O CAMIÑO DOS FAROS: 2a ETAPA: ETAPA TRENCACAMES: De la praia de Minyons a Ponteceso
L’huracà Kirk arriba a la Costa do norte!!!
Diuen que les restes d’un huracà arriba a Galícia i es reactivara en forma de tempesta tropical. Respecte total, però veiem que al matí encara ens deixarà anar així que arribem a la Praia de Minyons on comença la segona etapa. En arribar a l'aldea d'O Roncador comença a ploure i cridem un taxi. Dinem a Ponteceso i veiem que ha passat la primera tempesta i clareja. No tenim cap dubte, tirem amunt. Encara que en arribar al far d'O Roncador i ja no ens deixarà fins a Ponteceso.
Descripció de l'itinerari:
Sortim per l’esquerra – mirant al mar – i és un camí poc evident. Ahir vam trobar uns andalusos que no trobaven l’inici. No m’estranya. Es un tram selvàtic amb un sender que penosament mira de mantenir-se obert. Aviat baixem a la platja del costat. Hi ha un curiós molí. Aquest primer tram és un constant puja i baixa.
31 min Port de Santa Mariña on hi ha unes casetes que devien guardar les barques dels pescadors. Curiosament el port està guardat dels vents de la mar. L’onatge està picant tota l’estona i arribar a cansar.
55 min Una creu ens indica que uns metres més enllà oblidarem de la costa i ens enfilarem muntanya enllà per una petita vall, on trobem un cabana que pot servir de refugi precari. Aquests indrets ens parlen de contraban i màfia. Un cop arribem al cap de la carena anem albirant torres d’aerogeneradors – que no molesten tant paisatgísticament com diuen – i baixem de nou a cercar la costa per roques encara molles.
1 h 39 min Arribem a la Praia de A Barda, on es pot arribar en cotxe. Anem pel costat de la costa abrupta. Girem a l’esquerra muntanya amunt.
3 h 34min O Roncador, un petit llogarret, mig perdut en la muntanya. El formen una quinzena de cases. Diu que el nom prové que des d’aquí dalt sentien les onades, encara que en l’actualitat senten el soroll dels aerogeneradors que aquests dies no paren de voltar i fer energia. Travessem el poblet de O Roncador i continuem pel camí asfaltat de les torres fins abandonar-lo per la dreta i començar el descens per anar a cercar el far de O Roncador. En un llibre parla que hi ha un indret on es veuen els tres fars: Nariga, de l’illa de Sisarga i el Roncador. La veritat que dubto d’aquesta triple coincidència.
4 h 34 min El far de O Roncador, es petit però molt bell. Fa anys que està fora d’us, substituït per un de grans proporcions que està en la part alta, menys bonic. Agafo un sender que marxa per la vora.
4 h 52 min Surto a una carretera que segueixo una bona estona. Vaig trobant creus de mariners morts en la mar.
5 h 06 min Port de Corme. Travesso tot el poble. Deixem el cartell que ens duu a la Pedra de Serpe, una llegenda interessant però que no dona per escriure aquí, i passem per unes dunes.
6 h Contornegem la Praia de Balares que està molt condicionada amb área de pic-nic, però el camí no està massa indicat. Vaig seguint les marques blanques i grogues que trobo en algun arbre.
6 h 23 min Revolt del camí a l’esquerra. Davant tinc O Arenal que crec que és una barrera de sediments que deixa el riu Anllons que forma una excepcional ria que recorrerem pel seu vessant dret. Demà continuarem pel vessant oposat. Passem per una extensa zona de dunes. El nostre camí va uns metres més elevats i ens permet contemplar aquest llarg paratge.
6 h 58 min Arribem al malecón que tanca una part de la ria i segons el nivel del mar entra o surt l’aigua del mar. Primer ens fa il·lusió caminar planers una bona estona amb aigua als dos costats, però he de reconèixer que al final es fa un xic pesat.
7 h 12 min Acaba el malecon i ens situem al costat de la carretera a Corme. Anem per la dreta per una petit passeig marítim. Arriben al pont que dona nom a la localitat de Ponteceso (27,1 km). El pont supera la ria del riu Anllons i està formant per uns arcas.
Per obtenir els dos tracks que vam fer:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada