dilluns, 26 de juny de 2017

CIM LLIURE DE FITES: PUI DE LA BONAIGUA

Ara que el nostre Pirineu comença a estar tan massificat fa una certa il·lusió pujar a un cim on no he trobat cap fita per indicar-me el camí. Pujava per pura intuïció muntanyenca. No crec que sigui un cimal que es faci gaire encara que he de reconèixer que la panoràmica des de dalt és superba. Sembla ideal per veure una etapa ciclista que pugui al Port de la Bonaigua doncs es veu perfectament tot el recorregut pel vessant pallarès.
Cal remarcar que he pujat en plena onada de calor. Deien que no s'havia de sortir de casa però crec que he sabut jugar bé les meves cartes. La solució matinar però quan he sortit encara queien les darreres gotes de la tempesta de la nit. Entre la pluja i la calor havia una finestra que he sabut aprofitar per coronar el Pui de la Bonaigua.
Característiques:
Valoració: Excursió força interessant, exigent físicament.
Dificultat: Mitja. La principal dificultat és que vas molta estona sense sender, pel mig d'una tartera amb blogs de grans dimensions i un començament de la carena on has de fer alguna grimpada.
Desnivell: + 1200 m.
Distància: 12,5 km. 
Temps de pujada 3 hores 50 minuts.
Temps de descens: 3 hores 24 minuts
Temps total: 7 hores 14 minuts.
Descripció de l'excursió:
Agafem un sender que surt recte amunt, cartell, vers els estanys de Cabanes. Pugem en mig d'una meravellosa avetosa amb exemplars molt interessants. Es tracta del primer gran encant de la sortida.
Finalment arribem a uns prats de muntanya i poc després els avets aniran minvant per deixar lloc a pi negre que esdevindrà el senyor de la vall. Pujada ferma. Segurament es tracta d'un antic camí de rossec de troncs. Als pocs metres hi ha una bifurcació. Per l'esquerra marxa el camí al refugi de la Plana de la Font travessant el Tessó de Son. Nosaltres anem a la dreta.
1 h 26 min. Nova cruïlla amb cartell. Recte amunt aniríem a l'estany Llong de Cabanes. Anem a la dreta.
1 h 33 min. Arribem a l'Estanyola (2179 m.) que es tracta d'un petit estany que voregem.
1 h 38 min. Estany Negre de Cabanes (2189 m.) de grans dimensions. Impressiona les agulles de les Agudes que resten una mica amagades.
1 h 51 min. Ens trobem a l'altre extrem de l'estany. Seguim un sender ben fitat que s'enfila amunt.
Estrictament parlant agafaríem en aquest punt una vall secundària que surt a la dreta però com està formada per una gran tartera continuem el sender fitat amunt.
2 h. En aquest punt vaig baixar quan descendia del Pui de la Bonaigua doncs anava confiat seguint les fites que em pensava que em durien al coll de Xemeneies. Crec que és el punt ideal per abandonar el camí bo. Encara trobarem una estona amb senderó però aviat ens haurem d'enfrontar amb una gran tartera. En un primer moment són blogs grans però hem de cercar els trams més herbats i anant pujant pels trams més herbats.
Com us deia vaig seguir el camí fitat cap amunt (error).
2 h 13 min. Arribo a una carena i veig el cim del Pui de la Bonaigua molt més a la dreta. El sender m'ha enganyat. Així que he de travessar una tartera molt incòmoda de blocs grans. M'encara cap a un collet que veig davant. Tram desagradable.
2 h 45 min. Collet (2438 m.) que em duu a la vallada que passa pel peu del Pui de la Bonaigua. Vaig per un tram planer i amb herba però davant tinc la pala herbosa que mena al coll de Xemeneies que pujo amb calma cercant el millor pas. De fet en lloc de dirigir-me cap al coll traço una diagonal a la dreta que m'estalvia el darrer tram de forta pujada.
3 h 09 min Surto a la carena (2563 m.). La continuació no sembla pas fàcil doncs hi ha uns blogs immensos. Destaca un de quadrat que forma una mena d'agulla. Hi vaig passar per una canal herbosa per sota d'ell. Llavors vaig anar a buscar un contrafort per tornar a la carena principal. Vaig haver de fer algun pas d'adherència puntual. Ara tota l'estona vaig fent gimnàstica. Ara m'aplano, ara volta per la dreta, ara per l'esquerra, amunt i avall. Més tard la carena s'humanitza i puc caminar més ràpidament.
3 h 50 min Arribo al cim del Pui de la Bonaigua (2778 m.). Impressionant visió del contorn i molt especialment del port homònim. En el cim trobo una placa d'un company mort. Sé que és un tema polèmic i que hi ha tantes opinions com a persones però personalment no em desagrada trobar-me plaques als cims de les muntanyes recordant muntanyencs que van estimar la muntanya com jo.
Enlloc de fer una descripció dels principals cims prefereixo deixar-vos les imatges que vaig prendre.A la baixada vaig per la carena fins al blog quadrat on decideixo no continuar per la carena i agafo la canal herbosa que surt de sota del blog i baixo prou bé. També indicar-vos que la resta de la baixada la vaig fer igual que a la pujada però amb la correcció que us he indicat descendint sempre per la vall fins enllaçar amb el camí fitat., opció molt més preferible Tal com us he dit durant tota la travessa de la vall no vaig trobar cap fita ni tampoc en la carena. Terreny salvatge i autèntic.
Aproximació:
En el km. 57,2 de la carretera C-28 que puja al port de la Bonaigua pel vessant del Pallars agafem un trencall a l'esquerra que constitueix la carretera vella al port.
1,3 km. Refugi Gerdar (no confondre amb el refugi Gerber).
1,6 km. Revolt molt marcat a la dreta. Aparcament.
Track de la sortida.

Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada