POSANT LLUM EN LA FOSCOR: EL CAMÍ A L'ERMITA DE SANT GERVÀS

 


L'altre dia mirant el mapa de l'ICC veig que marca malament el GR3, ja que puja per una pista. Decideixo posar llum en la foscor i investigar aquest cas. L'ermita de Sant Gervàs està ubicada en el camí que puja des de La Torre de Tamúrcia a Adons passant per l'impressionant pas del Portús. Em permeto donar-vos la solució al problema, no com en Carles Porta que allarga el programa creant un bon clima de suspens. 

Resulta que l'ICC marca l'antic camí que abans es feia anar i que està  pintat pel consell comarcal. El GR passa per la pista que es va obrir per permetre l'accés a tothom a l'ermita. El problema és que seguir actualment l'antic camí malgrat la pintura groga resulta una prova d'orientació de nivell màxim. Us poso aquí la descripció i el track per si voleu fer el tomb de pujar per un costat i baixar per l'altre.

Veure altres sortides per la zona (aquí).

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES

Valoració: Sortida sols interessant per exploradors que vulguin recuperar els camins originals.

Dificultat: Baixa malgrat que seguir el camí antic a l'ermita costa de seguir en algun punt.

Temps: 2 hores 37 minuts.

Distància: 6,9 km 

Desnivell: 420 metres.

Itinerari circular

Descripció de l'itinerari:

Un cop a La Torre de Tamúrcia seguim la pista, ara de terra, en direcció a Espluga de Serra. Als 700 metres aparquem. Al costat surt una pista. Als pocs metres trobem un pal indicador que ens indica que a la dreta surt l'antic camí a l'ermita de Sant Gervàs. Aviat veiem que és un camí que poca gent segueix. Hi ha un camp llaurat que envaeix i malmet el camí. Cal recordar que legalment un camí públic sempre és públic i es pot exigir el retorn del camí tradicional.

18 min Sortim a un camp on trobem una pista que puja a la dreta. El camí esdevé poc visible. Cal anar amb molt de compte ja que l'antic sender ara només es pot seguir per les marques grogues en els arbres.

28 min Arribem al barranc de Miralles. Ara ens toca pujar. Segurament és el tram més complicat de seguir. Pugem pel serrat de la Cabanera.

53 min Per la dreta marxava el camí de la cabanera que pujava a la Creu de Ferri. Ara totalment perdut. A veure si un dia m'animo a seguir-lo. Tirem a l'esquerra travessant barrancades.

1 h 05 min Enllacem amb el sender que puja a Sant Gervàs que seguim amunt. Sortim a una pista i més amunt agafem una drecera.

1 h 30 min Arribem a l'ermita de Sant Gervàs enmig del coster de la serra de Sant Gervàs. Un indret privilegiat i encisador. Al voltant de l'ermita havia hagut la casa de l'ermità que per la seva grandària i ubicació ens fa pensar en una antiga hospederia que ajudaria a creuar la muntanya. Es celebra un popular aplec de tots els pobles de la Terreta al voltant de la primera quinzena del mes de juny. El pas del Portús ens queda a una hora amunt pel GR3.Baixem per camí d'anada.
1 h 53 min Abandonem a l'esquerra el camí de pujada. Seguim per la pista. En la part de sota podem agafar una drecera no marcada però prou evident.

2 h 13 min Àrea i font del barranc de Miralles que queda a la nostra esquerra.

2 h 17 min Travessem el barranc de Miralles a gual. Seguim per la pista.

2 h 37 min Aparcament on hem començat l'excursió. 

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris