Passa al contingut principal

SOM CIM: COLUMNA D'ALBATARREC AL PEDROS

Portem ja 6 anys organitzant la caminada a un cim del Segrià amb la claror de la lluna. Avui feia respecte pel tema del Covid-19 i hem comentat al grup que calia estar alerta i saber mantenir la distància soical i les mascaretes i no complicar més la cosa. Enguany ha estat l'any que ha vingut més gent. Hem estat 100 excursionistes.

Des de l'organització Agora Albatàrrec havíem pensat de fer una columna que surtis d'Albatàrrec i ens ajuntéssim amb els companys que venien de Lleida. Però el que ha passat és que els del poble hem sortit mig hora més tard i no hem pogut quedar a la rotonda de la riera Fontanet però nosaltres hem arribat tard i hem anat a la cua encara que al cim els hem pogut agafar. He tingut alguna distracció però l'orientació era evident cap al tossal.
Al cim parlaments explicant la nostra història i saber el que estem trepitjant. Sopar a les fosques i retrobar-nos amb companys/es que feia temps que no ens veiem. Tot un plaer.
Però si d'alguna cosa estic orgullós és de la columna d'Albatèrrec que hem fet un petit grupet organitzat per fer caminades populars. No voldria que fos l'última.
Distàncies de l'itinerari:
Albatàrrec - canal de Serós - Rotonda de Femosa: 3 km
Rotonda de Femosa - túnel de l'AVE: 4,5 km
Túnel de l'AVE - niu de metralladores del Reguersalat: 5,75 km
Niu de metralladores de Reguersalat - niu de metralladores del tros del Bep d'Aspa: 6,4 km
Niu de metralladores del tros del Bep d'Aspa - Tossal d'Albatàrrec (230 m): 7,8 km
Sopem a la base de la muntanya
Tossal d'Albatàrrec - Pont de l'Autopista: 9,1 km
Pont d'Atupista - Albatàrrec (camí del Tossal): 10,6 km
Algunes de les fotos són de la Lourdes Miranda.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…