Passa al contingut principal

PER LES MUTANYES DE LES HORES (IBON DE PLAN)

En el massís del Cotiella hi ha una carena plena de referències horàries. De pics de Migdia n'hi ha bastants a les nostres muntanyes (Tuixent, Montsec,...). Generalment corresponen a pics prominents que coincideix que en el seu cimall el sol s'instal·la a migdia (sud) i això es pot contemplar des d'un poble i serveix com rellotge natural.
En aquesta carena hi ha el pico de las Diez, el pico de las Once i el pic de Mediodia. Quan arribo al primer cim veig a sota el poble de Plan i desvetllo el petit misteri. Segurament, des de Plan, el sol es deu de situar a les deu damunt del primer pic, a les onze en el segon i al migdia sobre el del Mediodía. Penseu que sempre a migdia el sol està encarat al sud per tant és un punt que no canvia durant l'any a diferència de l'oest i l'est que va canviant de l'estiu a l'hivern.
Bé, des del punt de vista excursionista constitueix una excursió prou interessant perquè el massís del Cotiella té una orografia molt diferent. La pista que puja de Saravillo fins al refugi de Lavasar està prou bé encara que cal pagar 3 euros però crec que és un peatge econòmic en comparació de la bellesa que fruirem des de dalt. Un altre problema és que això ha popularitzat turísticament la muntanya. Quan vaig marxar l'aparcament estava ple i em vaig creuar amb una desena de cotxes que pujaven. On es devien posar???
Característiques:
Valoració: Ascensió molt interessant doncs al ser carenera ofereix unes panoràmiques excepcionals cap al Pirineu Central i vers el massís del Cotiella.
Dificultat: Moderada. Bona part del recorregut es fa per sender. Cal posar atenció en el descens per la tartera.
Desnivell: 1000 m.
Distància: 11,6 km. 
Temps: 4 hores 58 minuts.
Descripció de l'itinerari:
Sortim del refugi de Lavasar (1928 m.) pel GR- 15 (marques blanques i vermelles) vers l'ibon de Plan o de la Mora. El camí és descendent per la qual cosa en acabar haurem de pujar.
Anem entre boscos, vaques i prats. Al tornar em trobaré amb una munió de turistes.
20 min. El GR tira amunt, però crec que és millor deixar-lo i seguir planejant per anar a veure l'ibon de la Mora. Si ho feu la nit de sant Joan abans que surti el sol podreu veure la princesa mora que es va amagar en aquests rodals fugint de l'escomesa cristiana. Veure llegenda sencera. Ei, cal que us digui que només la podem veure els que tenim l'anima neta.
Entre anar i tornar a l'ibon i cercar la princesa estareu només uns 5 minuts.
A partir d'un pal per mesura l'alçada de la neu el sender comença a enfilar-se. De fet no va directe cap al coll de l'Ibon sinó que puja bastant recte amunt per un cop dalt girar a la dreta. Ja ens va bé ja que a la baixada trobarem molt aviat el sender.
38 min. Esplanada on arribarem al baixar del pico del Mediodia. Podem veure la tartera per on baixarem.
Girem vers a la dreta cap al coll.
1 h 20 min. Coll de l'Ibon (2341 m.). A l'altre vessant s'obre la vall d'Armeña encara que no arribem a veure-la. Davant tenim una dolina. A l'esquerra (nord) tenim una paret que sembla impossible. El sender el que fa s'encara vers la paret i va flanquejant la cinglera per la dreta fins trobar el punt feble de la paret. Pujada feixuga i en algun tram el sender no és gaire evident. Seguir la munió de fites que hi ha.
1 h 45 min. Assolim una carena que puja del coll. Ara el pendent és menys feixuc. Anem per la dreta.
1 h 56 min. Assolim la carena principal. Sota atalaiem el poble de Plan. Anem a la dreta.
2 h 06 min. Arribem al pic de las Diez (2553 m.) de fet una mica abans hi ha una cota d'igual alçada que també podria ser el cim. Anem a l'esquerra. Davant tenim la mole del pic de las Once que és més piramidal i altiu.

2 h 13 min. Passem per un cim secundari.
2 h 28 min. Assolim el cim del pic de las Once (2651 m.) amb una amplia panoràmica vers el massís del Cotiella però especialment vers els tres mils pirinencs. N'hi ha un fotimer: pics del Mont Perdut, de la Munia, dels Batua, del Bachimala, dles Eristes, del Possets, de l'Aneto,..
Continuem per la cresta però ara baixant. La cresta és en tot moment prou ampla i podem caminar per ella sense cap problema, però molts cops ho fem pel vessant de l'Ibon de la Mora. Els pics ara estam més separats.

3 h 08 min. Coronem el pic del Mediodia (2465 m.), ho això posa al meu mapa, més enllà hi ha el vèrtex geodèsic cap on anem. Hi ha dos cims d'alçades molt assemblades però és el que està més a l'esquerra (primer).
3 h 25 min. Arribem al vèrtex geodèsic (2427 m.) que és el darrer enclavament de la carena. Ara ens plantegem baixar. Podrem aprofitar una amable tartera si tenim sort de trobar un corriol per on hi ha la pedra menuda.
4 h. Fem cap al sender de pujada. Seguim el camí en sentit de descens.
4 h 28 min. Aparcament de Lavasar i fi de l'excursió.
Per obtenir el track (no és el que vaig fer jo durant l'excursió):


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…