Passa al contingut principal

GREDOS (4): RETORN PEL PIC DE MOREZON

Per tenir una visió de conjunt mira aquesta pàgina.

Avui ens plantegem deixar la serra de Gredos. Tinc l'estranya sensació que no tornaré mai més a aquests verals malgrat haver-hi estat eternament enamorat d'aquests castells de granit. Estan massa lluny de casa nostra però tinc una visió molt positiva de l'estatge per aquests contorns.
Per marxar hem dissenyat que no tornarem pel camí que hem seguit a l'anada sinó que ens enfilarem al Morezon. L'ajuda dels guardes del refugi també ens han ajudat a decantar-nos per aquesta opció.
La pujada a la carena del Morezon no és gaire evident i ens ha fet falta els seus consells per trobar-la. Ells també ens van dir que ens encantaria el recorregut.
Característiques tècniques:
Original forma de tornar a l'aparcament de la Plataforma.
Dificultat: Mitja. La pujada al Morezon és sense sender evident.
Distància: 7,6  km
Desnivell:  + 450 metres - 630 metres.
Temps:  3 hores
Descripció de l'itinerari:
Sortim del refugi de Laguna Grande (1950 m.) pel camí per on vam accedir fa 3 dies vorejant la Laguna.
15 min. Abandonem la Trotxa del Rey i seguim unes fites que s'enfilen muntanya amunt per la dreta. Cal anar amb cura seguint les pedres. Estem embolcallats de petits cingles però el nostre corriol fitat va superant les dificultats.
1 h 05 min. Sortim a la carena  que tanca el cercle de la Laguna Grande per l'esquerra (2365 m.). Davant tenim una gran esplanada on la muntanya perd la verticalitat de les nostres passes anteriors. Anem a l'esquerra.
1 h. 09 min. Assolim el cim del Morezon (2389  m.). tinc la sensació que és el primer cim que assoleixo sense la necessitat d'haver de grimpar per coronar-lo.
Personal: En arribar al cim sé que tinc cobertura al mòbil i l'obro. Tristament m'assabento de la mort de l'amic Antoni Satorra que portava molt de temps malalt. Des d'aquestes alçades em permeto acomiadar-me d'ell i del molt que he aprés d'ell. Baixem cap a la plana que tenim davant on retrobem el camí doncs fins aquí anàvem seguint fites.
Travessem la gran esplanada. Anem girant a la dreta a buscar el contrafort de la muntanya. Allí sota localitzem el refugi del Rey.
1 h 50 min. Refugi del Rey (2182 m.) en estat molt ruinós que ens recorda el temps passat on el monarca havia restat en aquest habitacle mentre els seus súbdits el tractaven amb un respecte suprem.
Veig que el camí marxa per l'esquerra a buscar un contrafort i adreçar camí, però jo decideixo baixar a una praderia que tinc davant. No puc evitar-ho.
2 h 13 min. Arribem al fons de la praderia. És un paratge curiós, amb una esplanada plana envoltada de muntanyes. Per la dreta aniríem al port de la Candelera que era un pas prou important doncs evitava els esquerps que representava la serra de Gredos. Anem a l'esquerra seguint la plana. Corriol poc evident. Tenim sort que el terreny està ressec i podem superar petits aiguamolls.
2 h 49 min. Enllacem al camí de pujada al Refugi de Laguna Grande. Davant tenim el modest refugi del Reguero Llano. Seguim el camí a la Plataforma.
3 h Arribem a la Plataforma on hem deixat el cotxe i acaba la nostra aventura a la serra de Gredos.
Per obtenir el track fet per Josep Lluís Ruiz:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…