PER LES MUTANYES DE LES HORES (IBON DE PLAN)

En el massís del Cotiella hi ha una carena plena de referències horàries. De pics de Migdia n'hi ha bastants a les nostres muntanyes (Tuixent, Montsec,...). Generalment corresponen a pics prominents que coincideix que en el seu cimall el sol s'instal·la a migdia (sud) i això es pot contemplar des d'un poble i serveix com rellotge natural.
En aquesta carena hi ha el pico de las Diez, el pico de las Once i el pic de Mediodia. Quan arribo al primer cim veig a sota el poble de Plan i desvetllo el petit misteri. Segurament, des de Plan, el sol es deu de situar a les deu damunt del primer pic, a les onze en el segon i al migdia sobre el del Mediodía. Penseu que sempre a migdia el sol està encarat al sud per tant és un punt que no canvia durant l'any a diferència de l'oest i l'est que va canviant de l'estiu a l'hivern.
Bé, des del punt de vista excursionista constitueix una excursió prou interessant perquè el massís del Cotiella té una orografia molt diferent. La pista que puja de Saravillo fins al refugi de Lavasar està prou bé encara que cal pagar 3 euros però crec que és un peatge econòmic en comparació de la bellesa que fruirem des de dalt. Un altre problema és que això ha popularitzat turísticament la muntanya. Quan vaig marxar l'aparcament estava ple i em vaig creuar amb una desena de cotxes que pujaven. On es devien posar???
Característiques:
Valoració: Ascensió molt interessant doncs al ser carenera ofereix unes panoràmiques excepcionals cap al Pirineu Central i vers el massís del Cotiella.
Dificultat: Moderada. Bona part del recorregut es fa per sender. Cal posar atenció en el descens per la tartera.
Desnivell: 1000 m.
Distància: 11,6 km. 
Temps: 4 hores 58 minuts.
Descripció de l'itinerari:
Sortim del refugi de Lavasar (1928 m.) pel GR- 15 (marques blanques i vermelles) vers l'ibon de Plan o de la Mora. El camí és descendent per la qual cosa en acabar haurem de pujar.
Anem entre boscos, vaques i prats. Al tornar em trobaré amb una munió de turistes.
20 min. El GR tira amunt, però crec que és millor deixar-lo i seguir planejant per anar a veure l'ibon de la Mora. Si ho feu la nit de sant Joan abans que surti el sol podreu veure la princesa mora que es va amagar en aquests rodals fugint de l'escomesa cristiana. Veure llegenda sencera. Ei, cal que us digui que només la podem veure els que tenim l'anima neta.
Entre anar i tornar a l'ibon i cercar la princesa estareu només uns 5 minuts.
A partir d'un pal per mesura l'alçada de la neu el sender comença a enfilar-se. De fet no va directe cap al coll de l'Ibon sinó que puja bastant recte amunt per un cop dalt girar a la dreta. Ja ens va bé ja que a la baixada trobarem molt aviat el sender.
38 min. Esplanada on arribarem al baixar del pico del Mediodia. Podem veure la tartera per on baixarem.
Girem vers a la dreta cap al coll.
1 h 20 min. Coll de l'Ibon (2341 m.). A l'altre vessant s'obre la vall d'Armeña encara que no arribem a veure-la. Davant tenim una dolina. A l'esquerra (nord) tenim una paret que sembla impossible. El sender el que fa s'encara vers la paret i va flanquejant la cinglera per la dreta fins trobar el punt feble de la paret. Pujada feixuga i en algun tram el sender no és gaire evident. Seguir la munió de fites que hi ha.
1 h 45 min. Assolim una carena que puja del coll. Ara el pendent és menys feixuc. Anem per la dreta.
1 h 56 min. Assolim la carena principal. Sota atalaiem el poble de Plan. Anem a la dreta.
2 h 06 min. Arribem al pic de las Diez (2553 m.) de fet una mica abans hi ha una cota d'igual alçada que també podria ser el cim. Anem a l'esquerra. Davant tenim la mole del pic de las Once que és més piramidal i altiu.

2 h 13 min. Passem per un cim secundari.
2 h 28 min. Assolim el cim del pic de las Once (2651 m.) amb una amplia panoràmica vers el massís del Cotiella però especialment vers els tres mils pirinencs. N'hi ha un fotimer: pics del Mont Perdut, de la Munia, dels Batua, del Bachimala, dles Eristes, del Possets, de l'Aneto,..
Continuem per la cresta però ara baixant. La cresta és en tot moment prou ampla i podem caminar per ella sense cap problema, però molts cops ho fem pel vessant de l'Ibon de la Mora. Els pics ara estam més separats.

3 h 08 min. Coronem el pic del Mediodia (2465 m.), ho això posa al meu mapa, més enllà hi ha el vèrtex geodèsic cap on anem. Hi ha dos cims d'alçades molt assemblades però és el que està més a l'esquerra (primer).
3 h 25 min. Arribem al vèrtex geodèsic (2427 m.) que és el darrer enclavament de la carena. Ara ens plantegem baixar. Podrem aprofitar una amable tartera si tenim sort de trobar un corriol per on hi ha la pedra menuda.
4 h. Fem cap al sender de pujada. Seguim el camí en sentit de descens.
4 h 28 min. Aparcament de Lavasar i fi de l'excursió.
Per obtenir el track (no és el que vaig fer jo durant l'excursió):


Powered by Wikiloc

Comentaris