PELS POBLES ABANDONATS DE LA TERRETA: LLASTARRI - CASTERNER DE LES OLLES

Sempre que fas una guia, sempre, et deixes material interessant. Perdó. Fa dos anys vaig traure la guia de la Serra de Sant Gervàs. La millor perquè no n'hi d'altra però em vaig deixar un itinerari molt interessant que aquí miraré de descriure.
Sortim de Sopeira i travessem el riu pel Pont dels Tolls i ens enfilem muntanya amunt pel camí que no fan gaire van habilitar la gent de la Terreta que puja fins el poble abandonat de Llastarri. D'aquí ens enfilem muntanya amunt fins els prats del Comú i anem al coll de Llastarri on remunto fins al Tossal Major. Reculo fins als plans de Comú i busco el camí que baixar a Casterner de les Olles, un altre poble abandonat.
Agafo el camí que va a la presa d'Escales on baixo pel camí de les Escales que ve a ser una mena de via ferrata exposada i torno a Sopeira fent un itinerari circular molt interessant.
Característiques:
Valoració: Proposta molt interessant per un dels racons més amagats i desconeguts de la serra de Sant Gervàs.
Dificultat: Alta si baixem per la presa, però si deixem un cotxe a la presa, o baixem per la carretera la dificultat disminueix considerablement..
Desnivell: 1120 m.
Distància: 14,17 km. 
Temps: 5 hores 13 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Surto de la vora del Pont Negre que porta a la central d'Escales i agafo un sender que baixa riu avall.
3 min. Travesso el Pont dels Tolls (735 m.) davant de la Central Hidroelàctrica d'Escales un cop he passat la central m'enfilo per un sender a l'esquerra que puja per unes escales encara que podria haver anat pel camí que va per la vora del riu.
Hi ha un trencall que remunta muntanya amunt per on es deuen de pujar els escaladors. Nosaltres davallem i anem paral·lels al camí del riu que està molt urbanitzat: cartells informatius, bancs, taules...
7 min. Abandonem la riba i el camí s'enfila muntanya amunt. Un cartell ens indica que anem en direcció a Llastarri que pràcticament veiem en una collada de dalt. Guanyem alçada i observem una privilegiada imatge del monestir de l'Alaon reflectit a l'aigua del petit embassament que forma el contraembals de davant de Sopeira.
Anem per un camí que sembla oberta per una màquina excavadora petita.
20 min. Deiem el camí ample que deu de pujar vers el Mirador de Sopeira (¿?) i agafem un trencall a mà dreta, poc evident inicialment, per on puja el camí de Llastarri. Hi ha moltes feixes de pedra que ens recorden que aquests contorns antigament havien estat conreats mentre que ara se'l menja l'herbassar.
Ara anem pel camí tradiconal de tota la vida doncs el sender va fent llaçades plenes de lògica. Primer anem per un paratge on domina el boix però més amunt, sense abandonar el boixagar passem per la vora de jolives carrasques.
54 min. Fem cap a un collada (1172 m.) amb un prat. A la vora hi ha una bassa. Saltem a la vessant oposada i aviat trobem una pista forestal que seguim.
58 min. Deixem a l'esquerra les cases de Llàstarri que lluiten per romandre en peu en aquest altiu esperó de la muntanya. Hi vaig estar fa anys i com no és com és el camí de tornada prefereixo tirar endavant encara que si no hi heu estat mai podeu fer-hi un cop d'ull. Adreço la pista.
1 h 16 min. Surto a la pista principal i pujo amunt.
1 h 25 min. Abandono la pista i pujo per la indicació d'un pal que hi ha a la dreta. De fet l'antic camí no està gaire indicat i segurament el perdreu però avanceu anant per aquí - encara que us perdeu - doncs la pista fa molta volta.
1 h 35 min. Passeu per un collet secundari i davant vostre s'obre una petita vall suspesa per on hem de pujar. Anem per una zona que es va cremar l'estiu passat i el sender és més evident.
1 h 44 min. Sortim a uns camps que travessem i arribem als Plans del Cunco,al costat hi ha una caseta amb la funció de captar moviments sísmics. En l'extrem del camp agafem un sender - poc evident en un principi - que remunta per la dreta.
1 h 46 min. Pas estret del camí (1342 m.). Coordenades UTM: 31T  x=316555  y=4688053.
Arribem al Solenet de Llastarri on hi ha marges de pedra que ens indiquem antics camps conreats. Anem cap al nord seguint el camí.
2 h 07 min. Arribem al coll de Llastarri (1394 m.) on hi ha un cartell. Abandonem el camí que davalla cap a l'altre vessant cap a la collada de Sant Roc i agafem el corriol que puja al Tossal Gros que està ben nevadet.
2 h 17 min Tossal Gros (1555 m.) A l'extrem hi ha un cim secundari que cau sobre la Ribagorça. Retornem pel mateix camí.
2 h 38 min. Arribo al pas estret que domina el barranc de Canadill (a l'anada punt 1 h 46 min.) i agafo la pista dels Plans del Cunco.
2 h 43 min. Nova collada on trobo una fita que m'indica el camí que davalla cap al poble de Casterner de les Olles pel barranc de Canadill. La baixada és dreta però es baixa força bé. El camí no es veu gaire transitat.
2 h 49 min. Arribo al fons del barranc i travesso a l'altre costat. Hi ha algun moment que perdo el sender - que deixo per damunt - arribo a un bosc de pi replantat per on baixo força bé. Retrobo el sender - llàstima que no estigui una mica senyalitzat doncs costa de seguir -. Vaig entre els arbres per una mena de tallafocs. El camí no baixa vers el torrent doncs va flanquejant pel vessant de la dreta hidrogràfica.
3 h 39 min. Sortim a uns camps i girem a l'esquerra. El sender el perdem en anar entre camps. Per dalt ja hem vist el castell de Casterner de les Olles però no baixem rectes perquè segurament ens quedaríem tallats i hem flanquejat a la dreta per anar a buscar un contrafort ample però ara sense camí. Com el poble està amagat darrera d'un turó cal fixar-se bé en la posició doncs quan estem prop podem tenir dificultat per trobar-lo.
3 h 44 min. Passo per la vora d'un roure monumental. Baixo entre antics camps ara erms.
4 h 04 min. Arribo al llogarret de Casterner de les Olles (860 m.) que segurament fou despoblat en construir-se la presa d'Escales que comportar anegar les millors terres de conreu. Això devia passar per l'any 1955. Només roman en peus la casa noble que segurament era el castell i l'esglésiola de sant Llorenç en un estat molt precari.
A la tornada, com no he vist cap camí que entrés per on jo he vingut al poble crec que el camí va arran d'aigua. Error. El track està malament doncs el camí ve pels plans que hi ha abans d'arribar al poble. És un camí molt evident que va revoltant l'embassament d'Escales.
4 h 46 min. Arribo a la presa d'Escales. En començar la resclosa a l'esquerra hi ha un baixador on en principi hem de saltar i baixar per unes escales metàl·liques, agafar-nos per un passamà exposat i baixar per unes escales que fan por, però com ho he baixat altres vegades no és difícil però reconec que per persones no habituades a grimpar els hi pot fer una mica de cosa. El camí baixa fent ziga-zagues i esdevé tota una aventura per desgrimpar amb cura.
5 h. Arribo al fons de la presa.Visió impressionant del formigó de la resclosa bastida en un estret de la muntanya. Anem per un sender per la vora del riu.
5 h 04 min. Arribem a l'entrada de la central i anem per una carretera asfaltada.
5 h 13 min. Pont Negre on hem començat l'excursió tancant un itinerari circular molt interessant.
Accés:
En el km 108,7 de la carretera N-230 a la Vall d'Aran agafem el segon trencall al poble de Sopeira que travessem per dalt.
700 m. Abans de travessar la Noguera Ribagorçana pel pont Negre trobem un lloc a la dreta on aparcar i començar l'excursió.
 Track de l'excursió:
 
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Avui he fet el recorregut i m'ha estat molt útil l'explicació!
    Molt agraït

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada