vall menys espectacular.
Anem a la dreta planejant.
33 min. Bifurcació. En l'excursió que vaig fer a la cova de Salga vaig anar per l'esquerra però avui vaig per la dreta. Sender menys evident que davalla a la fondalada propera.
36 min. Bifurcació. Anem a l'esquerra amunt resseguint una línia de la llum prou evident. A la tornada mirarem si el camí continua per aquest vessant ...
40 min. Arribem sota una torre de la llum. Decidim abandonar el camí i anar entre coscoll en diagonal.
47 min. Superem un petit grau. El que passa és que les cingleres arriben fins aquí dalt i cal remuntar més amunt per evitar la roca.
52 min. Arribem a un collet. Pocs metres després trobem un camí. Tan esgarrinxar-nos per veure que podíem pujar per un sender...
55 min. Mirador destacat de la Malera (680 m.). Vista privilegiada sobre l'embassament de Santa Anna, Montderes i Montpedró (tant i per tan poc). Veiem en un cingle una placa que recorda una noia italiana.
Retornem ara pel camí.
1 h 06 min. Fem cap a un collet on hi ha una torre de la llum. Hi ha una pista. En lloc de seguir la pista decidim tirar recte com si ens dirigíssim cap a un repetidor.
1 h 10 min. Sortim a la pista que puja al repetidor. A l'esquerra surt un sender que agafem. De fet es tracta del camí que hem deixat en el punt 33 min. de la present descripció.
1 h 18 min. Ens trobem a la cruïlla del punt 33 min. i volem explorar el camí que semblava que baixava del sender que puja a la línia de la llum. Si voleu escurçar la ruta ja podeu baixar pel camí de pujada.
1 h 21 min. Revolt del camí que puja a l'esquerra. Nosaltres creiem que a la dreta hi ha un corriol que descendeix. Error. Anem trescant entre antigues esplanades ermes i brutes de carrasques.
1 h 28 min. La barrancada es va adreçant i decidim sortir per l'esquerra planejant.
Anem en diagonal observant belles cingleres.
1 h 40 min. Arribem a unes balmes que hi ha a l'esquerra. Pensem que en sortirem.
1 h 48 min. La feixa queda tallada. Ja sabem el que ens toca tirar endarrere. Som damunt del Sot del Craber. Finalment decideixo enfilar-me a la torre de la llum (min. 26 d'aquesta descripció)
2 h 09 min. Torre de la llum. Agafo el camí de pujada, ara en direcció descendent.
2 h 19 min. Agafo un camí que surt a l'esquerra i va a la carretera.
2 h 22 min. Surto a la carretera. Vaig a la dreta.
2 h 28 min. Arribo al cotxe.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…