DEL SANTUARI DEL PUIG AGUILAR AL CINGLE DE L'ESPLUGA

Tots estarem d'acord que el Solsonès - com tota la geografia de casa nostra - té racons encisadors que mereixen una excursió. Al Solsonès hi destaquen les seves imponents masies, les seves ermites enlairades i els seus cingles penjats. La sortida d'avui sense ser una gran caminada si que té tots aquests elements i ens va deixar aquesta sensació tan agradable de voler tornar a fer alguna cosa més. Va ser una sortida curta perquè no teníem més temps. A destacar la panoràmica de l'ermita de la Mare de Déu del Puig Aguilar, superba.


Característiques:
Valoració: Excursió molt curta, però no per això excenta de bellesa. Ens va servir per descobrir un nou indret que ens ha de servir per properes incursions.
Dificultat: Molt baixa. Bona part del recorregut per sender.
Desnivell:  120 metres..
Distància: .

Temps: 1 hores 10 min.

Descripció de l'itinerari:
Prenem una pista que surt de l'aparcament (1356 m.) amunt. Aviat sortim a la pista principal que seguim.
5 min. Agafem una drecera que surt per la dreta de la pista i que va resseguint els pals de la llum.
12 min. Sortim de nou a la pista que ara seguim per la dreta.
15 min. Collet de l'Espluga (1450 m.). A la dreta hi ha l'altiu cingle del Serrat del Vent que des d'aquí dalt no és rellevant. Seguim per la pista. Albirem al fons la serra d'Encija, els cingles de la roca de Ferrús i els Rasos de Peguera.
18 min. Nou coll. Per l'esquerra surt el trencall a la masia de cal Felipó. Abandonem la pista i anem a la dreta cercant un viarany. Si es vol es pot seguir la pista fins una propera entrada amb el cartell de l'Espluga.
21 min.Trobem un corriol que baixa a una feixa per la dreta. Hi anem.
24 min. Hi ha una antiga construcció malmesa pel pas del temps. La panoràmica és excepcional sobre el riu d'Aigua de Vall i una extensa conca. La feixa segueix cap a l'est. Caldrà un dia veure com té la sortida doncs hi ha un moment que s'estreny.
Darrera hi ha un balma tancada per una sèrie de vidres que li ofereixen aïllament. Es pot entrar. Està habilitada per habitar-hi. És un indret suggeridor. Cal ser molt respectuós amb l'indret.
Retornem a la part superior de la feixa. Seguim un corriol cap a llevant.
Anem per la part superior de la Feixa per un corriol carener que ens permet fruir dels estens dominis que albirem embadalits.
40 min. Assolim el cap del Cingle de l'Espluga (1472 m.). Retornem pel mateix indret. La pista segueix vers la masia de Vilacirera però crec que aquesta serà una història d'un altre recull.
Accés:
En el km. 23,9   de la carretera de Sant Llorenys de Morunys a Berga (LV - 4241a) agafem un trencall a l'esquerra que ens duu fins a Les Valls. Continuem una pista asfaltada durant uns 8,6 km. seguint les indicacions cap al santuari del Puig Aguilar. En acabar-se l'asfalt anem uns metres a la dreta i aparquem el cotxe. Seguim la pista ara caminant un centenar de metres i dalt d'un turó trobem el santuari d'on destacaríem l'extensa panoràmica i les figures decoratives repicades a la roca en l'arcada de l'entrada de l'església. Un paratge encisador. 

Comentaris