Passa al contingut principal

ELS CIMS DE PORT DEL COMTE PEL VESSANT SUD

L'altre dia us vaig explicar l'ascensió des del vessant nord (estació d'esquí de fons de Tuixent). Avui faré la descripció des de l'estació d'esquí alpí de Port del Comte (vessant sud). Així veureu que una muntanya té moltes més possibilitats que un anar i tornar.
Característiques:
Dificultat: Baixa, encara que sempre depen de l'estat de la neu.
Desnivell:  500  m.
Distància: 8,5  km.
Temps: 3 hores 08 minuts.
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Arribo amb cotxe fins l'aparcament de l'Estivella - Clot de la Vall (1935 m). Hi ha plafons que indiquen diferents possibilitats per pujar al Padró dels 4 batlles entre d'altres cimals.
De totes formes haureu de sortir per l'esquerra i vorejar una gran bassa que van muntar per fer la neu artificial. Ja teniu aigua però us falta fred per fer neu... les pistes estan tancades per falta de neu. Segurament amb neu (i aquest sector obert per esquiar) no podríeu fer l'aquesta opció.
20 min Per l'esquerra surt un trencall, no gaire evident que indica un itinerari que es pot fer anar sempre, independentment de si les pistes estan obertes o tancades. Estan marcades amb el color negre. Puja pel Clot de la Vall. Vaig per la dreta, més evident. Estic pujant per una pista d'esquí.
38 min Cruïlla de pistes d'esquí. Tiro pita amunt.
1 h 08 min Nova cruïlla. Tornaré per l'esquerra. Continuo per la pista principal cap a la dreta.
1 h 16 min Esplanada de l'Estivella (2225 m.) amb instal·lacions de l'estació de Port del Comte.
Continuo per la plana.
1 h 22 min Faig cap a una pista d'esquí i giro a l'esquerra, amunt.
1 h 35 min Coll de l'Estivella (2293 m). Tiro cap a la dreta, una mica a la dreta ja que vull coronar un dels cims més modestos de la contrada, l'Estivella.
1 h 42 min Tossal de l'Estivella (2338 m) a l'extrem llevantí de la serra de Port del Comte. Té la particularitat que permet veure el llogarret de Tuixent. És un lloc molt tendre.
1 h 48 min Torno a estar al coll d'Estibella. Ara tiro a l'esquerra. Vull pujar per una carena que tinc davant. A la dreta albiro els fondals de l'Estivella que enllaça amb els dominis esquiables de Tuixent.
2 h Enllaço amb l'itinerari que vaig fer l'altre dia pujant de Tuixent. Hi ha un tira-pits final que requereix posar-hi atenció.
2 h 07 min Tossa Pelada (2379 m). Al fons tenim els circuits d'esquí de fons de Prat Llong. Al fons Andorra, el Cadí, el Pedraforca, les muntanyes del Pallars .. els ulls es perden contemplant l'entorn i els hem de dir que es centrin en la nostra propera fita: El Padró. Vaig cap al sud.
2 h 13 min Collet (2329 m.). Tiro carena enllà.
2 h 21 min Cim del Pedró (Padró) dels 4 batlles (2386 m) cim més alt de la serra de Port del Comte amb la panoràmica més extens cap al migdia.
Tiro per l'esquerra i em poso a una canal més dreta. Poc a poc, va augmentant el pendent. Cal anar amb cura, de vegades pot anar bé baixant fent alguna ziga-zaga.
2 h 38 min Faig cap a un collet (2290 m). Per la dreta baixa la rasa del Clot de la Vall. Vaig per l'esquerra. Hi ha una pista que hi davalla. En algun moment podem adreçar per un fort pendent.
2 h 44 min Arribo a la rasa de l'Estivella per on he pujat. Segueixo el camí de baixada.
3 h 08 min Aparcament de l'Estivella i final de la travessa.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…