Passa al contingut principal

LA COVA DEL LLADRE AL MONT-ROIG

Fotografia de l'Antoni Satorra
M'ha calgut tres intents per trobar la cova del Lladre en el vessant nord del Mont-roig. He hagut de convèncer a l'Antonio Satorra perquè m'hi dugués (amb ell ja vaig anar en el segon intent). Ell ja l'havia localitzat i anavem amb el track. De fet és una cova força amagada, recomanable anar amb el track... espero que després d'aquesta ressenya vosaltres la trobeu abans que jo.
Avui estàvem sota l'amenaça d'una onada de fred però per la gent de Lleida quan diuen fred amb sol ens suen fins les dents. A dins de la cova, però havia un canvi de temperatura que mai havia notat, s'estava de meravella.
No m'agrada gaire entaforar-me pels forats de la terra però de vegades cal anar-hi per veure les meravelles de la natura.
Descripció de l'itinerari:
Arribem amb el cotxe fins al coll de Porta (818 m.) en el cor de la serra de Mont-roig, la pista ha estat arranjada recentment i es pot pujar sense gaires problemes amb un vehicle normal.
Hi ha una tanca que impedeix l'accés al refugi del Pletiu de l'Extrem (generalment oberta, però la pista ja no està tan bé).
Seguim la pista caminant.
30 min. Després d'una corba i, en pujada, la pista fa un gir de 90º graus a la dreta (2,1 km.). Una fita ens indica l'indret que hem d'abandonar-la. Anem per l'esquerra avall.
Baixem per un coster. Anem sortim el millor pas entre la vegetació (coscoll i romaní). Anem baixant per un contrafort de la muntanya sense baixar a cap barrancada.
43 min. Inici d'una canal, on trobem alguna fita, que baixem decididament. A la part inferior ens trobem amb el coscoll i pocs metres després a la dreta sota un cingle trobem la cova (48 min.)
Coordenades UTM: 31T  x=322416  y=4641203 Altura: 634 metres.
La cova no és gaire llarga (113 m.) però té formacions força interessants. Cal passar alguna gatera - embrutar-nos - el pas més interessant és ressalt on cal superar un metre d'alçària. El pas té una bona justificació doncs s'assisteix a la sala més interessant de tot el recorregut.
Retorn: 52 min
Temps total: 1 h 40 min. sense incloure la visita de la cova.
També se la coneix com a cova del Pastor doncs diu la llegenda que s'hi havia trobat un pastor assassinat al seu interior.
Aproximació:
Sortim de Vilanova de la Sal en direcció a l'ermita de Montalegre i estació de tren. Poc després la carretera es bifurca i anem a la dreta.
3,2 km. Arribem a la Collada de Llorenç per on puja l'antic camí a Sant Llorenç de Montgai.
4,4 km. Revolt a la dreta vers l'ermita de Montalegre. Nosaltres anem recte. La pista empitjora. Passem per la base de la cinglera de Mont-roig.
6,2 km. Coll de Porta (818 m.) espectular mirador on aparquem. Track de l'excursió:
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…