Passa al contingut principal

LLIBERTAT: EL TOSSAL DEL PEDRÓS D'ALBATARREC

Després de 50 dies de romandre confinats a casa, avui he pogut sortir a caminar. Però, encara hi ha restriccions i només podia anar pel terme del meu poble. La primera fita que m'he marcat ha estat pujar al Pedró d'Albatarrec.
Ha estat molt emotiu poder sortir de casa i anar a caminar, super emocionant encara que guardo un record per la gent que no ha pogut fer-ho. A Catalunya avui eren més de 10000 en el recompte real que està fent la Generalitat. Un record per a ells/elles i al personal sanitari i d'altres sectors que ens han sabut cuidar. Gràcies. Sense vosaltres no ens haguéssim sortit... com sembla que en sortirem.
Ha estat un moment molt especial la sortida de casa amb la motxilla, el GPS per anar a caminar. M'ha acompanyat la Montse en aquesta primera aventura. Hem trobat força ciclistes i a la tornada gent del poble que anava cap al Tossal. Tothom teníem ganes de sortir, esperem que ho fem bé i no tinguem una recaiguda forta de la pandèmia. Salut i ànims.
La nostra fita ha estat el Pedró d'Albatàrrec el punt més elevat del terme on hem trobat a en Paulino Grau i ens hem fet un fart de riure però guardant la distància.
Característiques:
Sortida curta que ha servit com a primera toma de contacte amb la natura després del confinament.
Dificultat: Molt baixa. Orientació fpacil doncs aviat es veu el tossal.
Desnivell:  60  metres
Distància: 6  km.
Temps: 1 hores 20 minuts.
Descripció de l'itinerari:
Ens situem en el centre del poble i agafem la carretera local que va a Alfés (L-700). Als pocs metres trobem el canal de Serós que és on comencem l'excursió. Coordenades UTM: 31T  x=300447  y=4605079. Seguim per la carretera.
4 min. Bifurcació. Anem a l'esquerra deixant la carretera. Cartell que ens indica cap al Tossal. Als pocs metres deixem el camí de les Eres i continuem per la dreta.
6 min: Deixem el camí a la dreta i anem per l'esquerra. Al fons albirem ja el tossal clarament definit.
18 min Passem per damunt del pont de l'autovia.
24 min Deixem a l'esquerra el cap que puja al costat del tossal Petit del Pedró.Segons sembla havia hagut en aquest indret un jaciment però les explanacions del terreny el van malmetre. Una mica abans hi ha uns murs de pedra que algú que em comenta que podrien tractar-se de pedres de l'antic poblat. A la tornada hi pujaré a fer un cop d'ull.
Seguim el camí asfaltat.
28 min Trencall a la dreta. Deixem el camí asfaltat que va a Artesa de Lleida. A l'esquerra hi ha una casa i un sender que baixa.
29 min. Deixem una pista a la dreta per on baixarem.
Deixem un sender que baixa de la muntanya i seguim per la pista.
31 min. Agafem un sender que surt a la dreta.
34 min Sortim en un collat que hi ha a la carena. Pugem per la dreta vers el cim.
37 min Assolim el cim del Pedró d'Albatarrec (229 m.) Vèrtex geodèsic més alt del terme. Amb una excepcional visió sobre la ciutat de Lleida i el teló de fons del Montsec. Fa un dia amb l'aire molt net que esdevé el millor premi en aquests dies de captiveri. Ens trobem al Paulino que està aquí amb la bici i riem una bona estona.
Fem petar la xerrada guardant la distància reglamentària. Finalment decidim seguir la carena enllà. Cal observar que sota del vèrtex havia un refugi que era una post d'observació de l'aeròdrom d'Alfés també  designat en els mapes franquistes com aeròdrom d'Albatàrrec.
40 min Arribo a l'extrem de la serra encarada vers Lleida. Encara es pot veure un post d'observació, mig colgat per la vegetació. Coordenades UTM: 31T  x=302452  y=4604239.Segueixo un corriol que gira a l'esquerra i faig cap a l'aparcament del refugi del Caçadores. Girem a la dreta.
47 min Enllacem amb el camí de pujada i anem a l'esquerra per anar a buscar el camí d'Artesa de Lleida a Albatàrrec per on hem pujat.
52 min. Abandono l'asfalt i m'enfilo cap al Tossal Petit (190 m.). No hi ha res d'especial però sempre pujo esperant trobar algun indici de l'antic poblat del Pedrós però està totalment modificat.
A la tornada al camí principal, però hi ha un cirerer que ens tempta a agafar els seus fruits que ja estan al punt. No hi ha millor plaer que abastir-nos de productes naturals fent la competència als pardals que també s'estan menjant les cireres. Per cert, veig volar una parella d'aligues daurades que també he vist volar prop d'Albatàrrec aquests dies. Estan festejadores.
No incloc en la relació del temps la pujada al Tossal Petit ni el temps collint cireres.
Seguim per l'asfalt.
1h 20 min Tornem a estar a la vora del canal de Serós on hem començat la caminada. Tornem a casa però estem contents per sentir la sensació de llibertat.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…