L'ENTRADA MÉS GRAN DE CATALUNYA: LA COVA DE SANAT


La boca de la cova de Sanat és impressionant. Per comprendre-ho des de la perspectiva de les Terres de Lleida val a dir que a l'entrada i cabria un campanar, i mig campaner més, de la Seu Vella de Lleida i encara ens quedaria dos metres més per arribar al punt més alt de la boca.

Alguns diuen que si sembla una ametlla, que si és un ull gegantí.. perdoneu però a mi em va recordar una vulva - perdoneu, no vull ofendre a ningú, potser sóc home monotema i no ho sé - i quan hi entres tens la sensació que tornes un altre cop a l'úter de la teva mare, segurament l'espai més proper a l'autèntic paradís.

Aquesta activitat s'enmarca dins dels actes de l'Acampada Social del Centre Excursionista de Lleida on hem mogut una seixantena de socis/es en diferents activitats. Ha estat tot un èxit bestial...

CONSELLS PER PUJAR-HI:

Nosaltres vam pujar des de la Torre de Tamúrcia de la Terreta, però resulta menys exigent fer-ho des d'Adons i passar el Portús (segurament a la tardor duré una excursió per portar als meus consocis a la cova). Tradicionalment els que pujaven des de la Torre tiraven barranc amunt per uns costers salvatges. En tornar vam veure que hi ha un corriol que va des del camí al Portús a la cova, és una alternativa molt interessant que s'anirà fiançant amb el temps.

FITXA TÈCNICA:

Valoració: La visita a la cova de Sanat és una meravella que justifica l'esforç que hem fet trescant terrenys de mal traginar. Esperem properament fer una altra entrada més humana.

Dificultat: Alta.

Temps: 6 hores 12 minuts

Distància: 14,4 km

Desnivell: Wikiloc em posa 2500 metres però crec que és un error de lectura. Serien uns 950 metres. 

Descripció de l'itinerari:

Un cop a La Torre de Tamúrcia seguim la pista, ara de terra, en direcció a Espluga de Serra. Als 700 metres aparquem. Al costat surt una pista. Als pocs metres trobem un pal indicador que ens indica que a la dreta surt l'antic camí a l'ermita de Sant Gervàs

16 min Travessem el barranc de Miralles i agafem la pista ascendent que va fent llaçades.

35 min La pista gira per l'esquerra i agafem un sender marcat que en realiat és una drecera. Per laa dreta s'incorpora el camí vell.

45 min Ens incorporem a l'acabament de la pista. Anem a la dreta. Cartell senyalitzador.

56 min Ermita de Sant Gervàs i Sant Patràs amb gran devoció entre els habitants de la Terreta. Aplec a mitjans de juny. Seguim el camí al Portús.

1 h 04 min Abandonem el sender i tirem muntanya amunt. Recordeu!!! si tornès pujaria el camí al Portús i aniria fins trobar el corriol de tornada tal com he fet a la tornada. Ara la pujada és dura, sense indici de corriol. Una mica anem per on podem, o millor per on ens deixa passar la vegetació. Pujada feixuga i poc agradable.

1 h 49 min Arribem a peu de cingle. Ens encarem vers una balma de poca fondària, uns 4 metres, però anirem visitant totes les coves que hi ha al cingle. Els noms ens generen algun dubte... aquesta no tindria nom. Ens cal grimpar uns metres per entar-hi. Coordenades UTM: 31T 31T  x=320012  y=4687029. Sortim de la balma i anem seguint un corriol perdedor cap a l'esquerra (oest).

2 h 05 min Nova cova. Com té el sostre fumejat nosaltres pensem que es tracta de la Cova Fosca, però el bloc Espeleoindex l'anomena Cova Gran... ves a saber. L'entrada està tapada per blocs caiguts que es pot sortejar molt bé amb un interior prou interessant. Continuem per l'esquerra, cercant el carrerany perdedor.

2 h 43 min Passem per davant de la canal del Gos per on va pujar el pare de l'Aurel Barrull, però no el seu gos que es va quedar al peu de la canal. La veritat és que vist des d'aquí baix fa molt de respecte i sembla inviable.

2 h 50 min Cova de grans dimensions. Segurament, segons l'espeleoindex és l'Esplugueta.  Coordenades UTM: 31T 31T  x=319028  y=4687474. Continuem marxant a l'esquerra.

3 h 07 min Arribem a una petita cova però a mesura que anem entran veiem que hi ha una sala prou interessant. Millor dur un frontal. En el bloc de l'Espeleoindex la bategen com a cova Fosca. En un primer moment hi ha una entrada de llum que procedeix d'una escletxa.  Coordenades UTM: 31T  x=318930  y=4687501. A la vora hi ha una altra petita balma que segons l'Espeleoindex l'anomena Cova Petita.

3 h 44 min Cova de Sanat. Impressionant i punto. No sembla que tingui 92 metres d'obertura perquè no tenim dimensions per comparar. No es gaire fonda. Coordenades UTM: 31T 31T  x=318550  y=4687560

Després de visitar la cova, tornem cercant el millor pas... ara sense visitar les balmes i tirem fins buscar el camí del Portús.

4 h 44 min  Arribem a un contrafort on enllacem amb el camí que procedeix del Portús. Agafem el camí cap a l'ermita de Sant Gervàs.

5 h 16 min Ermita de Sant Gervàs. Seguim el camí de pujada.

6 h 12 min Aparcament.

Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Comentaris