RECUPERACIÓ NIU DE METRALLADORES DEL TROS DEL JAUMETÓ

L'associació cultural Àgora d'Albatarrec ha organitzat avui l'arranjament d'un niu de metralladores de la Guerra Civil. Al poble en tenim 7 de localitzats encara que segurament n'hi havia més però alguns ja han passat a millor vida.
La primera vegada que hi vaig anar amb en Ramon del Txato i el Jordi Cebolla ni el vaig veure doncs estava colgat d'herbassars. Ara costa de creure que estigues tan abandonat.
Ha estat un dia redó. El poble treballant i fent vida social. Al final hem descobert que sota aquell munt d'herba havia un element del nostre patrimoni amagat. Tots hem aprés a estimar-lo.
El niu de metralladores com tant d'altres de la zona té el sostre volat. L'Eduard ens ha explicat que de petits tiraven les bombes que no havien explotat dins dels búnquers. Era una diversió per nens de la postguerra que jugaven amb petards de la guerra. Molts nens del Pla de Lleida van morir a la postguerra jugant amb els explosius que no s'havien detonat en el seu moment.
Hem anat amb bicicleta. Aquí us passo la descripció del nostre itinerari.
Descripció de l'itinerari:
Sortim de la plaça de Sant Salvador d'Albatàrrec on ens hem concentrat. Anem a la plaça Ramon Felip i el carrer de Balmes. Sortim a la carretera que creuem i anem uns metres a l'esquerra.
0,4 km. Anem a l'esquerra i creuem el pont sobre el canal i agafem el camí de la Peixera de Dalt.
0,8 km. Bifurcació de camins. Anem per la dreta.
1,4 km.  Agafem un trencall a l'esquerra. Caminem un centenar de metres primer per un camí ascendent en ziga-zaga i després cap al talús.
Trobem el niu de metralladores de l'Agnès o de la Pleta.
Coordenades UTM: 31T  x=301469  y=4605138. Tornem al camí asfaltat.
1,8 km. Travesem l'autovia per un pont. Després girem a l'esquerra. Anem en paral·lel a l'autovia.
2,3 km. Sortim al camí de la Gavarrera. Anem a la dreta.
3,2 km. Agafem un camí que entra a la dreta. A la vora hi ha un arbre que ens fa ombra (però no em vaig fixar que era). Baixem uns metres.
Estem davant d'un camp d'arbres fruiters que travessem.
3,6 km. Trobem el niu de metralladores del tros del Jaumetó.
Coordenades UTM: 31T  x=302739  y=4605221
Estarem tot el dia treballant. Traiem la terra que colga el niu i el deixem digne mirant de no malmetre res. Les pedres grans les deixem a la vora.
Descobrim una gran espitllera encarada cap al front de Lleida (direcció nord). Pel darrera trobem l'entrada on hi ha un llarg passadís per accedir-hi. El sostre del niu està volat i es troba en mig de la construcció (ens impedeix aprofundir més el terra). El passadís d'accés també està volat i es pot veure un tram encara amb el sostre damunt però mig caigut. Ens fa por que un dia pugui caure doncs es sustenta en parets prou febles.
Com he dit dalt un dia redó recuperant patrimoni, treballant per la col·lectivitat, fent país.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Comentaris