DOCUMENT: POSANT LLUM SOBRE EL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MOLLERUSSA

Fons; Diari Ara

Aquesta entrada no té cap pretensió de ser un document històric sinó recollir aquelles poques dades que he pogut obtenir sobre el camp de concentració de Mollerussa des de l'òptica d'un excursionista tafaner.
En Gerard Pamplona presenta el seu interessant llibre sobre el Camp de concentració de la Seu Vella. Casualment m'arriba la relació de gràfica dels camps de concentració de Catalunya. Penso que a Lleida només tenim informació acurada de Cervera  però de la resta no en tinc ni idea.

Tinc la sort de tenir coneguts a Mollerussa i començo a fer gestions. Hi ha per internet un parell d'aportacions prou interessants que tenen com a protagonista a en Josep Soldevila (https://www.vilaweb.cat/noticia/4230451/20150206/mapa-franquista-mostra-camp-concentracio-mollerussa.html - https://www.vilaweb.cat/noticia/4231025/20150211/camp-concentracio-mollerussa-funcionar-menys-mig-any.html - http://www.loscamposdeconcentraciondefranco.es/campos/168). Sembla que Jordi Oliva en l'Arxiu militar d'Avila troba un mapa amb els emplaçaments dels camps franquistes i localitza un a Mollerussa. Ell està preparant un article sobre el cos humà de la Guerra Civil que publica a la revista Mascançà, num. 5

Referent al camp de concentració de Mollerussa he descobert que a estar poc temps obert del nou de febrer fins al juliol de 1939. Caldria pensar que anava omplint-se dels presos republicans que anaven agafant els sollevats a mesura que l'exèrcit franquista anava avançant cap a llevant. Segurament els presoners van ser traslladats al camp de Cervera amb millors condicions a partir de l'estiu del 1939 i tancar el camp.

Podia haver arribar a tenir 2000 presos. Entre la gent del poble no hi ha records orals al voltant del camp. Algú va arribar a dir que potser no va arribar a formar-se.

Localització: Estava en el descampat de l'Era de l'Escolâ. No sabem si hauria barracons per allotjar-los.

Als anys 60 el solar fou edificat. Es troba en la quadricula que estarien entre els carrers: Ferran Puig, Francesc Mir i el passeig de Beethoven. Coordenades UTM: 324340 - 4610650. Penso que no devia arribar a la carretera on hi ha cases prou velles.

Aquest modest treball està feta des del punt de vista de donar a conèixer una mica millor la nostra memòria històrica però no té cap pretensió de treball històric. Voldria ser el primer esgraó per poder pujar més.

He comptat amb la col·laboració dels amics Jaume Suau i Josefina López. Els dos van coincidir en que m'adreces a l'arxiver local en Cabau que em va atendre molt amablement, demostrant que es un gran professional. Gràcies de tot cor als tres.

Mirant la informació m'he trobat amb camps de presoners republicans a Térmens (que estaria a l'extrem del poble on hi ha el dipòsit de l'aigua - segons em diu en Cabau), un altre a Barbens, prop de Seana, anomenat num. 4 on va estar el bisbe Gregori Creus, a Vila-sana, el num 4, al castell de Concabella - estudiat per en Jordi Oliva, l'important dels Omellons de Na Gai...Ja veieu feina pendent.



Per visualitzar els meus Vestigis de la Guerra Civil localitzats:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AUTORCAR: VALLFOSCA: TORRE DE CAPDELLA - CAMBRA D'AIGÜES - ASTELL - OBEIX - CASTELL ESTAO - PLANA DE MONT-ROS

ASSIGNATURA PENDENT: EL SANTUARI DE SANT LLOBI

DOCUMENT: NOVETAT SUPERBA SOBRE EL LLISTAT PRESONERS SEU VELLA

CIRCULAR PELS CINGLES DE VALLCEBRE: PR-128

RELACIÓ DELS GRAUS DE VALLCEBRE

RECUPERAR EL CAMÍ DEL CASTELL DE PEGÀ (BONANSA - RIBAGORÇA)

L'IMPRESSIONANT CAMÍ D'ALINS A TOR

EL MONTSEC ACROBÀTIC: CANAL DE L'EMBUT I EL SEU BAIXADOR

DOCUMENT: LLISTAT DE PRESONERS DEL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE LA SEU VELLA

DESCOBRIR RACONS DEL PAÍS: CAMÍ DE LA CENTRAL A NÚRIA - CAMÍ DE LES AIGÜES DEL FRESER